Košarica
Izbornik

Devet potpunih neznanaca – Liane Moriarty - očekivano dobro

Devet potpunih neznanaca – Liane Moriarty - očekivano dobro

Prvo, dobro odabran naslov knjige, privlačne korice i zanimljivi likovi i sasvim očekivano jer mi je ovo omiljena autorica. No zato su moja očekivanja bila prilično visoka. Liane uobičajeno piše o "malim", običnim životima u dalekoj Australiji, njezinoj domovini. Volim njezin tečan stil pisanja.

Devet potpunih neznanaca - iako, nisu svi jedni drugima neznanci jer ima i bračnih parova i djece -  deset će dana boraviti u istom hotelu. Tih će deset dana svima i sve promijeniti. U skrovitom i hvaljenom lječilištu ili kako to danas zovemo spa centru, šest sati udaljenom od Sydneya, susreću se pet žena i četiri muškarca koji se prije nikada nisu sreli. Svi su oni u svojevrsnoj životnoj krizi i žele iza sebe ostaviti svoje stare živote ili popraviti odnose s članovima obitelji, supružnicima ili roditeljima. Vrlo brzo na vidjelo izlaze stare rane i dugo čuvane tajne, jer ništa nije kako se na prvi pogled čini u kući Tranquillum House...

Obično se romani ove nadarene i popularne australske spisateljice prema kraju razvijaju u trilere i krimiće što stvara napetost i ne možete stati s čitanjem. Tako je bilo i s ovom knjigom. Iako ima skoro 500 stranica, progutala sam je. Knjiga je koncipirana da u svakom od poglavlja upoznajete jednog od devet potpunih neznanaca tj. gostiju hotela. Poglavlja se izmjenjuju brzo, kroz njih "skačete" s jednog gosta na drugog i oni uskoro za nas nisu više neznanci. Iako nose ime osobe u naslovu, nisu napisane u perspektivi prve osobe. Malo po momalo uranjamo u njihove živote, saznajemo njihove tajne, frustracije i probleme. Svatko od njih svoj križ nosi, kako je to i u životu. Mi mislimo da drugi nemaju probleme, vidimo samo ono izvanjsko i naravno preuveličavamo vlastite brige.

Čim su stigli u udaljeni spa hotel gosti primjete da to nije uobičajeno mjesto za odmor i opuštanje i da se metode rada i odnosa prema gostima itekako razlikuju od uobičajenog. Dani u hotelu opisuju se naizmjenično iz perspektive svih gostiju, a Frances, autoricu dvadesetak uspješnih romantičnih ljubavnih romana koja je na neki način glavna junakinja i fokusu ove priče muče menopauzni simptomi. Njezin posljednji roman nije najbolje prihvaćen od struke, nijedan izdavač ga ne želi otkupiti jer ljubavni roman bez seksi scena više nisu popularni. Trebala bi pisati ili trilere ili erotske romane. Ostali gosti imaju puno ozbiljnije probleme i udarce sudbine. Muče ih profesionalni padovi, letargija, kompleksi manje vrijednosti, bračne razmirice ili gubitak sina koji je počinio samoubojstvo. Svi oni pomalo žele učiniti nešto za svoje tijelo, a zapravo najviše žele učiniti nešto za svoju (bolnu) dušu. Luksuzno staro zdanje vodi ambiciozna i karizmatična Ruskinja Masha i njezina dva zaposlenika. Masha je, prije nego je preuzela hotel, bila uspješna poslovna žena, ali je nešto krenulo po zlu. Masha je doživjela "dodir smrti" i nakon toga ništa više nije bilo isto. I ona skriva svoje boli i tajne. Proživjela je veliku transformaciju i drugačiju percepciju svijeta. To saznanje je odlučila prenijeti drugim ljudima i uvjeriti ih da su mogući novi počeci i novi životi. Hoće li u tome uspjeti, kako će se sve zapetljati i do kakvih će promjena doći pročitajte sami.

Jedina zamjerka ovom romanu je što Liane nepotrebno produljuje neke odlomke i oslanja se na ponavljanja. Prema kraju mi također, za moj ukus, ima malo previše prenaglašenih obrata i kao da se forsira neka filmska napetost. Puno više mi se sviđala prva polovica knjige u kojoj sam upoznavala likove i njihove životne probleme i drame. Epilog i zadnji dio knjige u kojem saznajemo koje transformacije su se dogodile likovima u roku od par tjedana, mjeseci i godina  bio mi je posebno zanimljiv.


Prevela: Ira Martinović

Pretraga