Košarica
Izbornik

Književni Island uživa uz tradicionalnu božićnu "poplavu knjiga" - Jolabokaflod (Christmas Book Flood)

Književni Island uživa uz tradicionalnu božićnu "poplavu knjiga" - Jolabokaflod (Christmas Book Flood)

Na Islandu je već desetljećima najbolji i najvažniji božićni dar KNJIGA! Već sam pisala o tome da je Island zemlja, koja godišnje izdaje najviše knjiga po glavi stanovnika, na svijetu. Statistički to izgleda ovako: na svakog 1000-tog Islanđanina tiska se godišnje PET novih naslova. Ali ono što je najzanimljivije je "timing" prodaje, to jest period godine kada se na Islandu prodaje najviše knjiga. Tradicionalno je to vrijeme  od kraja rujna do kraja studenog. Ta nacionalna tradicija zove se "Jolabokaflod" - božićna poplava knjiga.  

island-2

Poplava počinje s izdavanjem Bokatidindi kataloga koji sadrži sve knjige i novitete koje preporučuje Udruženje islandskih izdavača. U katalogu bude predstavljeno više od 800 naslova. Svako domaćinstvo na Islandu dobiva taj katalog u poštanski sandučić. Svi ga nestrpljivo iščekuju. Nitko ga ne ignorira. Katalog u sandučiću kao da označava "početak utrke" za kupnju knjiga. "Kultura darivanja knjiga je na Islandu vrlo duboko ukorijenjena i na taj način  obitelji doživljavaju Božić kao blagdan kaže Christian B. Jonasson, predsjednik Udružena islandskih izdavača. "Uobičajeno, darove to jest knjige poklanjamo u noći s 24. na 25. prosinca i ljudi će tu noć provesti čitajući." Islanđani kupuju mnogo knjiga – u prosjeku osam godišnje, što je ukupno 2 i pol milijuna. WOW!!!! Najviše čitaju fikciju i biografije. 

iceland_books_wide-35ea1923e9f1ad7cc8f766ebf6d10ea7a7361aef-s800-c85

 

Književnost je na Islandu vrlo cijenjena, a Islanđani su jako ponosni na svoje sage, kao i na Halldóra Laxnessa, književnika koji je 1955. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mnogi ga nazivaju  Tolstojem sjevera. Islandski jezik malo se mijenjao kroz povijest, pa tako Islanđani i dan-danas mogu čitati srednjovjekovne tekstove bez većih poteškoća. U zemlji koja ima gotovo stopostotnu pismenost - 99,9 posto, nije čudno da je upravo kultura pričanja priča izvor najvećeg nacionalnog ponosa. S populacijom od svega 320 tisuće stanovnika, Island ima više pročitanih knjiga po osobi od bilo koje druge zemlje na svijetu, a statistika kaže da će jedan od deset stanovnika Islanda za vrijeme života objaviti barem jednu knjigu. Pisanje je na Islandu nacionalni sport, religija i način da se podnese ta teška zemlja. Iako se Island smatra najmiroljubivijom zemljom na svijetu, s vrlo niskom stopom kriminala (čak ni policija ne nosi oružje), imaju neke od najboljih pisaca kriminalističkih romana na svijetu. To je prvenstveno Hallgrimur Helgasson koji je opisao tipično islandsko ubojstvo: "Podlo ubijanje nožem u mračnom podrumu na kraju dugog zimskog dana koji završava opijanjem." Jedna od najpoznatijih ženskih spisateljica, Yrsa Sigurðardóttir, također piše iz hobija, a po zanimanju je inženjerka građevine.


????????????????????????????????????

Zanimljivo je da na Islandu postoji popularni TV Show, Kiljan koji je potpuno posvećen čitanju knjiga i knjigama. A 2011. godine Reykjavik je proglašen UNESCO-vim gradom književnosti. Zaključak je da je čitanje "nacionalni sport" na Islandu. Jedva čekam dan kada ću zajedno s Islanđanima u nekoj od popularnih knjižara zajedno s njima prelistavati i čitati knjige. Njihove knjižare su naime otvorene do 22h.

island-reading

Pretraga