Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Frédérica Beigbedera

3 pitanja o novoj knjizi za Frédérica Beigbedera
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu "Život bez kraja"?
Godine 2012. čuo sam za dva nova znanstvena otkrića: za IPS matične stanice koje „vraćaju mladost“ i Crispr-Cas9 genetičke škare koje omogućuju modifikaciju ljudskog DNK. Smislio sam priču u kojoj osoba pomoću tih načina odluči postati besmrtna.
  1. Kako ste istraživali temu?
Tri sam godine putovao po svijetu, posjećujući laboratorije u Švicarskoj, Austriji, Izraelu, SAD-u i Francuskoj. Upoznao sam mnogo biologa, genetičkih inženjera, doktora… Provodio sam pokuse na vlastitom tijelu (krvne transfuzije laserom, sekvencioniranje genoma, NAD tablete itd.).
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Kraj, oni koji su pročitali knjigu znat će zašto.   Život bez kraja, svoj deseti roman, Frédéric Beigbeder predstavit će u Zagrebu na Festivalu svjetske književnosti. Glavni lik u romanu je muškarac u ranim pedesetim godinama koji želi  iskušati sve postupke za produljenje života što ih znanost danas nudi – ubrizgavanje matičnih stanica,  oksigenaciju krvi,  transplantaciju humaniziranih organa svinje… Beigbeder je danas jedan od najslavnijih francuskih književnika. Britak kritičar društva, u svojim romanima portretira suvremenog muškarca na prijelazu stoljeća, neurotičnog, ciničnog i opsjednutog seksom. Rođen je 1965. godine u imućnoj građanskoj obitelji, a karijeru započeo kao kreativac u reklamnim agencijama i 2000. godine s romanom 129,90 kn postaje slavan i izvan Francuske. Nastupio je u desetak dugometražnih filmova, a dva filma je režirao (Ljubav traje tri godine, 2012.;  L'Idéal, 2016.). Osnivač je književne nagrade Flore. Djela su mu objavljena u tridesetak zemalja.  Osim 129,90 kn, na hrvatski su prevedeni njegovi romani Ljubav traje tri godine, Romantični egoist, Upomoć, molim oprosti, Vjerujem, ni ja također, Praznici u komi, zbog kojih je postao miljenik hrvatske književne publike. Za Francuski roman  nagrađen je 2009. prestižnom književnom nagradom Renaudot.    

Pretraga