Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Tanju Mravak

3 pitanja o novoj knjizi za Tanju Mravak
  1. Kako ste došli na ideju za knjigu "Naša žena"
  Zbirka priča „Naša žena“ ne govori samo ili prvenstveno o ženama. One su tu u različitim odnosima, rodbinskim, ljubavnim, susjedskim. Govori zapravo o sitnim potresima u njihovim životima, ali dovoljno snažnim da im preusmjere život. Nije do toga teško doći, odnosi, njihova dinamika i psihologija u njima me stalno intrigiraju. Ideje za priču rađaju se iz nekih sitnih ulomaka razgovora, načina na koji ljudi o sebi govore ili ne govore ili govore lažno i uvijeno. Živeći i promatrajući život lako se dođe do ideje. A nije zanemarivo ni čitanje.
  1. Kako ste istraživali temu?
Specifičnog istraživanja za ovu vrstu teme nema puno. Bilo je tu tehničkih detalja kojima sam gnjavila prijatelje iz određenih struka, liječnike, fotografe, vozače kamiona, aerodromske radnike, stanovnike otoka Drvenika Velog. Sve se to može naći i na internetu, ali insajderski uvid često je bolji za priču. Što se tiče dojma i atmosfere oslanjala sam se na vlasitite uvide. Doduše, ne mogu tu isključiti bliske prijatelje s kojima analiziram mnoge teme kojima se u pričama bavim.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Priče „Naša žena“ i „Ničija žena“ koje su pisane iz prvog lica zahtijevale su od mene ulazak u tuđe misli, misli izmišljenih likova i to je najveći izazov. Zadržati njihov način govora, razinu emocionalne zrelosti ili nezrelosti, specifičnog stanja, intelektualnog nivoa izazovno je i traži specifičnu koncentraciju. Možda su mi zato ove dvije priče naročito drage.   "Naša žena" zbirka je pripovijedaka Tanje Mravak u kojima priča o odnosima, ljubavima, ženama i muškarcima čije su uloge, za oba spola, određene patrijarhalnim obrascem. Ipak, kod Tanje Mravak nema drastičnih scena, velikih tragedija i obiteljske crne kronike. Situacije u kojima zatičemo njezine protagoniste su svakodnevne, ali svaka od njih prikazuje odnos u malom, a muškarce i žene predstavlja u okvirima njihovih ograničavajućih uvjerenja iz kojih ne znaju izaći.U intervjuu za Voxfeminae Tanja Mravak je svoju novu zbirku pripovijedaka predstavila ovako: "Mnoge žene proživljavaju svakodnevna tiha maltretiranja. Ima ih što godinama ne skuhaju jelo koje vole jer to njihov muž ne voli. Ili se prestanu družiti s prijateljicama, imati hobije. Ne moraju biti udarane, ali njihova se osobnost polako briše. Takve ne idu ni u centre za socijalnu skrb ni na psihoterapije niti se ikome obraćaju. Mnoge razvedene žene ne znaju što bi sa sobom nakon razvoda jer su zaboravile tko su. Takvih je jako puno, ovaj sam se put posvetila njima." Tanja Mravak je pripovjedačica, kolumnistica, moderatorica kulturnih događanja i spisateljica koja je nakon zbirke pripovijedaka "Moramo razgovarati", nagrađenu nagradom Jutarnjeg lista 2011. godine za najbolje prozno djelo, svojom drugom knjigom "Naša žena" potvrdila primat u kratkoj priči i na literarnom polju. Jer na području storytellinga Tana Mravak je nastupima na Pričiginu stekla naslov Kraljica Pričigina, a zatim sličan uspjeh ponovila i na zagrebačkom Spikiginu. photo: Lupiga.com

Pretraga