Košarica
Izbornik

Tajna mog turbana – Nadia Ghulam – dojmljiv apel protiv ugnjetavanja žena i djevojaka

Tajna mog turbana – Nadia Ghulam – dojmljiv apel protiv ugnjetavanja žena i djevojaka

Pod tamnim turbanom dječak s licem izbrazdanim od bombardiranja predvodi jutarnju molitvu u džamiji. Svi ga poštuju i slušaju, iako mu je glas slab, a tijelo malo i nježno. On je dobar musliman, ali ono što njegovi prijatelji i susjedi ne znaju je da ispod turbana nije dječak, već djevojka koja iznutra drhti svaki put kad dođe u kontakt s talibanima, bojeći se da bi njezina tajna mogla biti otkrivena. A to je Tajna mog turbana.

Istinita priča Nadie Ghulam, afganistanske djevojčice koja je bila teško ozlijeđena u afganistanskom ratu i koja se pod talibanima deset godina pretvarala da je dječak kako bi mogla raditi i uzdržavati svoju obitelj, potresna i važna, odmah me je zainteresirala. Nakon ranjavanja, mlada Nadia omotala je turban i družila se s talibanima i usred svih tih muškaraca, ona pomno prati razgovore i postupke nevinih civila i žena koje su ugnjetavane. 
Dok sam čitala ovu nevjerojatnu priču, bojala sam se za Nadijinu dobrobit, jer je u razgovorima uvijek postojala opasnost da netko prepozna njezin glas kao ženski i razotkrije je. O posljedicama nisam htjela ni razmišljati jer bi otkriće, bila sam sigurna, završilo bolnom smrću.

Naučila sam puno o vremenu prije i poslije rata i kakve je posljedice imao na ljude. Mnogi događaji bili su jednostavno zastrašujući i brutalni. Nadia se evidentno suzdržava od detaljnog opisivanja nasilnih radnji da ne uplaši čitatelja, ali definitivno otvora svijetu oči. Jako je dobro prenijela taj strah i život u Afganistanu, a kritizira i medijski praćenje i komentiranje na Zapadu.

Dugo sam razmišljala o kraju jer je bio nagao i nije se obraćao Nadiji u sadašnjosti. Međutim, poštujem njezinu želju da izvijesti samo o svojoj okrutnoj priči, a ne o trenutnim psihičkim posljedicama. Pratite li Nadiju na društvenim mrežama, možete vidjeti njenu predanost ljudskim i ženskim pravima u Afganistanu.

Ovo osim što je šokantna priča o mladoj djevojci koja postaje žena usred talibanskog režima, ovo je vrlo dojmljiva i snažna molba protiv ugnjetavanja žena i djevojaka.

Prvi roman iz serije knjiga "Ženski glasovi u europskoj književnosti" pod projektom kojeg financira Europska unija. Projektom "Nadilaženje granica: ženski glasovi u europskoj književnosti" izdavačka kuća Iris Illyrica predstavit će šest književnica rjeđe zastupljenih jezika u hrvatskoj prijevodnoj književnosti: katalonskog, švedskog, danskog i norveškog jezika. Odabrane knjige doslovno i metaforički nadilaze granice između europskih zemalja i kultura, ali i nadilaze granice u ljudskim umovima, šire horizonte i vode ka boljem razumijevanju svijeta i toleranciji. U fokusu projekta je žensko iskustvo i u povijesti i u suvremenosti, problemi na koje žene nailaze u europskim društvima i šire, integracija žene kao imigrantice. Osim feminizma i ravnopravnosti spolova ovim projektom se zagovara učinkovit multikulturalizam i podiže ekološka svijest o promjenama koje se događaju oko nas.

Pretraga