Košarica
Izbornik

Ne, ne i ne – Nina Lykke – drama jedne obitelji s gotovo pomirljivim završetkom

Ne, ne i ne – Nina Lykke – drama jedne obitelji s gotovo pomirljivim završetkom

Ova knjiga mi se od prve uvukla pod kožu, dobro me protresla, natjerala me na razmišljanje i potaknula na "inventuru" vlastite osobnosti. U pitanju je i vrlo dobar stil pisanja. “Ne, ne i ne” je knjiga koju bi svaka sredovječna osoba trebala pročitati kako bi bolje razumjela sebe ili one oko sebe. Sve u svemu, ovo je jasno izrečen dijelom crnohumorni portret društva, iz Norveške, ali kompatibilan i s našim načinom življenja. Nije važno je li to Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgårdu ili Nini Lykke: naprosto volim skandinavsko pripovijedanje. Kratak, ali prekrasan roman o učiteljici i - nimalo iznenađujuće - sredovječnoj majci koja se u svojim ulogama (majka nezahvalnih, ostarjelih sinova koji još žive kod kuće; preopterećena poslom; i kao dobra supruga) više ne osjeća dobro. Priča nije previše inovativna, ali je svejedno zabavna; misaoni procesi protagonista su uvjerljivi i pravovremeni.

Ingrid i Jan su u braku 25 godina i žive ugodnim i uhodanim životom u Oslu, u Norveškoj. Ali Ingrid je takve bračne rutine puna kapa. Samo pere, kuha, posprema za muškima, juri na posao, mora se nositi s pubertetom i čudnim ponašanjem svojih sinova – Jonasovim i Martinovim, a jednom tjedno treba i spavati sa svojim mužem. Čini joj se da više ne može - sve joj je crno. Frustrirana je brakom bez radosti, glumljenom predanošću poslu i nikakvom utjehom od svojih sinova tinejdžera. I dok Ingrid kreće na terapiju, Jan koji je bio čvrst stup obitelji, uvijek dosljedan, vjeran i pun razumijevanja, upada u aferu sa svojom mlađom kolegicom Hanne. Kakav klišej! Njihova tajna veza traje godinu dana, a onda Hanne prisiljava Jana koji odugovlači s odlukom, da konačno napusti Ingrid. Za čudo, Ingrid na sve to reagira prilično smireno, ulazi s madracem u svoj auto i odlučuje da će nadalje spavati u njemu. Po prvi nakon puno, puno godina spava kao beba i osjeća duboko zadovoljstvo.

Ovaj opojan i crnohumorni roman je takvo književno iznenađenje u kojem Nina Lykke priča dramu jedne obitelji s gotovo pomirljivim završetkom. Kriza srednjih godina je evidentna. "Ne, ne i ne" nije klasičan ljubavni roman. Dapače, priča pokazuje što se događa kada komunikacije između bračnih partnera više nema, kada svatko pobjegne u svoj svijet, a stvari u braku se uzimaju zdravo za gotovo, dok se izvana čini da svi žive dobrim životom. Autorica vrlo izravno i autentično opisuje kako se nakon prevare, laganja, zavlačenja i šokantnog priznanja mijenjaju životi uključenih ljudi, i što prekid dugogodišnje veze znači Ingrid, Janu, njihova dva sina, kao i Hanne. Svi oni imaju jednu zajedničku crtu - ne nalaze ispunjenje u životu i bespomoćni su kad se postavi pitanje gdje ga uopće tražiti. Protagonisti su dovoljno pametni da sve što im se događa promišljaju i propituju i upravo je zato korisno čitati ovu pametnu knjigu. Jana i Ingrid se ozbiljno shvaća u njihovim potrebama, prikazuju se kao stvarni ljudi i ponekad jadni jer su uhvaćeni u sebe i zaglavljeni na svom putu, barem što se njihove percepcije tiče. Ovo je osvježavajuće drugačiji i otvoren roman o tome što bi se moglo dogoditi kada brak zapne u kolotečini.

Samo se jedan lik, Julie, pomirila sa sobom i svojim nesavršenostima i pronašla mir za kojim drugi žude, iako nauštrb integriteta.
Čovjek se lako može pronaći u opisanim ljudima, jer tko od nas nije u slabom trenutku čeznuo za "dobrim starim vremenima", kada je još sve bilo u redu, kada se nije uvijek sve imalo, kada su pravila bila jasno definirana - umjesto današnjih neograničenih mogućnosti, Ingrid se na kraju ipak pomakne, ali samo do "krajnjih granica dometa Europske zdravstvene kartice" - dalje se ne usuđuje, i to je u redu, jer ova iskrena (i prilično duhovita) rečenica pokazuje stvarnost. Ne možemo u potpunosti izaći iz svoje kože, a ni u Norveškoj ne mogu jednostavno zauvijek nestati u šumi.

Apsolutna preporuka za čitanje! Drama jedne obitelji opisana je nemilosrdno i s britkim humorom. Hvala autorici za ovu sjajnu knjigu!

Pretraga