Košarica
Izbornik

3 pitanja o čitanju za Velimira Viskovića

3 pitanja o čitanju za Velimira Viskovića
  1. Koju knjigu trenutno čitate?
Imam sreću da se književnošću bavim profesionalno; iako u tom profesionalnom čitanju također uživam, nije to ono kao u mladosti, kad sam biraš lektiru, često po instinktu. Kako ovih dana organiziram dva književna skupa (jedan o Ivi Štivičiću, drugi o Daši Drndić), uglavnom listam i čitam njihove knjige (Štivine drame gledam i na internetu).
  1. Koju knjigu želite sljedeću pročitati?
Od hit knjiga objavljenih ove godine pročitao sam sa zadovoljstvom Šnajderovo Doba mjedi i Đikićeva Bearu; planiram u najskorije pročitati nove romane Ferića i Perišića. Zanimaju me i profesionalno, jer želim biti obaviješten o novostima u hrvatskoj književnosti, a i volim ih kao pisce.
  1. Koju knjigu uvijek imate pri ruci?
Nemam takvu knjigu iako imam knjige kojima sam se vraćao u različitim fazama života. Ali kad čitate u razmacima od deset ili dvadeset godina, to vam je kao da čitate drugog pisca. Nije se zapravo mijenjao taj pisac, ja sam se mijenjao, stjecao nova iskustva, obraćam pozornost na druge aspekte teksta. Uotalom, stvarno velike autore kojima se vraćam - a za mene su to Kafka, Mann, Fuentes, Borges, Kundera -možete čitati na bezbroj načina.   Velimir Visković, hrvatski književni kritičar, esejist i leksikograf. Glavni urednik hrvatske književne enciklopedije. Član Društva pisaca Hrvatske, urednik brojnih knjiga i časopisa. Ugledan je predavač na hrvatskim i stranim sveučilišima, kolumnist i kritičar brojnih časopisa te vješt polemičar koji se zalaže se za slobodu mišljenja i govora. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Splitu, diplomirao je 1973. južnoslavenske jezike i književnost te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je 1977. godine. Za književni i leksikografski rad primio je brojne nagrade među kojima su Nagrada Grada Zagreba, nagrada Mate Ujević za leksikografiju, Nagrada A. G. Matoš za kritiku, Strossmayerova nagrada za znanost, Krležina povelja za Krležijanu i druge.  

Pretraga