Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Jelenu Hrvoj

3 pitanja o novoj knjizi za Jelenu Hrvoj
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu?
Ideja za novi roman rodila se istog trena nakon što sam završila svoj prvi objavljeni roman „Štorka“. Jednostavno nisam bila spremna oprostiti se od likova i, za razliku od ostalih romana, osjećala sam kako Štorkina priča još nije ispričana. Nisam sigurna je li tome razlog što sam ustvari cijeloga života povezana s tom „umirućom“ folklornom pričom o zloglasnoj Štorki koju mi je pričala baka i dubljoj osobnoj povezanošću sa samim likom/mitom ili je pak razlog neke druge prirode. Ma kako bilo, „Štorka Manifest“ naposljetku je nastala i nadam se da će čitateljima zavući pod kožu jednako kao i njezina „starija sestra“ Štorka.
  1. Kako ste istraživali temu?
Ustvari nisam imala potrebe previše istraživati. Kao što sam spomenula, priča o Štorki stara je folklorna legenda koja se prenašala s koljena na koljeno u mojoj obitelji. No, obzirom da sam samom biću dodijelila jednu potpuno drugačiju, možemo reći moderniziranu, ulogu, morala sam se više posvetiti istraživanju psihičkih poremećaja. Ono čime sam se najviše služila su tek obični članci koje sam pronalazila na internetu, a sve ostalo prepustila sam mašti. Pošto se radnja nastavka odvija u zagrobnome svijetu, više sam se morala oslanjati na logiku i povezivanje radnje prvog nastavka romana, koja se velikim dijelom odvijao u svijetu živih, s novom radnjom.
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
S obzirom na to da se radnja odvija oko tri glavna protagonista i njihovim zasebnim pričama, daleko najzahtjevnije je usklađivanje vremena u kojem se ti likovi približavaju trenutku kada će se njihove priče stopiti u jednu. Dakako, iznimno je teško bilo i nastaviti priču glavnih protagonistica, blizanki Ere i Iree, koje, iako u čistilištu, moraju taktički nastaviti niz serijskih ubojstava kako bi došle do točke u kojoj će dobiti priliku za osvetu nad onima koji su za zemaljskog života okončali njihove mlade živote. Tu su još i preskakanja vremenskih perioda životnih priča koje su se odvijale prije i sada. Bilo je teško balansirati dinamiku radnje, vremenske periode i kroz devijantne likove stvarati atmosferu koja će biti razumljiva čitatelju.   Štorka Manifest drugi je dio horor romana Štorka, o zloduhu koji opsjeda djevojku podvojene ličnosti, a njima je Jelena Hrvoj zauzela visoko mjesto u vrhu domaće horor produkcije. Jelena Hrvoj u Štorki je demonstrirala bogatstvo svog unutarnjeg svijeta i nesvakidašnje spisateljsko umijeće, a kako je neobično i rijetko da se rečenice strave i užasa poput Jeleninih izvorno pišu na hrvatskom jeziku, čitatelji navikli na prijevode sa stranih top-lista Jelenu uspoređuju s velikim američkim uzorom Stephenom Kingom. Jelena Hrvoj rođena je i živi u Poznanovcu, radi kao grafička dizajnerica i objavljuje u vlastitoj nakladi, a piše i kratke priče te kolumnu "Patnje mladog autora" za književni web časopis Kvaka. Između dva romana o Štorki, objavila je roman Durgina kuća, triler o djevojčicama-ubojicama. Knjigu Štorka (1. nastavak) možete kupiti  u knjižarama Školske knjige i preko stranice  @Miame . Knjigu Štorka Manifest možete za sada kupiti preko  facebook stranice: https://www.facebook.com/jelena.hrvoj?fref=ufi  

Pretraga