Košarica
Izbornik

Tri auto/biografije koje ne biste trebali propustiti pročitati ovoga ljeta

Tri auto/biografije koje ne biste trebali propustiti pročitati ovoga ljeta

Biografije ili autobiografije govore nam o životima  poznatih ili u nekim pogledima posebno uspješnih ili zanimljivih ljudi. Opisi njihovih iskustava, odluka i životnih priča iz njihove vlastite perspektive često nam omogućuju vrijedan uvid u pozadinu njihovih poteza i ponašanja, a što je djelomično određeno njihovim  okruženjem i povijesnim kontekstom. Osim čiste ljudske znatiželje o životima poznatih ljudi, dobre biografije  mi služe i kao praktični vodiči koji mi omogućavaju da iskoristim njihova dragocjena iskustva i savjete. Puno sam naučila i spoznala čitajući autobiografije. Zato ovo ljeto ne propustite pročitati ove tri super knjige:

1. Žena s planom – Maye Musk – bijela je nova plavuša

Kao veliki fan autobiografija u ovu sam se zaljubila na prvu. Ova žena ima posebnu energiju što se osjeća prvo kroz naslovnicu, a onda i svaki redak u ovoj zanimljivoj životnoj priči. Naravno da me je najviše zanimalo koji je Mayin recept za uspjeh i zadovoljstvo, jer ona njima naprosto zrači. Maye je Kanađanka, međunarodni supermodel, globalno traženi govornik i cijenjena savjetnica za prehranu - i to u dobi od svojih 72 godine. Prkosi idealu ljepote koji vječnu mladost proglašava standardom. Maye Musk time dokazuje da žene nikad nisu prestare za nešto novo. Oh, kako mi je to poznato. Sretna sam da sam taj osjećaj i sama spoznala. Nikad nije kasno za bilo što novo, izazovno, kreativno i iz srca.  Njezina poruka je da je samo potreban plan. No je li dovoljno samo imati plan? U svojoj ekskluzivnoj autobiografiji daje iskren i neukrašen uvid u mnoge faze svog života i karijere: kako su joj letovi s roditeljima u malom propelerskom avionu bez GPS-a preko divljine Južne Afrike probudili žeđ za avanturom kao malenoj djevojčici; kako je prebrodila teško vrijeme u braku s patološkim narcisom i nasilnikom; kako je kao samohrana majka  odgojila svoju djecu Elona,  Kimbala i Toscu koja su i sami danas uspješni poduzetnici. I to nije sve. Bilo da je riječ  o savjetima za karijeru, odgoju ili prehrani ova je knjiga puna inspiracije za sve situacije! "Bijela" je nova plavuša. Kako postati supermodel kad je vaša kosa sijeda, a tijelo obilježeno tragovima života? Čokolada? Ne hvala! Zašto nas zdrava prehrana usrećuje. I, da se ne zavaravamo - Maye Musk pokazuje da u životu ne možemo uvijek sve kontrolirati. No s pravim načinom razmišljanja, dobrim planom i malim rizikom možemo čak i letjeti na Mars! Knjiga se čita poput trilera, a opet je to samo nevjerojatna autobiografija! Maye Musk je topla, mudra, izvanredna žena kojoj se možemo diviti! Ništa u životu nije prepustila slučaju, ništa nije bilo lako, ne, cijeli je život puno radila! Mnogi tvrde da ima fantastičnu auru i božansku karizmu koja je u nekom trenutku i na neki način prešla i  na njezinog sina. Ova knjiga je originalan  dar snažnim ženama koje žele ići svojim putem. "Budite svjesni svojih slabosti, držite ih podalje od sebe i svakim danom osjećat ćete se sve bolje."  "Naučila sam da se nikada ne bismo trebali valjati u razočarenjima. Ako ste razočarani, krenite drugim smjerom. Ako su vas odbili ili niste dobili posao, zaboravite na to i krenite dalje."

2. Neukroćena – Glennon Doyle – živi život po svom

Zapanjujući memoari za ponovno otkrivanje sebe i svijeta, ovo je knjiga koja šokira, koja vas probudi i otkriva neugodne istine koje napokon treba jasno izgovoriti. Nije čudo da je punih 70 tjedana bila na prvom mjestu knjiške liste The New York Timesa, da je prodana u tri milijuna primjeraka i da su je poznate osobe kao  Reese Witherspoon, Oprah i pjevačica Adele stavile  na listu "must read". Čitajući kratka poglavlja upečatljivih naslova pratimo američku blogericu i influencericu Glennon Doyle na putu spoznaje same sebe, a osjećamo kao da je Glennon naša dobra prijateljica uz koju se veselimo u donošenju hrabrih odluka i mudrih uvida. Ali, istovremeno smo ipak sretni da se ne nalazimo u njenoj koži, jer koliko god njezin put  izgleda poželjno i zanimljivo, to svakako nije lagan put. I svatko od nas prepoznat će se do određene mjere u njemu. Glennonina osobna priča govori nam koje se sve velike stvari počnu događati kad žene prestanu zanemarivati sebe kako bi ispunile očekivanja drugih i počele vjerovati sebi. Kroz čitanje počnete preispitivati svoj život da biste shvatili: to sam ja. Neukroćena. Ali, o čemu se zapravo radi? "Neukroćena" (u originalu  "Untamed") mješavina je publicistike, memoara i samootkrivanja te upire  "pogled" na nas žene. Točnije, kako živimo, što društvo očekuje od nas i kako se s time nosimo. Moramo li doista stalno ugađati  svima i svakome? Ne, kaže Doyle, i zna o čemu govori jer ta je 44godišnja Amerikanka radikalno promijenila svoj život. Domaćica, žena kršćanskog svjetonazora, majka troje djece i  "mama blogerica" postala je strastvena aktivistica i najprodavanija autorica bestselera  koja je ostavila nevjernog muža i udala se za bivšu profesionalnu nogometašicu Abby Wambach. Da Glennon se "na smrt" i na prvi pogled zaljubila u ženu i spoznala pravu ljubav. Knjiga je puna mudrih citata, savjeta i promišljanja. Svakako zapratite Glennon na društvenim mrežama i You Tube kanalu. "Zatim se je odmakla i zagledala u moje oči. To je bio trenutak kad smo se stopile. Zatim. Poljubac. Zid. Krevet. Bijela haljina na podu. Naga i bez straha. Prvobitni plan. Na zemlji kao na nebu. Nijedanput nisam odvratila pogled. Nijednom. Što smo duže bile zajedno, to sam više postajala naga i neustrašiva. Sad puštam da mi kosa bude kovrčava i divlja. Više ne glumim. Samo želim." "Prestala sam pokušavati biti savršena žena i odlučila sam slaviti svoje nesavršenosti. Preuzela sam novi identitet: RASTURENO LJUDSKO BIĆE. Govorila sam svima koji su željeli slušati - Ja sam totalno oštećena i ponosim se time. Sviđa mi se ova moja usrana verzija ljudskosti. Ja sam polomljena i prekrasna. ODJEBI, Savršena ženo!" "Bol nije mana. Bol je naše sastajalište. To je klub odvažnih. Svi su ljubavnici ovdje. To je mjesto u koje ulaziš sam da bi susreo svijet. Bol je ljubav."

3. Budi voda moj prijatelju – Shannon Lee

Jako mi se svidjela ova knjiga. Radi se o dubinskom opisu filozofije Brucea Leeja koji je na laičkom jeziku napisala njegova kćer. To čitanje čini lakim i ugodnim, a za mene je bilo jako zanimljivo jer sam inače  oduvijek bila veliki fan čovjeka koji je postao poznat upravo zbog nevjerojatnih vještina.  Ovom knjigom svima postaje vrlo jasno da Bruce nije bio samo briljantan umjetnik borilačkih vještina, vrsni glumac i obrazovan čovjek, već je bio i izvanredan u svom načinu samoistraživanja i samospoznaje. Ova knjiga sadrži toliko mudrosti, a sve je napisano iz vrlo praktične perspektive usredotočene na to kako sve to uključiti u naš svakodnevni život s doista prosvjetljujućom porukom. Još uvijek ne mogu vjerovati da je morao u 33oj godini života napustiti ovaj svijet zbog naoko bezazlene alergijske reakcije na određenu hranu. Bez obzira jeste li ljubitelj Brucea Leeja ili ne, bez obzira jeste li na putu izlječenja ili promjene, toplo preporučujem ovu knjigu. Doista prekrasan dar svima do kojih vam je stalo. "Kad bacite oblutak u bunar, oblutak stvara niz valića koji se šire dok ne prekriju cijelu njegovu površinu. Isto se događa kad svojim idejama zaokružite plan akcije." "Nije sramota biti oboren. Nakon  što završite na podu važno je upitati se "zašto sam pao""

Pretraga