Košarica
Izbornik

Čitam te kao knjigu – Emily Henry

Čitam te kao knjigu – Emily Henry

Nisam fan ljubavnih romana i romantičnih komedija, ali Bookloversi, kako glasi originalan naslov, su mi iskakali na svim mogućim book stranicama i profilima pa sam ipak odlučila zaviriti u taj toliko razvikani roman. I – nisam požalila. Prva pročitana  knjiga popularne Emily Henry koja se specijalizirala za pisanje klišeiziranih romantičnih komedija i koja već tri godine rastura na svim bestseler listama po broju prodanih primjeraka kod mene je opravdala toliku popularnost. Što mi se toliko svidjelo?

Prvo, simpatični likovi. Baš su bili po mom. Ambiciozna književna agentica i radoholičarka Nora Stephens koja živi u New Yorku pristaje otputovati na mjesec dana u mali gradić Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini, na nagovor svoje mlađe sestre Libby uz "Popis za godišnji od životnog značenja" da bi tamo na kraju igrom slučaja susrela svog "neprijatelja" s manhattanske knjiške scene, urednika Charlieja Lastru koji je na glasu kao urednik čarobnih ruku. On je btw jako šarmantan i karizmatičan, iako se to njoj u New Yorku njie tako činilo.

Karakterizacija Nore je besprijekorna: arhetipska Osoba iz Velikoga grada koja ima svoje standarde, tipična radoholičarka, koja se boji emocionalnog vezivanja jer su je svi dečki do tada ostavili, kojoj je više stalo do pragmatizma nego do hirovite romantike. Nora ima u knjiškom svijetu i nadimak  – ledena kraljica (u originalu je morski pas) – koji ju  definira kao krvožednu u korist njezinih autora i njihovih bestselera. U privatnom životu u svemu što Nora radi dominira njezino gotovo opsesivno i posesivno ponašanje prema mlađoj sestri Libby što je povezano s traumom kroz koju su obje prošle u djetinjstvu i odrastanju. Nora je spremna na sve samo da Libby ništa ne nedostaje.

Drugo što mi se sviđa u romanu je očigledna važnost obitelji i pripadanja. Nora kao starija sestra bori se održati obitelj na okupu. Brine  za Libby koja se rano udala i s mužem Brandonom čeka treće dijete.

Treće, u romanu je naglašena važnost odmora i putovanja, odmaka od svakodnevnice uz pokušaj da se doživi nešto novo, stvore obiteljske uspomene ili čak novi počeci. Putovanje znači upoznavanje novih gradova, ljudi, ali i samih sebe. Izlazak iz komforne zone. Norina sestra Libby nije slučajno odabrala gradić Sunshine Falls kao mjesto odmaka. U tom se gradiću odvija radnja jedne od Norinih najprodavanijih knjiga. Svjesna je i zna da su često teme ljubavnih romana – odlazak u mali grad gdje glavna junakinja eto baš slučajno naleti na “princa” i zaljubi  do ušiju. Na kraju obično i ostane živjeti u takvoj maloj sredini. No, Nori se to, uvjerena je, nikada neće dogoditi. Tim više je jako šokirana kad već prvi dan nakon dolaska u Sunshine Fall naleti na kolegu, ali i najvećeg neprijatelja u poslu – Charlieja Lastru. Tu se Nora počinje transformirati.

Sviđala mi se Norina zaljubljenost i odanost New Yorku, meki knjiške industrije i knjiških bestselera. Neki dijelovi knjige su poput ode tom čudesnom velegradu koji se nikada ne gasi. Kako sam ga više puta posjetila i intenzivno doživjela svidjela mi se ta Norina odlučnost da ga nikada ne napusti. No hoće li to doista biti tako?

Najviše me oduševilo to što su knjige, knjižare propala knjižara, zanimanja oko knjiga i ljubav prema knjizi isprepleteni kroz cijeli roman. Ovo nije samo roman o romantičnoj ljubavi nego i o ljubavi prema knjigama. Sve što je vezano za knjige treba čuvati, spasiti i očuvati.

Ono što me malo smetalo je da kroz čitanje nisam imala prilike bolje upoznati Charlieja. Njega je autorica ostavila neotkrivenim. Kao da je nevažan. Uglavnom se bavila Norom i Libby.

Na kraju ono najvažnije – ova priča je puna ljubavi, zaljubljenosti, kemije, seksualne privlačnosti, tjelesnog predavanja. Toga nam svima fali i svi idealiziramo i maštamo upravo o takvoj ljubavi. Knjiga vrvi osjećajima i potresnim humorom. Ima simpatične likove i ugodnu atmosferu malog grada. Sa svakim poglavljem koje besprijekorno teče u sljedeće. Book Loverse je bilo iznimno lako čitati i pri tom uživati.

Volite li ljubavne romantične komedije, ovo je savršena knjiga za vas.

Prevela: Tanja Jelinić

Pretraga