Košarica
Izbornik

Pizzerija Kamikaze i druge priče - Etgar Keret

Pizzerija Kamikaze i druge priče - Etgar Keret

Nakon romana, krimića, obiteljskih saga i biografija volim "uskočiti" u kratke priče, a pogotovo u dobre priče. Sada idem u pizzeriju, ali ne bilo koju već u  "Pizzeriju Kamikaze".

Ovo je upravo takva knjiga, a Etgar Keret je pravi majstor pričanja "uvrnutih" priča. Da, uvrnutih s potpuno otkačenim likovima. U pričama se pojavljuju vozač autobusa koji je htio biti bog, Amir Lev Tov koji je ubio svećenika, ljudi koji dolaze iz Pakla, porculanski praščić Pashazon, Rabin kojeg je pregazila prikolica i još mnogi drugi. Etgar vješto isprepliće svakodnevno i apsurdno, a pritom piše s puno humora o stvarima koje zapravo nisu nimalo smiješne: samoubojstvo, ljubavni jadi, bol, ludilo i život u središtu sukoba na Bliskom istoku. Sa svojim osebujnim i pomalo prpošnim stilom Keret  upakirava  okrutnu stvarnost u neki podnošljiviji oblik  koji ipak ne privlači podsmijeh. Ova knjiga je iznimno zabavna i vrijedna čitanja a istovremeno nemilosrdno iskrena. Na trenutke me Etgar podsjeća na mog omiljenog Ephraima Kishona koji je također bio iz Tel Aviva iako je Kishonov humor manje crn.

Etgar Keret je rođen u Tel Avivu 1967. i jedan je od najpopularnijih književnika današnjice. Kažu da se njegove knjige najviše kradu u izraelskom knjižarama i najviše čitaju u izraelskim zatvorima. Osim što su bestseleri u Izraelu, njegove knjige osvojile su najuglednija međunarodna priznanja i prevedene su na dvadesetak jezika. I kao filmski redatelj Keret je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru. Prema Keretovoj noveli: "Pizzerija Kamikaze" hrvatski režiser Goran Dukić snimio je hvaljeni dugometražni film: Wristcutters: A Love Story.

Pretraga