Košarica
Izbornik

Gradovi i mjesta u knjigama - prava mjesta i ona izmaštana u glavama pisaca koja bismo više (ili manje) voljeli posjetiti

Gradovi i mjesta u knjigama - prava mjesta i ona izmaštana u glavama pisaca koja bismo više (ili manje) voljeli posjetiti

Osim ovog svijeta postoji i svjetovi koji su izmišljeni i izmaštani i po kojima rado šetamo. Pisci su postavili sela, gradove, putokaze po svojim svjetovima u kojima su oslikali život do detalja kroz mjesta, likove, ulice, rijeke i planine i u njih ponekad postavili stvarna mjesta, samo s izmijenjenim imenima. Neka postije, neka su nadahnula ona "knjiška" a neka su plod mašte.

Takav je slučaj s okrugom Yoknapatawpha izmišljenim okrugom negdje u Mississippiju, a kojeg je stvorio američki pisac William Faulkner. Znamo da se u velikoj mjeri temelji i nadahnjuje okrugom Lafayette i sjedištem u okrugu Oxford, a koji je Faulkner prekrstio u Jefferson. Faulkner je često okrug Yoknapatawpha nazivao "mojim apokrifnim, lažnim okrugom". Od romana "Sartoris" u kojem opisuje raspad aristokratske obitelji pa dalje Faulkner je postavio sve romane osim tri u okrugu ("Pylon", "Divlje palme" i "Fabula" događaju se drugdje), te više od 50 svojih priča. Zgodno je da "Absalom, Absalom!"uključuje kartu okruga Yoknapatawpha koju je nacrtao sam pisac. Teško izgovoriv naziv, riječ Yoknapatawpha potječe od dvije riječi jezika naroda Chickasaw - Yocona i petopha, "podijeljena zemlja", a na jednom predavanju na Sveučilištu u Virginiji objasnio je da spoj znači "voda teče sporo kroz ravnu zemlju". Yoknapatawpha je bilo izvorno ime za stvarnu rijeku Yocona, pritoku Tallahatchieja koja teče kroz južni dio okruga Lafayette. Zemlju Chickasawa naselili su bijeli doseljenici oko 1800., miješanje, rasa održalo je i pleme i jezik. Tijekom godina razni su teoretičari istraživali Faulknerovo uključivanje stvarnih povijesnih i zemljopisnih detalja u cjelokupni prikaz županije.

A Faulknerova zamišljena zemlja potaknula je barem još jednog autora iz Mississippija da ga slijedi pa je Jesmyn Ward, jedina žena koja je dva puta osvojila Nacionalnu nagradu za knjigu za fikciju, sva svoja tri romana smjestila u isti okrug.

Američka država Georgia je mjesto je u kojem se zbivaju romani McAfee County: Kronika (1971) i Angel Child (1987) Marka Steadmana koji je stvorio je čitavu izmišljenu zajednicu u Georgiji u kojoj niz upečatljivih pojedinačnih likova, uglavnom rasista niže klase, radikala, zločinaca i retardiranih ljudi, koji nesvjesno djeluju na seksualne, rasne, i ekonomske napetosti koje definiraju njihove živote. U Indijani je Raintree County – roman iz 1948. Rossa Lockridgea, Jr. prikazuju dva stvarna okruga Allen i Monroe. Kentucky i okrug Burdock mjesto je događanja romana iz 1983. pisca Eda McClanahana koji u romanu "The Natural Man" živi u izmišljenom gradu Needmore. Misli se da je Needmore vjerojatno došao iz sjećanja na odrastanje pisca u Brooksvilleu u okrugu Bracken. Osiim Twaina Mississippi "glumi" i u "Sve se zbilo u okrugu Boone", barem u romanu iz 1970. "Losing Battles" Eudore Welty. U sjeveroistočnom je Mississippiju, vjerojatno modeliran po okrugu Tishomingo ili barem u istom zemljopisnom području. O tom kraju Eudora piše: "Lokacija je važna jer objašnjava tradicionalno siromaštvo, odsutnost plantaža i položaj Crnaca. Cijelo se to područje nastavlja na brda srednjeg Tennesseeja, a tla su od šljunka i pijeska. A u okrugu Tibbehah "živi" serijal romana Quinn Colson iz pera Ace Atkins koja ga zove najvažnijim okrugom Sjevernog Mississippija". Usporedio ih je sa stvarnim okruzima Marshall, Calhoun i Yalobusha. Mlada detektivka Nancy Drew živi u River Heightsu.

Kanađanka Anne Shirley u kući sa zelenim zabatima u mjestu Avonloeu, na otocima Prinda Edwarda u Kanadi.  

Kad nekoga smetaju svi i sve kao što je bio slučaj s velškim pjesnikom Dylanom Thomasom, ne čudi da je okrenuo ovu frazu i za svoje stihove pod Mliječnom stazom odabrao mjesto – Llareggub.

Ujedinjeno Kraljevstvo Barsetshire je lokalitet "Chronicles of Barsetshire" romana Anthonyja Trollopea, a koristili su ga i drugi pisci.  Iako je riječ o TV seriji, naravno da moramo spomenuti i engleski Midsomer – okrug u kojem živi omiljeni inspektor Barnaby. Dražesnu je Miss Marple Agatha Christie smjestila u engleska sela Brackhampton i Chipping Cleghorn. No ljubitelji knjiga radije će posjetiti Wessex u kojem se odvija svijet Thomasa Hardyja.

Šest fiktivnih županija su Sjeverni Wessex (Berkshire), Gornji Wessex (Hampshire), Mid Wessex (Wiltshire), South Wessex (Dorset), Wuter Wessex (Somerset), i Donji Wessex (Devon), plus Off Wessex (Cornwall).

U Engleskoj je u Sussexu i Hundred Acre Wood. Tu živi Winnie-the-Pooh i njegovi prijatelji od 1926., a u knjigama A. A. Milnea.

Imamo i Toyland u kojem živi Noddy, Zvonko, iz serije dječjih knjiga Enid Blyton, a znamo da je Zemlja čudesa zaista neobično mjesto po kojem pratimo dvije avanture djevojčice Alice. Kad se probudi u našem svijetu ona tuguje za neizbježnim povratkom u "dosadnu stvarnost" nakon svog putovanja niz Zečju rupu. Pomalo su strašni riblji lovci, opasni napitci, bebe svinjice, vrlo nepristojne životinje koje pričaju i naravno, pomahnitala kraljica, ali to je avantura i pol.

U zapadnom Yorkshireu, oko Hawortha su vrištine i zastanete li na tren možda ćete čuti odjeke prošlih vremena, onog doba u kojem su sestre Brontë čiji muzeju možete posjetiti u gradu, u kući u kojoj su živjele. Želite li ipak shvatiti koliko su veličanstvene i opasne vrištine, prošećite ali u dobrim cipelama, svakako ponesite kabanicu jer – ne zaboravite – wuthering je jorkširksa riječ za olujno nevrijeme. Ali, šetati stazama kojima su prolazile Charlotte i Emily te Anne, ona vrijesišta koja oduzimaju dah, vodopad kojeg je Charlotte Brontë opisala kao "savršenu bujicu koji se utrkuje preko stijena, bijelih i lijepih", pa do imanja Top Withensa za koje se misli da je nadahnuo imanje Wuthering Heights odnosno Orkanske visove.

Barcelona je Barcelona, pa tako i u romanima Carlosa Ruiza Zafóna, no svakako je zanimljivo tražiti Groblje zaboravljenih knjiga ili vilu u kojoj je bila više-manje određena sudbina Juliána Caraxa i Penélope Aldaye. A koliko je beskućnika u Barceloni, ne čudi da se pri šetnji gradom morate sjetiti  Fermína. Zbog "Sjene vjetra" preko "Anđelove igre", "Zatočenika neba" sve do "Labirinta duhova" šetnja Barcelonom nikada neće biti ista…

Nevidljivi gradovi Itala Calvina zamišljeni su imaginarnii gradovi. Možete odabrati najdraži među njih 55, a svaki nosi žensko ime. U gradu Isadora "zgrade imaju spiralna stubišta koja su  okružena spiralnim školjkama, napravljeni  su savršeni teleskopi i violine, a stranac koji oklijeva između dviju žena uvijek naiđe na treću, i gdje se borbe pijetlova oretvore u krvave svađe u kladionicama. " Grad je želje i želja nikad ne umire kako starimo.

Mjesto iz romana Stephena Kingova ne bismo rado posjetili jer koliko se čudnih i jezivih stvari odigralo u državi Maine u mjestu Castle Rock. Pravo je horor čudo, a za susret s revolverašem ipak je odabrao mjesto Lud. Osim Castle Rock ate dva toponima koja često koristi, Derry i Jerusalem's Lot, King je izmislio niz gradića u Maineu: Chamberlain (Carrie); Chester's Mill (Ispod kupole) Haven (The Tommyknockers); Little Tall Island (Dolores Claiborne i Oluja stoljeća); te jedan koji nema veze s Maineom -  Ludlow (Groblje kućnih ljubimaca).

Samo za one s najsnažnijim srcem predlažemo posjet svijetu H. P. Lovecrafta, Arkhamu ili odlaska u R'lyeh. Lovecraft nam je dao izmišljenu regija Massachusettsa u kojoj se odvija nekoliko priča a kao dio njegovog šireg Cthulhu Mythosa. Područja unutar njega uključuju Arkham, Dunwich, Innsmouth, Kingsport i rijeka Miskatonic.

Krimić "Vrijeme ubijanja" Johna Grishama odvija se u stvarnoj državi Mississippi, ali u izmišljenom gradu Clantonu.

Naravno tu je i zemlja Oz L. Franka Bauma u kojem su i onaj ne baš hrabri lav, onaj ne baš osjećajni limeni čovjek i ne baš pametno strašilo – barem tako misle o sebi dok u njihov čaroban svijet ne upadne Dorothy.

O svijetu "Gospodara prstenova" i Međuzemlju i krajevima kojima hrabra družina hoda nećemo ni početi – a za svijet Harryja Pottera samo ćemo reći da su tu dva isprepletena svijeta - onaj običnih ljudi, Mutnjaka i svijet čarobnjaka kojeg Mutnjaci ne vide iako im je pred nosom).

Tu je i Narnija C. S. Lewisa. Ali vas podsjećamo na "Gulliverova putovanja" u Lilliput, ali nije to jedina zemlja koju je posjetio, zar ne? Lemuel Gulliver putuje u Lilliput i Blefuscu na obali istočne Indije, a onda plovi do Brobdingnaga, gdje ga je posada broda ostavila na nepoznatom kopnu. Slijede putovanja u Laputu, Balnibarbi, Luggnagg, Glubbdubdrib i Japan, te na kraju put u Houyhnhnmsku zemlju.

 Gradić koji bi obožavatelji Gabriela Garcíe Márqueza željeli posjetiti, naravno Macondo, to zapravo i mogu. Ako je Macondo ostao usred džungle, Arcataca nije, a u njoj je prve priče slušao mali Gabo. Macondo je bilo ime plantaže banana nedaleko Aracatace, a s Bantu jezika znači doslovno banana. Macondo je i vrsta drveća koje raste u tom području. Ali tu priča ne staje - u lipnju 2006. stanovnici Aracatace organizirali su referendum za promjenu imena u Macondo. Iako je većina glasala za promjenu imena, odluka nije izvršena zbog nedovoljnog broja glasača pa je grad je zadržao svoje ime. A onaj Macondo koji se prvi puta pojavio u "Lišću na vjetru", pa nakon "Sto godina samoće" u još nekim Gabinim djelima, ono mjesto koje je osnovao prvi Buendía? Mjesto otuđeno od svijeta koje raste, napreduje sve dok ne niknu plantaže banana koje donesu nemir u živote stanovnika Maconda, pa selo počinje gubiti bitku, pusto je i oronulo, prepušteno kiši koja u četiri godine padanja natapa Macondo svim nevoljama znanim čovjeku i nekim sasvim novima.

West Egg mjesto je iz mašte F. Scotta Fitzgeralda. Može, ako je tamo i Jay "Veliki Gatsby", reći će mnogi. Mjesto je čista dekadencija: "Bilo je glazbe iz kuće mog susjeda koja se probijala kroz ljetne noći. U njegov plavi vrt dolazili su muškarci i djevojke i odlazili poput moljaca među šaputanja i šampanjca i zvijezda…" West Egg je u mašti dorađeni Great Neck Long Islandu, mjesto u kojem su Scott i Zelda tulumarili, a on pisao oh, baš ovaj roman.

Sjajno zvuči Nova Venecija, New Venice, izmišljeni grad Jeana-Christophea Valtata u seriji "Misterije Nove Venecije" koja uključuje tri romana (Aurorama, Luminous Chaos i Suspended Citadeles). New Venice je "biser Arktika", grada koji je napravljen od zgrada iz prošlosti negdje na Sjevernom polu na otocima Ellesmer.

U engleskom mjestu Puddleby-on-the-Marsh, England pisac Hugh Lofting smjestio je seriju romana. Glavni je junak viktorijanski liječnik  Doktor Dolittle koji svoju praksu pretvori u veterinarsku ordinaciju. S njim žive i njegovi prijatelji iz životinjskog svijeta. Ne postoji Puddleby, ali znamo da je negdje u West Country, južno-zapadnom dijelu Engleske.

Tu je i Tkograd, Whoville iz knjiga Dr. Seussa u kojoj nema zlih ljudi. Camp Half-Blood na Long Islandu, u New Yorku mjesto je u kojem živi Percy Jackson u seriji romana Ricka Roirdana, pa je to idealno mjesto za sve one koji se ne boje mača i borbi.

Ankh-Morpork iz serije Discworld Terryja Pratchetta. Tu saznajemo da postoje gradovi blizanci "ponosnog Ankha i štetnih Morporka" odmah na početku prve knjige Discworlda, Boja magije. Oni su košnica lopova i bandi, kao i trolova i čarobnjaka i jednog nedužnog turista. Iako ove ulice doslovno gore kada ih prvi puta posjetimo, Ankh-Morpork postaje živopisan element svijeta Discworlda. Imaju čak i himnu sa stihovima koje bi, ruku na srce, svaka zemlja trebala usvojiti: "Kad zmajevi podrignu i nilski konji pobjegnu ..."

U seriji romana Edgara Ricea Burroughsa o kralju džungle, Tarzanu, izgubljen je (barem za čovječanstvo) grad Opar. Prvi se put pojavio u drugom romanu iz serije, Povratak Tarzana (1913), a zapravo je izgubljena kolonija Atlantide smještena duboko u afričkim džunglama u kojoj su kroz stoljeća nagomilana nevjerojatna bogatstva. Stanovništvo pokazuje ekstremni seksualni dimorfizam zbog pretjeranog razmnožavanja unutar grada, križanjem s majmunima i selektivnim odstranjenjem potomaka. Zato Oparijanke izgledaju savršeno ljudski, a muškarci Oparijanci sliče više majmunima. Vladarica i visoka svećenica grada je kraljica La, koja se pri prvom susretu s Tarzanom zaljubila u njega. Tarzan, koji je već s Jane Porter, prezire njezine pokušaje zavođenja čime ugrožava svoj život jer religija Opara odobrava ljudsku žrtvu. Ipak, stvari će se smiriti pa će se Tarzan vraćati u Opar i povečati svoje osobno bogatstvo. Opar se pojavljuje u petom romanu "Tarzan i dragulji Opara" (1916.), u devetom "Tarzan i Zlatni lav" (1923.), i četrnaestom "Tarzan Nepobjedivi" (1930). Opar se pojavio i u djelima Philipa Joséa Farmera i Christophera Paula Careya.

Dvorac grofa Drakule je u podnožju Karpata, 30 kilometara od Brašova, i najveća je atrakcija južne Rumunjske koju godišnje posjeti pola milijuna turista i obožavatelja vampira i kultne knjige. Irski pisac Bram Stoker u svom je gotičkom horor romanu "Drakula" iz 1897. opisao put mladog Jonathana do velikog i zastrašujućeg dvorca i to vrlo slikovito iako nikada nije posjetio Rumunjsku. Inspirirao ga je naš vampir Jure, ali i Vlad III. od Vlaške koji je zaustavio Osmanlijsku vojsku i obranio Europu i kršćanstvo. Bran je sagrađen u 14. stoljeću i njega kao dom grofa Drakule opisuje Stoker – otud danas more turista. Dvorac je 1920. postao rezidencijom rumunjskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Victorije, a naslijedila ga je njezina kći, princeza Ileana, koja je za Drugog svjetskog rata ovdje vodila bolnicu. Kraljevskoj obitelji dvorac je oduzet 1948. godine, a nakon pada komunizma dvorac je vraćen obitelji Habsburg, točnije Dominicu von Habsburgu, arhitektu iz New Yorka i sinu princeze Ileane koji je bez straha i bez češnajaka u dvorcu proveo djetinjstvo. Osim Dominica vlasnice su i njegove sestre Elisabeth Sandhofer i Maria-Magdalena Holzhausen koje žive u Austriji – a dvorac su stavili na prodaju. No taj dvorac nikada nije ugostio Vlada Tepeša. Ali izgleda "vampirski".

Igre gladi, distopijska YA trilogija ima cijeli jedan svijet stvoren na papiru. Srećom, samo na papiru. Svijet je podijeljen u paneme, njih 13 u kojima se živi svakako - uglavnom preživljava. Totalitarni režim promijenio je lice Sjeverne Amerike gdje život ne znači i ne vrijedi mnogo.

Sanjamo o idealnom društvu reći će nam da je to utopija. A termin dolazi iz romana "Utopia" Thomasa Morea iz 1516.  Idealno mjesto za život i danas je tek to – utopija.

Naravno, nismo zaboravili ni svijet G. R. R. Martina u njegovoj "Pjesmi o ledu i vatri" u nas poznatije po seriji "Igre prijestolja". Na kraju krajeva, neke su lokacije ipak u televizijskoj seriji postavljene u našoj zemlji. No opiasti ih - za to treba bar jedan zaseban post.

I ovo je samo dio izmišljenih okruga, država, gradova, sela… Imate li vi neka u koja bi odmah preselili?

Napisala Sandra Veić Sukreški

Pretraga