Košarica
Izbornik

Mojih sedam omiljenih hrvatskih autora, bez čijih knjiga ne biste trebali otići na ljetovanje

Mojih sedam omiljenih hrvatskih autora, bez čijih knjiga ne biste trebali otići na ljetovanje
Čitamo li hrvatsko? Statistike govore da se u Hrvatskoj više čitaju prijevodi stranih autora. Čitate li vi više domaće ili strane autore? Ja podjednako volim i čitam strane i hrvatske knjige. Pripremila sam vam popis mojih hrvatskih miljenica u posljednjih godinu dana:

1. Kristian Novak

Črna mati zemla Kristianov roman kao i „Ciganin, ali najljepši“ ima elemente najnapetijeg krimića uz preispitivanje društva i malograđanskog licemjerja među stanovnicima manjih naselja, učestalosti vršnjačkog nasilja i nasilnog izopćenja iz sredine onih koji su drugačiji i onih koji trebaju pomoć. Ima tu i autobiografskih dijelova. Sve je začinjeno starim legendama, tradicijom i neizostavnim međimurskim dijalektom. Oduševljenje ovom knjigom je isto kao i kad sam čitala „Ciganin, ali najljepši“. Kristian Novak je za mene trenutno najbolji hrvatski pisac.

2. Marina Vujčić

Mogla sam to biti ja U ovom odličnom romanu riječ je o gubitku voljene osobe i kako se nositi s emocionalnom  patnjom koja nastaje kada izgubimo nekoga koga volimo. Glavna junakinja prolazi kroz faze tugovanja poput: poricanja, ljutnje, potištenosti, prihvaćanja i prilagođavanja situaciji. Spisateljica na kraju  razbija iluziju da nekome možete pomoći, da itko može pomoći bilo kome kad treba sanirati nepodnošljivu bol i tugu. Čovjek na koncu sve mora odraditi sam. Svatko se sam mora spasiti a pri tome uvidjeti razliku između boli i patnje. Jer bol je ta koja uvijek ima kraj, dok patnja može nikad ne prestati. Osim ovog Marininog romana od srca vam preporučam i njene romane: „Susjed“, „Otpusno pismo“ i „A onda je Božo krenuo ispočetka“

3. Lari Mari

Armati “Armati” je roman višeg misaonog nivoa koji čitatelje vodi na put otkrivanja skrivenih talenata i životnog poziva. Duhovna priča prepuna je metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica obučena je u ruho zadivljujućeg rječnika. Misteriozna radnja, zanimljivi likovi  i karizmatični junak Ian Artanian vode vas do jednog od venecijanskih otoka na kojima se krije tajna obiteljska priča. Osim ovog trećeg romana uspješnog opatijsko književnog dvojca, od srca vam preporučam i njihove prve dvije knjige u seriji „Proze koja liječi“:  „Bez ljubavi i mržnje“ i „Zlatni mjesec“.

4. Ivica Prtenjača

Brdo  Topao, naivan i neodoljivo simpatičan roman govori o glavnom junaku bez imena koji bježi iz Zagreba nakon što je dobio otkaz (ili potaknuo dobivanje otkaza) kao PR stručnjak u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti. On zapravo doživljava klasični i danas rasprostranjen tzv. “burn out” i odlučuje iz korijena promijeniti život te presložiti svoje životne prioritete. Treba mu mir i sloboda od svakodnevnih problema. Nada se da će nakon svega pronaći, i toliko svima nama upitan, smisao života.  Knjigica koja se brzo čita a duže pamti.

5. Damir Karakaš 

Sjećanje šume  „Sjećanje šume“ sam pročitala u jednom dahu. To je knjiga sjećanja na jedno djetinjstvo i dječačko odrastanje  u surovoj Lici.  Knjiga je podijeljena na kratke priče u kojima prevladava iskrenost, duhovitost i jednostavnost. Iz svakog retka izvire silna žudnja i glad za roditeljskom ljubavlju i pohvalom protkana strahom od „neimenovane“ dječakove bolesti.  Radi se o poslastici  koja vam začas pokrene sve osjete mirisa, sluha, opipa i vodi vas kroz magiju i radost odrastanja. Zato – obavezno čitati. Posebno pohvaljujem oblik i dizajn knjige. Jedna od ljepših knjiga koje sam držala u ruci.

6. Mani Gotovac 

Fališ mi  Obožavam Mani i njene iskrene životne priče. Bez dlake na jeziku, bez srama i zadrške iskreno, pošteno i s djetinjom čistoćom. Sigurno će i vas najviše dirnuti prvo poglavlje druge knjige ('Mamica') u kojem Mani bez zastajkivanja  dirljivo i do boli iskreno, piše o svojoj pokojnoj kćerki Ani, koja je od teške bolesti  umrla kao šestogodišnja djevojčica. Teško da ćete ostati ravnodušni i bez suza u očima nakon čitanja ovog dijela Manine autobiografije.  A opet, Mani je cijelu knjigu  uspjela napisati bez mrve patetike ili knjiške pretencioznosti. Čitajući ovo djelo kao da pratite Manin tok svijesti. Maestralno. Osim ovog autobiografskog romana preporučujem i ostale Manine knjige: "Snebivaš me", "Ma koji život, ma koji teatar"

7. Rosie Kugli 

Keks i glad - zbirka kolumni  Prije svojih literarnih uspješnica Rosie je bila uspješna u pisanju kolumni. U kraćoj formi opisivala je ono što svaki smrtnik naziva životom. Život u svim njegovim oblicima i licima, život u svim njegovim raspoloženjima. Rosie tako zovu i hrvatskom Carry Bradshaw. Ovo je knjižica bez koje ne biste trebali otići na plažu! U svakoj od kolumni naći ćete barem jedan komadić sebe. Ležerno, iskreno, autentično i puno života.        

Pretraga