Košarica
Izbornik

Amor Towles - Plemeniti gospodin u Moskvi - najsretniji čovjek u čitavoj Rusiji

Amor Towles - Plemeniti gospodin u Moskvi - najsretniji čovjek u čitavoj Rusiji

Život je ono što učiniš od njega.

Kako je ovo dobro napisan roman!! Kakva čarolija koja nas podsjeća da svatko od nas svoju sudbinu mora sam pronaći. Amor Towles nas vodi u Moskvu nakon Oktobarske revolucije, točnije u 1922. godinu. Taj je gentleman, "Plemeniti gospodin u Moskvi" svjetski čovjek, erudita koji nikada nije radio, ali zna itekako uživati u životu, grof Aleksandar Iljič Rostov, nepopravljivi aristokrata, zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu, uhićen je i osuđen na doživotni kućni pritvor u luksuznom hotelu Metropol, na glavnom moskovskom trgu, točno preko puta Kremlja i Boljšoj teatra. Još od otvaranja hotela 1905. apartmani i sobe hotela Metropol bili su okupljalište glamuroznih, utjecajnih i učenih ljudi, ali ta lakoća i otmjenost ne bi postojale bez usluga s "nižih" katova. Hotel ne čine zidovi i sobe, već ljudi koji u njemu rade. Grof se nakon povratka iz Pariza u kojem je živio za vrijeme Oktobarske revolucije nastanio u omiljenom hotelu i uživao u jednom od najljepših hotelskih apartmana. No zbog kućnog pritvora mora se  odreći  svih prethodnih povlastica i njemu dragih predmeta, čak i onih obiteljskih. Selidbom u maleni sobičak na vrhu hotela brzo se miri sa svojom sudbinom hotelskog pritvorenika,  prihvaćajući  posao pomoćnog konobara u hotelskom restoranu koji je svojevrsno okupljalište čitave Moskve. Kako godine prolaze grof je počeo misliti kako su njegova dva sobička zapravo prilično prostrana. Često je čitao u svojoj omiljenoj fotelji i dalje ispijao svoja omiljena vina, a njegovim svakodnevnim životom ubrzo je zavladala rutina. Rostov je u vrijeme uhićenja u dobi od 30 godina bio iznimno nježan i  optimističan mladi gospodin. Istovremeno su ga smatrali ne prekaljenim kozerom. Znao je goste i ljude oko sebe uvući u živahan razgovor, ma kakvo im bilo raspoloženje. Unatoč ograničenim okolnostima on živi s uvjerenjem da čak i malo dobrih djela imaju smisao za tadašnji kaotičan svijet. Rostov se ne žali i ne očajava već prihvaća ono što se promijeniti ne da. On se ne miri sa svojom sudbinom , već je prihvaća. U tome je velika razlika. Dok on stvaranje nove ruske povijesti sljedećih trideset godina može promatrati samo kroz prozore hotela, ili  kroz susrete s ljudima koji ga povremeno posjećuju, njegova domovina  proživljava najburnija desetljeća. Godine prolaze, njemu se događaju neobični susreti, jedna strastvena veza i prijateljstva od kojih je ono s devetogodišnjom djevojčicom najupečatljivije. Njegova najveća lekcija dolazi kad mu stara prijateljica povjerava na čuvanje svoju kćerkicu. Dijete mijenja Rostov život iz temelja. Za djevojčicu koja prerasta u djevojku grof uspijeva nadrasti samog sebe.

Čitajući ovu magičnu knjigu punu simbolike, povijesnih činjenica, podsjećanjem na ruske književne i glazbene veličine poput Dostojevskog, Tolstoja, Puškina, Čehova, Gogolja i Čajkovskog, zajedno s otmjenim i discipliniranim grofom Rostovim koji nikada nije posumnjao u dobrotu ljudi, otkrivat ćete istinsku svrhu života.

Svjetski bestseler, koji je proglašen knjigom godine tako je dobro napisan da mu dajem čistu desetku!!!!! Uzbudljiv je od početka do kraja, pun mudrosti koje vas potiču na razmišljanje, uz pregršt povijesti, s nekoliko neočekivanih preokreta  i vješto utkanom ljubavnom pričom. To nije sve. Priča je začinjena i dovoljnom dozom humora uz  misao koja nas upozorava da život bez obzira na okolnosti treba uzeti kao najveći i najljepši dar. Što se više može tražiti od jedne knjige?

"Na okolnosti ne možemo uvijek utjecati, ali možemo izabrati i odabiremo svoj odgovor na ono što se dogodi. Preuzevši svoje pravo izbora mi stječemo hrabrost nesputano živjeti u ovom svijetu." Mogla bih još pisati u nedogled o impresijama nakon čitanja, mogla bih vam citirati mnoge mudre misli iz knjige, ali to na kraju prepuštam vama. Čitajte i uživajte. Vanjski svijet će nestati, a vi ćete se naći usred velebne Moskve. Ono što bih voljela pitati autora je što znače nazivi poglavlja koji svi počinju na slovo A - Ambasador, Afinitet, Advent, Arheologije, Ascendencija i autorstvo, Avantura, Aklimatizacija, Apendiks, Atomska energija, Apostoli i apostate.....

Za vrijeme čitanja imala sam potrebu googlati Moskvu, Kremlj, Crveni Trg i sam hotel. Da, hotel Metropol, najstariji hotel u Moskvi postoji i dan danas i upravo je on inspirirao Amora Towlesa na pisanje romana o grofu Rostovu. Hotel je svjedok svih ekstrema ruskog života kroz jedno stoljeće. Ove godine hotel slavi 113. rođendan. Ima 5* i ocijenjen je najboljim ocjenama. Dan danas u njemu odsjedaju veliki državnici, predsjednici, kraljevske obitelji, kao i slavni glumci - Sharon Stone, Arnold Schwarzeneger i mnogi drugi. Nakon čitanja ovog dragulja nadam se skorom posjetu Moskvi. Gradu o kojem svi pričaju i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Pretraga