Košarica
Izbornik

Kad je naslov ime i prezime glavnih junaka

Kad je naslov ime i prezime glavnih junaka

Nije čudno da serijali knjiga imaju u naslovu ime i prezime junakinje ili junaka, kao Harry Potter ili Sherlock Holmes. Čini li nam se da je naslov s imenom i prezimenom lika privlačniji, snažniji? Izaziva li veću znatiželju potencijalnog čitatelja? Eponim u naslovu knjiga nije rijetkost. Ponekad je to samo jedna riječ, ime, na primjer danski kraljević Hamlet ili naivna Emma. Ali ponekad je tu i ime i prezime. Oliver Twist, Martin Eden, Anna Karenjina, Daisy Jones, Bridget Jones, Adrian Mole...
Da, odabrati pravi naslov knjige nije lako. Urednici, izdavači i pisci uvijek traže najbolji naslov – onaj koji će u par riječi obuhvatiti važne elemente priče - zaplet, okruženje, misterij ili odnose - i, važno, privući čitatelje. Ime i prezime u naslovu knjige težak su teret za junakinju ili junaka od prvoga slova, ali kad su oni snažni, nekako nam dobro zvuče, kao da ni ne moramo znati što su i gdje su. Privuku nas k sebi na prvu.
Niz je primjera i ako vam se čini da je neki naslov bio dobra odluka, ne zaboravite da smo se na neka imena navikli, s njima odrasli. Anne od Zelenih zabata na primjer ima prezime - Shirley – ali gotovo da joj je ime imanja na koje je stigla postalo prezime. Gotovo preko noći cijeli je svijet znao tko je Harry Potter, a svi znamo tko je Robinson Crusoe, a tko Tom Sawyer. 
Neki su likovi zaista zaslužili da se po njima nazove roman. Samo tako - ime i prezime, a na nama je da otkrijemo mogu li i kako nose breme... Na kraju smo rijetko razočarani. Da, sjajan naslov, jer ipak je samo jedna Jane Eyre i jedan je Evgenij Onjegin.
Evo nekih najpoznatijih likova iz književnosti o kojima prvo saznamo ime i prezime, a tek onda što su i kako su, kako odrastaju, kako žive, koga vole, s kim se bore, što su doživjeli i koje smo zavoljeli na... ime i prezime.

Evo (tek) nekih primjera iz književnosti gdje prvo što o nekim djelu čujemo je - ime i prezime. Kao da kaže "hajdmo se upoznati vi i ja..." i uvijek pokleknemo.

CHARLES DICKENS je volio svoja djela nasloviti imenom i prezimenom junaka, muških. Nije to slučajno. Sudbine njegovih junaka postale su sinonimi - Oliver Twist za izrabljivanje djece u tvornicama, Copperfield i za teško odrastanje, kroz njih on pokazuje drugu stranu medalje života u svoje doba. Najviše nepravde. Sve je pažljivo promatrao, sve je bilježio i o tome pisao jako oštrim perom. 

Sestre BRONTË nisu ostavile mnogo knjiga, ali svaka je od njih za naslov odabrala žensko ime i prezime (osim Charlotteine "Shirley" čije je prezime Keeldar izostavila iz naslova). Danas će za "Jane Eyre" reći da je feministički roman, no Charlotte koja je, istina, bila svojeglava, junakinju je oblikovala po sebi: to nije bila prelijepa, ali siromašna djevojka koja bi igrala na kartu izgleda. A ne, Jane je hrabra, mlada, doduše izgledom prosječna, neugledna djevojka čija ljepota dolazi iznutra. Charlotte koja nije bila zgodna i bila je iznimno niskog rasta po sebi je oblikovala ovu junakinju, i "samo" dodala neke kvalitete koje sama nije imala. Zato je Jane omiljena i danas.

HONORÉ DE BALZAC koristio je i imena i prezimena, a ponekad samo imena. Potresan je roman "Čiča Goriot" koji je i danas jedno od najpopularnijih, ali i najpoznatijih romana ovog pisca i prvi roman s kojiim je sam Balzac bio zadovoljan. Eugenie je djevojka kojoj bogati, ali škrti otac pokušava organizirati financijski najpovoljniji brak. Ona je zaljubljena u siromaha... To je jedna od glavnih tema koja se ponavlja u Balzacovom opusu: želja za materijalnim bogatstvom nasuprot želji za ljudskom vezom.  Zgodno je da na ruski ovaj roman u ranim danima svoje karijere preveo Dostojevski. Balzac je sve što je napisao sveo pod ime "Ljudska komedija" pod utjecajem Dantea i dao vjernu sliku francuske buržoazije koju je mrzio.

Tko nije čuo za Robinsona Crusoea? DANIEL DEFOE je napisao roman o prvom i do danas najpoznatijem brodolomcu na svijetu nakon što je pročitao priču o jednom mornaru koji je čudom preživio. Do 1721. Defoe je postao priznati romanopisac, a kad se maknuo iz politike, na scenu je došao roman o Moll Flanders. Njegovo se ime obično navodi kao ime autora, no original nije imao autora jer je to bila prividna autobiografija. Da je autor Defoe objavio je knjižar Francis Noble 1770., 39 godina nakon Defoeove smrti. Roman se djelomično temelji na životu Moll King, londonske kriminalke koju je Defoe upoznao dok je bio u zatvoru Newgate. Knjiga je bila često na meti cenzure.

ÉMILE ZOLA napisao je seriju romana "Les Rougon Macquart; ili Prirodna i društvena povijest jedne obitelji pod Drugim carstvom (Les Rougon-Macquart, 1871. – 1893.)" po uzoru na Balzaca. Zoli se, naime, nije dalo prelaziti s romana na roman i počinjati svaki put iznova. Sa svojih 30 godina stvara rodoslovno stablo obitelji Rougon-Macquart s idejom da će svaka grana biti jedan roman. Je li uspio? Da! Dvadeset romana napisao je u dvadeset i dvije godine i prikazao fizičko i moralno propadanja članova obitelji Rougon-Macquart zbog njihova hereditarnog opterećenja. Tako je dao presjek kroz društvene sredine u doba Drugog carstva i oživio preko 1000 likova. U ciklusu su i Eugene Rougon i Grijeh oca Moureta i Nana i Doktor Pascal.

MARK TWAIN za kojeg je Hemingway rekao kako je napisao roman svih američkih romana - "Sva moderna američka književnost potječe iz jedne knjige Marka Twaina pod nazivom 'Huckleberry Finn" izjavio je 1935. "To je najbolja knjiga koju smo ikad imali. Sva američka književnost potječe od nje. Nije bilo ničega prije... " Twain je jako dobro znao o čemu piše. Kako je Dickens imao iskustvo dječjeg rada, tako je Twain, kao nitko prije, a ni poslije, poznavao Mississippi. Dva romana o dva dječaka nezaobilazno su štivo.

STEPHEN KING je zaslužan za mnoge besane noći prožete užasom. Majstor horrora nerijetko koristi ime - na primjer ono Dolores, udovice koju zaposli bogatašica i naravno da to ne završi dobro. King je rekao kako je to psihološki triler, no nisu se baš složili svi s njim. Za priču koja će kasnije postati jedan od najboljih filmova (ali kao Shawshank), posudio je ime Rite Hayworth, zanosne ljepotice zlatnog doba Hollywooda. Tko je čitao, zna zašto baš Rita. Billy Summers je profesionalni ubojica, mora odraditi još samo jedan posao, ali ne bude baš kako si je on zamislio - napeti triler, priča o odrastanju i roman ceste u jednom. Reći ćemo samo još da su i "Carrie" i "Misery", a i "Cujo" imena junaka, hm.. junaka...

ELIZABETH STROUT niže hit za hitom. Svijet je osvojila s romanom o umirovljenoj učiteljici Olive koja nije "med i mlijeko" na prvu, ali volimo gunđala kao što su ona (ili mrgud Ove). Zašto bi žena u mirovini morala biti nježna i krhka bakica? O ne, Olive to nije. Stroutova je napisala i druge romane s imenima u naslovima i postala književnica čije nove knjige jedva čeka vojska obožavatelja.

THEODORE DREISER veliki je i omiljen pisac. Njegovi romani opis su ne baš lijepih sudbina uglavnom mladih žena koje kao Jennie vjeruju muškarcu pa umjesto žene postaju ljubavnice, pa se nakon udarca sudbinu u svijetu nađu kao nevjenčane majk koje i dalje vjeruju u ljubav...  ili se pokušavaju iščupati iz blata kao Caroline Meeber koju kod kuće zovu Sestra Carrie, to joj je ime i prezime. To je u vrijeme objavljivanja izazvalo sablazan, ali Dreiser je odličan pisac, romani su bili veliki i važni i pisao je o temama o kojima su drugi samo govorili potiho... 

OBITELJ MANN zadužila su knjigoljupce. Kad pomislimo da je Thomas svoj prvi roman, sagu o Buddenbrookovima, objavio s 26 godina... Tu je i novela Tonio Kröger. Roman "s ključem" njegova sina ima tek "ime", "Mefisto", no napisao je on i dramu "Anja und Esther". Ovo djelo, o karijeristu u Trećem Reichu, a to je bio njegov bivši šogor, muž njegove sestre Erike i ravnatelj državnog kazališta Gustaf Gründgens bio je roman koji je izazvao mnogo buke. Šogori su bili kratko, no kad se Gustaf vratio u Njemačku i prigrlio nacizam te postao poznati kazališni i filmski režiser u nacističkoj Njemačkoj, Klaus nije mogao a ne napisati ovo djelo - prvo, jer ga je prijatelj izdao i priklonio se nacistima, a drugo, jer je iizdao njihova nekad lijeva gledišta. Nevjerojatno je da Gustafa nacisti nisu smaknuli jer je njegova homoseksualnost bila nadaleko poznata. Iako je napadao Gründgensa u novinskim člancima, Klaus je oklijevao upotrijebiti homoseksualnost kao temu jer je i on bio homoseksualac pa je odlučio upotrijebiti "negroidni mazohizam" kao seksualnu sklonost glavnog lika.

DJEČJI ROMANI nerijetko imaju imena i prezimena u naslovima. Pippi se preziva Duga Čarapa, a Peter je Rabbit, Zečić jer su knjige Beatrix Potter namijenjene djeci. Ne zaboravimo, otac crvenokose djevojčice je kapetan Duga Čarapa, a Peter je možda imao prezime prije nego je postao - Pan.  Serijal o Harryju Potteru ne treba puno predstavljati, kao ni Anne od Zelenih zabata. Svi znamo tko je i djevojčica koja naglo odrasta u strašnim okolnostima i s nama dijeli svoje misli... Anne Frank. Nježne priče o nestašnom Peteru Zečiću i njegovim susjedima dio su mnogih djetinjstava. Tu je i zabavan niz knjiga o dadilji Mary Poppins i medo Winnie čije je prezime "the Pooh"... mnoga su djeca odrastala uz njih.

KLASICI

Kad bolje razmislimo, dosta je tih imena i prezimena. Dorian Gray je ušao u svakodnevni jezik jer svi znaju koja je njegova tajna. Nije jedini. Kod nas su neka djela manje poznata, poput sjajnog "Silasa Marnera" ili prekrasnog romana "Ethan Frome", a neke pamtimo iz školskih dana. Jako je lijep roman o knjižaru A. J. Fikryju, često ekraniziraju "Mildred Pierce", a o Anni Karenjinoj znamo gotovo sve. Tu je i dugonosi Cyrano, naš Filip, "Tom Jones" (u kojem Fielding spominje Hrvate), roman Ben-Hur kojeg u nas pamte više po filmu.

JOŠ NEKI... Čudesan je bio taj E. B. White koji je osim Charlotte svijetu dao i mišića Stuarta kojeg usvoji obitelj Mali. Peter ima prezime Pan iako on jest pan... Svi znamo što je Wilhelm Tell napravio s lukom i strijelom, i kakva je bila sudbina Fanny Hill. Neki su naslovni junaci heroji i junaci, neki su čudni kao Benjamin Button, neki su smotani kao simpatična Bridget... Izgleda da su imena i prezimena imala, kao naslovi djela, dobar odjek. Sigurno ćete se sjetiti još nekih... Robin Hood? Da, iako je hood majica s kapuljačom, on je svima poznat pod imenom Robin i hm, prezimenom Hood, pa Eleanor Oliphant, Artemis Fowl, Ivan Denisovič, Hercule Poirot, Percy Jackson, Jonathan Strange i g. Norrell, Owen Meany, Evelyn Hugo... Potražite neki od naslova, javite koji vas je zainteresirao na prvu, a koji osvojio kod čitanja...

Pretraga