Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Leu Brezar

3 pitanja o novoj knjizi za Leu Brezar
  1. Kako ste došli na ideju za knjigu Superjunakinje?  Promatrajući kako se žene nose s izazovima u svom životu,primijetila sam jedan obrazac kojem se mnoge ne uspijevaju oduprijeti, a to je onaj po kojem sam nazvala roman, obrazac superjunakinje. Taj obrazac utjelovljuje hrabrost ali i ludost, smjelost, ali i dileme, slabost i snagu da se slabostima odupremo, te kompromise koje činimo sa sobom za šaku ljubavi ili za malo sreće. Superjunakinje sam naslonila na četiri arhetipa opisana u knjizi ”Sveti ugovor”, CarolineMyss, nakladnikaDvostruke Duge.Svaka od junakinja u knjizi utjelovljuje jedan osnovni arhetip - dijete, sabotera, prostitutku i žrtvu. Arhetipi su naši životni suputnici,obrasci ponašanja koji imaju svijetlu stranu i sjenu. Radi sjene, moje su junakinje posrnule i u sebi ponovno traže svjetlo. I to ni više ni manje, nego u psihijatrijskoj bolnici, na liječenju, gledajući svoja ogledala – sebe u drugima.
 
  1. Gdje ste istraživali temu?  Istraživanjem sam se zapravo bavila učeći o sebi, o svom ponašanju i ponašanju drugih ljudi, o obrascima koje ponavljamo, o arhetipovima, o promjenama i onome što nas na njih potiče ili o onome od čega bježimo. Rad na sebi tražio je puno promjena i nekih novih znanja kako bi se promjene ostvarile. Promatrajući sebe i oko sebe, najčešće žene i svoje prijateljice, shvatila sam da smosve mi sklone glumi, iako je malo nas glumu odabralo za svoj životni poziv. U toj glumi pretvaramo se da smo dobro, ne priznajući pravu istinu – svoje frustracije i njihove uzroke, svoju bol ili svoju ljutnju. I najčešće za sve krivimo druge. Učeći o sebi, shvatila sam da je arhetip superjunakinje nametnut i društvenim trendovima i pravilima kojima se malo koja žena uspijeva oduprijeti. Zapravo, ako odluči suočiti se, čeka je preuzimanje odgovornosti, a često se toga zapravo svi bojimo. Bojimo se da ćemo, ako preuzmemo odgovornost, vidjeti da smo krivi, a pritom ne vidimo da odgovornost nosi nove prilike za promjenu – na bolje. Učeći o sebi, stvorila sam materijal za ovaj roman.
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje? Prije svega, bilo mi je jako teško odvojiti se od vlastitog života kod opisa junakinja, jer sam svaku prepoznavala u nekim ženama koje su mi bliske ili su to nekada bile. Bilo mi je teško i utjeloviti četiri različite junakinje koje imaju sasvim različit način razmišljanja te opisivati njihove živote u prvom licu. No, ipak najteži je izazov bio - napisati roman. Po prirodi sam brza i jasna. Mnoge stvari umijem reći kratko, a pjesma je forma koja mi prirodno leži. Pisanje romana na dvjestotinjak stranica za mene je bio velik izazov. Ponosna sam što sam ga ostvarila.
  Lea Brezar, poduzetnica i književnica, priprema promociju svog prvog romana Superjunakinje, koji je izazvao veliko zanimanje čitateljica čim se pojavio u knjižarama širom Hrvatske. Superjunakinje su četiri žene koje je slomio život, svaku na svoj način, a nalaze se u psihijatrijskoj klinici i uče kako krenuti dalje, pozivajući čitateljice da su njihovim postupcima prepoznamo svoje. Kao produktivna, entuzijastična i odvažna spisateljica, Lea Brezar piše self-help (Izvan okvira, 2016. Da, I?, 2016. ), poeziju (Oda poeziji, 2015.) te dječju književnost (Crveni planet, 2014.). Kao poduzetnica, vodi “full service” marketinšku agenciju Dhar media, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta. Agencija Dhar media podržava projekte TouristarTV, licencu Superbrands za Hrvatsku i Sloveniju, stručni magazine Brend kultura te projekt Next Balkans.      

Pretraga