Košarica
Izbornik

Kad bi Sarajevo bilo knjiga nikada je ne bih ispustila iz ruke

Kad bi Sarajevo bilo knjiga nikada je ne bih ispustila iz ruke

Kad bi Sarajevo bilo knjiga nikada je ne bih ispustila iz ruke. Grad koji sam do sada posjetila desetak puta uvijek me oduševi, iznova razgali i očara. To je grad koji ima ono nešto što je nemoguće opisati običnim riječima  i u kojem se uvijek osjećam jako dobro. Rezoniramo Sarajevo i ja iako nemam nikakve krvne veze s tim gradom. Jest da se moj otac slučajno rodio davne 1917. godine u Foči i da je završio franjevačku gimnaziju u Visokom, ali inače  nemam nijednu drugu dublju poveznicu s Bosnom i Hercegovinom ni njenim glavnim gradom. Znam samo da sam, kad god se tamo nađem, puna zanosa, ljubavi i očaranosti. Ne postoji mjesto gdje ćeš biti primljen s toliko  punih srca, gdje će ti hrana fino zamirisati, gdje ćeš osjetiti tu neku sporost života i gdje će te taj poseban bosanski humor i otvorenost oduševiti. Čim dođem u Sarajevo postoji nekoliko mjesta koje redom moram uvijek i ponovno obići. Bez toga nema kući. Evo koja su to mjesta:

Baščaršija – tu najbolje osjetim prošlost Sarajeva. Šarenilo, boje, mirisi sve me to začas obuzme i razgali. Obavezni su prvo ćevapi kod Hodžića, pa pita zeljanica, krompiruša ili burek u buregdžinici Bosna, onda baklave na svakom uglu i naravno turska kafica. Nećete moći ne zagledati se u prekrasnu Begovu džamiju koja je prva  u svijetu dobila električnu rasvjetu još davne 1898. godine, a kad ste već tu obratite pažnju na Sahat kulu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Izgrađena je u 17. stoljeću, a posebna je po tome što sat na njoj jedini u svijetu pokazuje lunarno vrijeme. Na njemu svaki dan otkucava ponoć točno u vrijeme zalaska sunca. Baščaršija ima pregršt suvenirnica, dućana i knjižara. Najdraži mi je Merlinov dućan s njegovim suvenirima i  izuzetno opremljena café-knjižara Book store Connectum u kojoj knjigoljupci, uz ugodnu glazbu i neko piće ili kolač mogu uživati čitajući najnovije naslove.

Vječna vatra - je mjesto s posebnom energijom, a ako se nađete zimi u Sarajevu, ovo je mjesto  za zagrijati ruke i dušu. Ne znam što me tamo vuče, ali uvijek tu moram proći. Više od pedeset godina na ovom mjestu  gori plamen u znak sjećanja na osloboditelje grada od fašizma. Nalazi se u Titovoj ulici, a izgradili su je 1945. Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. jer tada u gradu nije bilo goriva. Vrlo je popularno mjesto za fotografiranje.


Šetnja uz rijeku Miljacku i pogledi na njene mostove uz obvezan zalaz sunca. Mostovi nose razna imena i građeni su u različita doba. Tako volim prijeći preko Careva mosta -  kamenog mosta s tri stupa i četiri luka. Latinska ćuprija ili Principov most je jedan od najstarijih mostova u Sarajevu. Tu je i Čobanija ćuprija te Eifellov most ili kako ga još zovu Željezni most koji je navodno projektiran u uredu Gustava Eiffela.

Inat kuća  - naravno, moram spomenuti i jednu sasvim posebnu građevinu. To je Inat kuća, legendarna kuća koja simbolizira bosanski inat. Tamo stoji kao prkos različitim vladama i sustavima. Inat kuća u Sarajevu je na listi 10 kuća svijeta koje su izgrađene u inat drugima  Pretvorena je 1997. u restoran tradicionalne bosanske hrane.

Osim ovih uobičajenih lokacija koje svaki puta obiđem ovaj puta sam imala tu sreću da upoznam i neka nova čarobna mjesta koja nisu tako razvikana i nećete ih pronaći ako vam neki rođeni Sarajlija ne ukaže na njih. Meni su to ovaj puta učinile dvije drage facebook prijateljice koje sam ovom  prilikom i prvi puta uživo upoznala. Tu je onda i taj faktor bosanske ljubaznosti i posebne ljudske topline koji me razgali. Što mi je otkrila Amra?

Trebević - oduvijek omiljeno izletište Sarajlija s kojeg puca predivan pogled na grad. Taj četvrtak ujutro je baš bilo zubato sunce tako da nam je pogled bio fantastičan. Do njega smo išli autom, ali može se i žičarom. Tu se nalazi i Sunnyland – prvi zabavni park u Bosni i Hercegovini s alpine roller coasterom, smješten je na površini od preko 16.000 metara četvornih. U modernom i ostakljenom restoranu iz kojeg gledate Sarajevo pojeli smo fini i domaći doručak.


Kafić Tesla posvećen je, jasno, slavnom znanstveniku Nikoli Tesli. Nalazi se u živopisnoj ulici  Muvekita, preko puta kafića Cheers. Interijer kafića inspiriran je slavnim znanstvenikom poznatim po revolucionarnim otkrićima koja su promijenila svijet, a ispred puba će vas dočekati skulptura slavnog izumitelja i inženjera u prirodnoj veličini koji je idealan za selfije i fotkanje za društvene mreže.

Što mi je otkrila Sonja, rođena Sarajka?

Fenomenalnu lokaciju u Pruščakovoj ulici, u  centru grada (skreće se iz Titove ulice) gdje se kriju edukativne glazbene stepenice posvećene bosansko hercegovačkim glazbenim legendama. Tu će vas dočekati  Indexi, Bijelo Dugme, Prijatelji, Merlin, Pro arte.....  Na svakom od odmorišta je klupica i posebni audio uređaj  na kojem je napisana  kratka biografija, a putem tog uređaja možete i  slušati njihove skladbe! Riječ je o originalnom projektu. Ludo zar ne? Uživala sam svim čulima!

Cafe slastičarna Manolo u Titovoj ulici je na mjestu nekadašnje Olomanke, najposjećenije slastičarne u Sarajevu gdje su se okupljale poznate ličnosti. Danas je tu glazbeni bistro/kafić. Cafe nas podsjeća na  bosansko hercegovačke glazbenike kroz kreativne slike i citate, brojne gramofonske ploče, stolice bezvremenskog dizajna u jarkim bojama te neodoljiva rasvjetna tijela. Svakako navratite jer ćete uživati u ugodnoj  atmosferi i dobroj mjuzi!


I na kraju moram spomenuti večeru koja me oborila s nogu. Prvi puta sam bila u legendarnom restoranu KIBE za kojeg kažu da je najbolji u Sarajevu. Osim najbolje hrane, odličnog položaja na brdu s prekrasnim pogledom na Sarajevo ovaj restoran krasi dugogodišnja obiteljska tradicija autentične bosanske kuhinje, a sve je krenulo od akšamluka prije 28 godina. Obiteljski posao sada vodi već druga generacija. U ovom restoranu je sve puno svjetskih faca za vrijeme Film festivala. Kod Kibeta su bili Morgan Freeman, Mickey Rourke, Juliette Binoche, Danny Glover, Halit Ergenc, Nick Nolte, Jeremy Irons Eric Canton.

Bez sumnje i njih su bosanska hrana, gostoljubivost i šarm oduševili. Posebno moram pohvaliti sarajevske taksiste koji su izuzetno ljubazni, nasmijani i voljni s vama komentirati svoj grad. Ponekad od taksista saznam najviše korisnih informacija. A nisu ni skupi. Zatim tu je nazaobilazni sok od nara koji se cijedi na svakom uglu glavnih ulica i Bašćaršije. Popijte taj čisti izvor C vitamina. Trebat će vam nakon tisuće koraka po gradu. Ako imate vremena navratite i u knjižaru Buybook koja ima i mali kafić gdje možete popiti fini čaj ili kavicu listajući omiljene knjige (adresa: Radićeva 4).  

Pretraga