Košarica
Izbornik

Koje knjige čitaju naši junaci u – knjigama?

Koje knjige čitaju naši junaci u – knjigama?

Možda neke junakinje i junake volimo više, a neke manje, možda se pronalazimo u nekima, no svakako nam je drago kad su i oni knjiški moljc, jer tako dijelimo s njima našu strast - knjige i čitanje. Pa što pitamo se, čitaju u knjigama? Knjige, naravno - ali koje? 

"Slika Doriana Graya" - remek-djelo Oscara Wildea

Iako se spominje Shakespeare kao komad u kojem glumica Sibyl Vane glumi, na primjer u "Romeu i Juliji", junaci citiraju Hamleta, Ofeliju i "Oluju". Ali i Fausta. No ključna je jedna knjiga, "otrovni francuski roman" koji Doriana odvede u propast: varijanta romana Jorisa-Karla Huysmansa iz 1884. "À rebours". Wilde nije imenovao knjigu, ali na suđenju će reći jednom novinaru kako je smislio fantastičnu varijaciju i da je mora zapisati. No taj je Huysmans otkrio i hvalio "Maldororova pjevanja" (Le Chants de Maldoror), jedno od prvih nadrealnih djela koje je napisao Comte de Lautreamont, pravim imenom Isidore Ducasse, inače Urugvajac koji je svoju  proznu poemu objavio 1868. ili 1869., umro s 24 godine potpuno nezapaženo – i kao pjesnik i kao čovjek. Samo je ugasnuo od neke groznice u hotelu, u osam ujutro, a pokopali su ga na brzinu u strahu od zaraze. A onda su 1890-ih "otkrili" pjesnika. Nazvali su poemu bizarnim dokumentom nastranog i pomračenog uma, ali fascinacija nije utihnula. Maldoror je glavni junak i alter ego pjesnika i on luta svijetom koji je malo Pariz, malo neki fantastični dio svijeta i čini mnoga perverzno maštovita nedjela. Ideja mu je da opjeva zlo, što mu je, tvrdio je, i uspjelo.

"Greška u našim zvijezdama" slomila nam je srce.

John Green napisao je ljubavnu priču Hazela i Augustusa, a važan je komad zapleta roman "Kraljevska tuga" (Imperial Affliction) kojeg je napisao Peter van Houten. Pisac koji ne postoji. Zapravo, ni knjiga, ali je ona spoj slavnog romana D. F. Wallacea "Infinite Jest" (Beskrajna šala) i knjige Peter De Vriesa koja govori o raku, a ime joj je "The Blood of the Lamb" (Krv janjca).

"Mala pariška knjižara" roman je koji će vas natjerati da se poželite ukrcati na baš taj brod... ma bilo koji brod i zaploviti francuskim rijekama.

Jean Perdu na dokovima Pariza usidrio je svoju ploveću knjižaru, no on ima ideju kamo će otploviti. Želi pronaći pisca Sanaryja koji je napisao njemu najdražu knjigu, "Južna svjetla". O piscu nitko ne zna ništa osim da je pseudonim Sanary uzet po nekadašnjem utočištu za pisce Sanary-sur-mer, na provansalskoj južnoj obali. Sve se u ovom toplom romanu vrti oko knjiga pa ćete naići na niz sjajnih romana – od "Don Quixotea" i "Igri prijestolja", "Moby-Dicka" i "1984", "Toma Sawyera" i serije Discworld Terryja Pratchetta i naravno, "Pippi Duge Čarape" – uostalom tako se zove i jedna mačka na brodu-knjižaru. No da, tu je i mačak Kafka.

Ponekad je u knjizi cijeli popis djela. Tako je u "Tajnoj povijesti" Done Tartt.

Na listi je i Miltonov "Izgubljeni raj", Novi zavjet, Aristotelova "Poetika", Homerova "Ilijada", "Veliki Gatsby", "Ivanhoe", malo Sherlocka Holmesa, "Gospođa Bovary"," Sajam taštine", Wellsov "Nevidljivi čovjek", "Peter Pan", "Božanstvena komedija", "Alice u Zemlji čudesa", "Othello", "Doktor Faustus" od Marlowea, "Pusta zemlja", a spominje i Tolkiena, Pounda, Alfreda Douglasa, Virgilija, Plinija, Alexandera Popea, E. A. Poea, Hegela, Chandlera, Tomu Akvinskog, Agathu Christie, Orwella, Rushdieja, Prousta…

Dražesna Matilda u romanu Roalda Dahla ima sjajnu naviku – nosić joj je stalno u knjigama i ona je pravi mali knjiški moljac.

Čita ona sve redom, i sve klasike: "Tajni vrt", Dickensonova "Velika očekivanja", "Nicholasa Nicklebyja" i "Olivera Twista", "Jane Eyre", "Ponos i predrasude", "Tess iz porodice D’Urberville", Kiplingovog "Kima" i njegove "Jus So Stories" svojevremeno objavljene kod nas, H. G. Wellsova "Nevidljivog čovjeka", a pročitala je i romane i zbirke, serije knjiga: "Starac i more", "Buka i bijes", "Plodove gnjeva", "Životinjsku farmu", Steinbeckov "Crveni poni" je tu kao i cijela serija o Narniji i priče sjajnog Kiplinga.

F. S. Fitzgerald u romanu "S ovu stranu raja" (This Side of Paradise) spominje mnogo djela i pisaca.

Daudeta i Doylea, R. L. Stevensona i Lockea, Tolstoja (Annu Karenjinu i Kreutzer sonatu), G. K. Chestertona, Wildea, Wellsa, Joycea, Dreisera, Conrada, George Bernarda Shawa, Goethea, niz kratkih pjesama od Tennysona, Keatsa, Poea, Kiplinga, Verlainea, Miltona i jasno, sonete starog dobrog Willa. Spominju se i J. M. Barrie, W. B. Yeats, J. K. Huysmans, Théophile Gautier, François Rabelais, Giovanni Boccaccio, genij kratke priče O. Henry, pjesnik Percy Bysshe Shelley, John Galsworthy, Robert Browning...

Kvaka -22 - satirični, tragikomični proturatni roman s dobrim popisom knjiga

Čehov se, uz Kiplinga, Forstera, Tolstoja, Plathovu, Stoweovu, Orwella, Dostojevskog, Remarquea, Koestlera, Woodhousea, D. H. Lawrencea, Shakespearea, Amisa, Greena, Fitzgeralda, Bellowa, Pasternaka, T. S. Eliota, Camusa i Vidala spominje u "Kvaki 22".  Ali, popis u "Kvaki"  je zaista ogroman pa su tu i Conrad i Rushdie, Whitman i Waughn, Steinbeck i Richard Adams, spominje i Borgesa, Dantea, Millera, Flauberta, Updikea, dragog Oscara Wildea, Naipaula, Prousta…

Zgodno je kad knjiga poput "The Perks of Being a Wallflower" Stephena Chboskyja (prevedena kod nas kao "Charliejev svijet")  postane takav hit da ga pretvore u film u roku sedam minuta.

Mnogo važnije, potiče mlade da čitaju. Dobar je popis knjiga: "Ubiti pticu rugalicu", "S ovu stranu raja", "Peter Pan", "Veliki Gatsby", "Na cesti", "Lovac u žitu", "Goli ručak", "Stranac", "Hamlet", "Walden: ili u šumi"…

U romanu "Trinaesta priča", debitantskom djelu Diane Setterfield mnogo se čita. Osim "Memoara Sherlocka Holmesa" i "Baskervilleskog psa", čitaju se priče Flannery O'Connor, Joyceovi "Dublinci", Michenera i Nabokova "Lolita", Coetzee i Oatesova.

Auggijeva mama svom dječaku u "Čudu" čita Tolkienovog "Hobita", a onda i Lewisov roman "Lav, vještica i ormar".  

Roman "Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja" jedan je od onih uz koje ide i popis knjiga koje čitaju junakinje i juna. Šarolika je ova biblioteka koja obuhvaća i "Ponos i predrasude" Jane Austen, "Orkanske visove" Charlotte Brontë, "Canterburyjske priče" i Dickensove "Pickwickovce", pa Seneku, Rilkea i naravno Oscara Wildea i Shakespearea.

Norman Mailer napisao je "Zašto smo u Vijetnamu" i često se referira na roman Škota Stevensona "Čudnovati slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea", a u "Klubu čitatelja Jane Austen", jasna stvar, pročitali su sva djela ove engleske književnice.

U "Frankensteinu" se spominje Miltonov "Izgubljeni raj", a u "The Devil in Silver" Victora LaValle junaci čitaju "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i Benchleyeve "Ralje".

Roman "Ti" spominje mnogo knjiga što ne čudi jer je glavni junak knjižar koji u podrumu ima rijetke knjige i da, one su njegova strast.

Preporučit će "Desperate Characters" Paule Fox, spominje se Salinger jer je tu i daljnja rođakinja velikog pisca, a jedan kupac u knjižari odabrat će "Franny i Zoe". Stare i rijetke primjerke "Don Quixotea", "Frankensteina", "Grofa Monte Crista" i "Tri mušketira" vlasnik, Joe, posudit će klincu Pacu i utjecati, nesumnjivo, na njegovo obrazovanje. Tu je i "Da Vincijev kod", romani Stephena Kinga, a on će sam ukrasti rijetko izdanje romana Franka L. Bauma, "Ozma of Oz", inače treće knjige iz serije o zemlji u koju s neba padne Dorothy Gale. Posjetit će i festival posvećen Charlesu Dickensu, na maškarama će doći odjeven kao Hemingway (a ostali su odjeveni po likovima iz Harryja Pottera, "Middlemarcha" i "Ponosa i predrasuda", kao Mark Twain i Shakespeare), a jedna čita (pa uništi) "Orkanske visove".

Mark Twain u "Životu na Mississippiju" spominje knjige koje je i sam volio pa su tu i "Don Quixote"i "Ivanhoe", ali i "Ujak Remus i putopisi.

U knjizi "The Book That Matters Most"  junakinja Ava čita u Book clubu pa nije trebalo dugo da osvane popis knjiga: "Ponos i predrasude", "Veliki Gatsby","Anna Karenjina", "Lovac u žitu", "Klaonica 5", "Nepodnošljiva lakoća postojanja", "Sto godina samoće", "Drvo koje raste u Brooklynu", "Ubiti pticu rugalicu", "Rebecca", "Zameo ih vjetar", "Orkanski visovi", "Velika očekivanja", "Starac i more", "Male žene", "Heidi", Nabor u vremenu", "Rat i mir", "Kućna pravila", biografija Hellen Keller te neke u nas ne prevođene knjige.

"Ubojstvo u Orient Expressu" spominje se u krimiću "Večera", a Murakami spominje Gatsbyja i u "Norveškoj šumi" i u "The Hotel New Hampshire".

"Čovjek zvan Ove" čita Bulgakovog "Majstora i Margaritu". Naravno tu je i jedna od najšarmantnijih knjiga o knjižaru A. J. Fikryju koji spominje cijelu tonu knjiga.

Svakako se mnogo pisalo o seriji knjiga "Sumrak" pa od traktata kako su knjige loše napisane (kod nas još gore prevedene) činjenica je da su mladi počeli čitati. A to je za pohvalu, jer važno je da čitaju, a s vremenom će im se ukus razviti.

Uostalom Mayerova je inspiraciju za svoju priču o nespretnoj djevojci i svjetlucavom vampiru-vegetarijancu našla u raznim klasicima: u "Orkanskim visovima" i "Ponosu i predrasudama"  te seriji romana "Anne od Zelenih zabata" . No, pojasnila je i koje su je knjige nadahnule za koju sagu: prvu "Sumrak" nadahnuo je klasik "Ponos i predrasude", "Mladi mjesec" klasična tragedija "Romeo i Julija" , a "Pomrčina" je nadahnuta s "Orkanskim visovima".  Zadnju, "Praskozorje" inspirirao je, kaže, Shakespeare s "Mletačkim trgovcem" i "Snom ljetne noći". A kad su klinci pohrlili u knjižnice i knjižare potražiti te knjige, ima li boljeg?

Naravno, nikako ne smijemo ne spomenuti knjiške moljce poput Hermione Granger čiju listu knjiga ne bismo lako pronašli jer su to ipak stručne i čarobne knjige, spomenute Matilda i Francie Nolan (Drvo raste u Brooklynu) te Liesel koja zbog ljubavi prema čitanju postane "Kradljivica knjiga".

Lizzie Bennet je ljubav prema knjigama naslijedila od tate, a čitati voli i gospodin Darcy, naravno, pa su stvarno sjajan par. 

Malena Scout i njen tata Atticus u jednom od najljepših djela književnosti "Ubiti pticu rugalicu" čitaju svaki, baš svaki dan.

Naravno, oprostit ćete nam što spominjemo i Kathleen Kelly iz filma "Imaš mail" koja voli "Ponos i predrasude" kao i seriju "Anne od Zelenih zabata" i tzv. "Shoe books", serijal Noel Streatfeild. A tu su i Rory i Jess iz "Gilmoreica" koji stvaaaarno vole knjige. Baš kao i mi.

Za Čitaj knjigu napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga