Košarica
Izbornik

Kratka, ali slatka uživancija pod pinijama

Kratka, ali slatka uživancija pod pinijama

Razlozi zbog kojih ću se vratiti u hotelu Pinija u Petrčanima (https://hotel-pinija.hr/)

Kako cijeli život imam kuću na moru i ljeta provodim na morskoj adresi rijetko se odlučim ljetovati na nekom drugom, neistraženom  mjestu na Jadranskoj obali. Ne volim gužve, ne volim ljetovati ili boraviti na mjestima gdje ima puno  ljudi, gdje se ne osjećam kao doma i gdje na neki način izlazim iz svoje zone komfora. No ovogodišnju odluku da dio svog godišnjeg odmora (kojeg inače rijetko imam jer kada imate kuću na moru niste na godišnjem odmoru, već samo mijenjate adresu stanovanja) provedem na nekom novom mjestu nisam ni trena požalila. Dapače želim ga ponoviti. Prvenstveno zato jer sam odabrala pravo mjesto za uživanje i odmor – hotel Pinija na poluotoku malog mediteranskog mjesta Petrčane, nedaleko Zadra, okružen veličanstvenim pinijama.

Od prve sam se zaljubila u poziciju hotela, u njegovu funkcionalnost, uređenost i brojne sadržaje. Hotel ima jedinstvenu poziciju na poluotoku bogate vegetacije i zbog toga je potpuno izdvojen od bilo kakvih drugih objekata i buke. Zahvaljujući takvom položaju mogli smo uživati  i svjedočiti najljepšim zalazima sunca ikada. Plaže oko hotela su raznolike – od šljunčanih, stjenovitih do pješčanih. Ako s južne strane puše, kupate se na sjevernoj strani poluotoka i obrnuto. Zbog mnogobrojnih pinija ima jako puno prirodne sjene i hlada. Kupanje može biti intimno i u miru što je meni veoma bitno. Hotel je idealan za obiteljsko ljetovanje. Svi članovi obitelji će doći na svoje. Za djecu ima jako puno sadržaja tako da sam poželjela sljedeće godine ovdje doći s unukom. Hotel ima vanjski i unutarnji bazen te savršen novouređeni wellness i spa s pogledom na more. Obroci se poslužuju na prekrasnoj terasi koja se pruža nad morem a ako se poželite nekog posebnijeg menija tu je i šarmantni bistro restoran Kantun.

Posebno su me očarale pinije koje su kao neki prirodni suncobran hotela, a njih nastanjuju mnogobrojni zrikavci koji muziciraju čitave dane i noći. Zvuk za odmoriti dušu, pored valova naravno. Osoblje hotela je jako srdačno i posvećeno gostu. Soba nam je imala pogled na more (što uvijek preporučujem) tako da smo svaki dan uživali u izlascima i zalascima sunca kao i u čarobnoj mjesečini. Zadnji dan nas je pozdravila veličanstvena dvostruka duga.

Oduševilo me je mjesto Petrčane koje je s hotelom povezano uređenom morskom šetnicom i rivom. Mjesto s dušom. Već prvu večer šetajući rivom pronašli smo idealan kafić MORO u kojem smo sve dane boravka ispijali kave ili navečer nakon šetnje popili jednu putnu. Kafić je u obiteljskom vlasništvu tako da smo se do kraja boravka sprijateljili s cijelom obitelji i obećali da ćemo se sigurno dogodine vratiti. U taj kafić zalaze i domaći ljudi i mještani. Mjesto je to na kojem u roku par minuta saznaš sve novosti u mjestu i šire. Facebook i LinkedIn po starinski.

Inače u samim Petrčanima dajem preporuku za dva restorana/konobe. Prvi je Pjero,  a drugi konoba Momento. Kada šećete rivom obavezno pogledajte prema gore. Na  južnim padinama iznad Petrčana i Punta Skale nalaze se Kraljevski vinogradi (i zaista jesu kraljevski) koji su usmjereni u manju proizvodnju vrhunskih vina od izvornih dalmatinskih sorti grožđa. Do vinograda možete pješice ili autom. Sa njih se pruža nezaboravan pogled na mjesto i poluotok Pinija. Ne propustite popiti čašu vina – pošipa ili crljenka  i uživati na tom čarobnom mjestu.

Za vrijeme boravka u Piniji možete napraviti i nekoliko sjajnih izleta. Tako predlažem:

Nin -  grad duge tradicije i slavne prošlosti i tamošnju solanu s muzejom soli. Jeste li znali da starosti Ninske solane svjedoči i rimska zapornica koja je i danas na poljima soli. U davnini se sol mijenjala za zlato, unca za uncu, a Rimljani su svoje vojnike plaćali s ninskom soli. Rimski je naziv za ovakav način plaćanja salarium – smatra se da iz tog termina potječe riječ plaća – salary (eng.).

Zadar  - grad iznimno duge i bogate povijesti

Otok Pašman – najzeleniji dalmatinski otok .

Najvažnija vijest vezana za moj boravak u hotelu Pinija je da smo uz pomoć direktorice marketinga, simpatične Danijele i njezine pomoćnice Ive, otvorili i opremili kutak za čitanje & hotelsku biblioteku u kojoj se nalaze knjige na mnogim stranim jezicima i za sve uzraste. Knjigoljupci mogu u ovom hotelu posebno uživati. Jer svaki kutak mami na čitanje.

Pretraga