Košarica
Izbornik

Bez ljubavi i mržnje - Lari' Mari'

Bez ljubavi i mržnje - Lari' Mari'

Najveća poruka i pouka ove knjige: BITI NESHVAĆEN ZNAČI TRAŽITI OD KRIVIH LJUDI DA ME RAZUMIJU

Prvo me zaintrigirala naslovnica, odnosno korice knjige koje su mi djelovale veoma emotivno i sjetno. Zatim, me zaintrigiralo ime autora: Lari' Mari' koje više sliči na pseudonim te me je zanimalo tko se krije iza takvog imena te, na kraju, privukao me i naziv knjige: "Bez ljubavi i mržnje". Volim romane koji su inspirirani istinitim događajima i sigurna sam da je ova potresna priča itekako istinita.
Glavni junak knjige mladić je po imenu Blue, koji je ujedno i pripovjedač. Blue je beskrajno ranjen, povrijeđen, razočaran i očajan jer cijeli život trpi psihičko zlostavljanje i prepucavanje svojih razvedenih i emocionalno nezrelih roditelja, potom baka, djedova, ujaka a na kraju i mlađeg brata. Nevjerojatno kroz kakve sve sramotne i ponižavajuće situacije prolazi. Nevjerojatno je koliko ga vlastita majka ne vidi, zapostavlja i ne pruža mu  potrebnu sigurnost. Čini se kako nema nikakve nade i svjetlosti u odrastanju Bluea. Kroz nekoliko generacija ove obitelji provlači se emotivni genetski kod koji, kao i gene, nasljeđujemo od predaka a s kojima je svatko od nas određen. Nažalost, ovo je  priča koja se ponavlja svaki dan svugdje oko nas. Emotivna nezrelost i manipulacija nevjerojatno snažno su zastupljene u mnogim obiteljskim odnosima i upravo je to izvrsno opisano u ovoj emotivnoj i napetoj priči i to od prvog do zadnjeg retka. Koliko je važno da smo kao djeca voljeni, maženi i sigurni možda znamo ali ovako napisano daje nam jasnu sliku koliko nam to određuje svaki daljnji životni trenutak. Koliko nam trebaju hrana i voda još više nam trebaju ljubav i sigurnost. Blue kaže: "Voli i bit ćeš voljen jer ljubav polazi od nas samih. Kada čovjek ne prihvaća sebe, ne može voljeti ni druge. Tko želi živjeti na tuđi račun, taj Boga ne poznaje. Ohol čovjek s visoka gleda na druge ljude. Onaj tko ima jak ego odlazi u drugu krajnost. Cijeli bi se svijet promijenio kada bi svatko od nas spoznao da je voljeno biće. Svako zlo nastaje zbog pomanjkanja ljubavi. Kad smo ispunjeni iznutra vidimo kako je život lijep." S ovim se jednostavnim ali toliko mudrim riječima, lako složiti, zar ne? Međutim, Blue ima posebnu misiju i iako je ranjen i očajan pronalazi način i snagu da osvijesti sve te narušene, napete, nemirne i užasne odnose. Pronalazi put svijetla i osobnog spasenja. Ne zatvara se u klasični odnos krivnje i optuživanja drugih za svoje patnje. Prepoznaje parazitski obrazac ponašanja svoje uže obitelji i odluči prekinuti tu stalnu nezrelu emotivnu nit koja se provlači već generacijama kroz njegovu obitelj. U tome mu uvelike pomaže doktor Fugo kod kojeg odlazi na seanse i koji ga vodi kroz svojevrsno duhovno sazrijevanje. Blue shvaća kako ne može sam pronaći pravi put i ne libi se potražiti pomoć. Na kraju nalazi izlaz i tamnog tunela usamljenosti i nesigurnosti, a kako mu to uspije pročitajte sami.

U Hrvatskoj (a i u svijetu) raspadne se već svaki četvrti brak. Najveće i ozbiljne žrtve tih raskida, razdvajanja i napuštanja su - djeca. Razvedeni roditelji se olako i brzo vežu za nove partnere i ta se djeca, bez svoje volje i želje, moraju snaći u svim novim odnosima i vezama svojih roditelja.  Roditelji tj. partneri koji su bili ostavljeni žele se osvetiti jedni drugima i obično to rade upravo preko vlastite djece. Naravno, govorimo o onim roditeljima koji sami nisu nikada sazreli, a takvih je, izgleda, većina kada dođe do razvoda. Sviđa mi se što je ova priča ispričana iz perspektive najveće žrtve jednog tipično razorenog braka - djeteta koje se nikada do kraja ne oporavi od razdvajanja roditelja i čiji su roditelji od silne mržnje i želje za osvetom zaboravili koliko je važno voljeti svoju djecu.

Čovjek koji je bio neosporni ljubimac svoje majke, tijekom cijelog života se osjeća kao osvajač i zadržava onu pouzdanu vjeru u uspjeh, koja često vodi do stvarnog uspjeha. - Sigmund Freud

Tko se krije iza imena  Lari Mari? Larissa Kunić specijalist je energetske medicine i duhovne terapije, a Marieta Kola specijalist intuitivne medicine i duhovne terapije. Suvlasnice su Entere Clinic – male klinike s velikom dušom koja je smještena u Opatiji iz koje crpe svoje nadahnuće i pomažu mnogim klijentima u stvaranju njihova djela. Roman "Bez ljubavi i mržnje" prvi je iz ciklusa Proze koje liječi. Jedva čekam sljedeći roman!

Pretraga