Košarica
Izbornik

Zanimanje oca – Sorj Chalandon -  fascinantno štivo

Zanimanje oca – Sorj Chalandon -  fascinantno štivo

Obiteljska drama po istinitim događajima u 1960-tim godinama u Francuskoj, viđena kroz prizmu 13-godišnjeg tinejdžera koji ima ludog i nasilnog oca neće vas ostaviti ravnodušnima. Upravo suprotno!

"Pakao, to je bio moj otac".

Dječak Emil o kojemu je u "Zanimanje oca" riječ je sam Sorj Chalandon kad je bio dječak. Događaji koje opisuje su zapravo događaji i sjećanja iz njegovog djetinjstva i odnosa s nasilnim i narcisoidnim ocem. Time ova knjiga postaje itekako šokantna i snažnija. Autor u profinjenom stilu zbog kojeg sam kao čitateljica osjećala suosjećanje prema djetetu, ali istovremeno razvijala ogromnu mržnju spram “oca”, opisuje patnju djeteta koje odrasta u disfunkcionalnoj  i siromašnoj obitelji iz koje će kad-tad morati pobjeći da bi preživio. Možda ćete reći, ah to je već viđeni scenarij. Možda i jest, ali svako ovakvo svjedočanstvo pretočeno u priču je jedinstveno i daje nadu drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Kod mene koja sam imala predivne i roditelje pune ljubavi  izvlačila je ponovnu zahvalnost i poniznost. Andre Choulans koji je početkom 1960-tih živio s obitelji u Lyonu nije normalan otac. On je kolerik,  hvalisavac i  tiranin koji se predstavlja kao propovjednik, padobranac, pjevač, učitelj džudoa, profesionalni nogometaš, savjetnik Charles De Gaullea i – posljednje, ali ni najmanje važno – tajni agent. Kućni demagog terorizira svog sina Emila, izriče apsurdne kazne i manipulira njime kroz svoje čudne političke stavove. Kroz čitanje se izmjenjuju apsurdni i tragikomični prizori uz humor  koji je crn da crniji ne može biti. Od smijeha do suza u par stranica. Na trenutke sam morala zatvoriti knjigu i prestati s čitanjem. Bilo mi je mučno. “Pobuna” cijelo vrijeme tinja u zraku, Emilova patnja u obliku dječje igračke svemogućeg oca je perverzna do srži. Osim fizičkog nasilja tu je nepojmljivo psihičko nasilje. Obitelj je totalno izolirana.  Paradoksalno je to da se tinejdžer divi svom ocu za kojeg vjeruje da ga se može voljeti, slijedeći njegove zahtjeve i zadatke do te mjere da gotovo počini nepopravljivo. A što dotle  radi majka? Gdje je ona u svim tim trenucima? Eh, to je tema koja me posebno fascinira u obiteljima poput ove, obiteljima koje to zapravo nisu. Majčina šutnja predstavlja ili strah ili pristanak. To još više zatvara vrata obitelji koja je ionako vezana demonskim ludilom i zlom oca. Ukratko, ovo je druga najbolja knjiga koju sam pročitala u ovoj godini. Emil se nekako uvukao u moje srce. Daje nam svima izvanrednu lekciju o životu. Neobično je što je i pun nade jer se unatoč bolnom i traumatičnom djetinjstvu oslobađa prošlosti kako bi stvorio vlastitu obitelj i bogat život  pun ljubavi. Bila je potrebna namjera, hrabrost i ustrajnost, ali stigao je do cilja. Hvala Emilu.

Photo: franceculture.fr

Sorj Chalandon, jedan od najzanimljivijih glasova suvremene francuske književnosti, uspio je s velikom književnom virtuoznošću uhvatiti i skromno opisati  svu suptilnost osjećaja adolescenta kakav je bio. Francuski književnik rođen 1952. godine dobio je brojne nagrade za svoj književni rad. Tek je u 63. godini života uspio kroz književno djelo izraziti svoja bolna sjećanja na vlastitog oca. Kaže da svaka njegova knjiga (a napisao je sedam romana), odgovara jednoj rani. Ona rana koju mu je nanio otac bila je toliko bolna i duboka da je nije mogao zavidati sve do svoje 63. godine života. Definitivno pročitajte, čak i ako vam gotovo raskomada i razlomi srce.

Prevela: Maja Ručević

Pretraga