Košarica
Izbornik

Dan sjećanja na žrtve Holokausta - književnost je pamćenje

Dan sjećanja na žrtve Holokausta - književnost je pamćenje
Dan sjećanja na holokaust (Shoah) i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Posebno se obilježava u europskim zemljama u kojim je u Drugom svjetskom rata poginulo 53 milijuna ljudi, od čega gotovo 31 milijun civila, a 27. siječanj odabran je jer je tada oslobođen nacistički koncentracioni logor - Auschwitz s preživjelih 7.500 zatvorenika. Nacisti su ubili između četiri i pet milijuna Židova. Ali i ostalih "neprijatelja": političkih disidenata, sindikalista, demokrata, socijaldemokrata, komunista, u nas i HSS-ovaca, ljudi drugačijih. Ubijali su homoseksualce, Jehovine svjedoke, Nijemce afričkog podrijetla, Rome, intelektualno ili fizički hendikepirane i emocionalno poremećene Nijemce, Slavene, razne manjine ukratko - sve koji bi "ukaljali" čistoću njihove rase. (Britannica)
Preživjeli su počeli pisati prvo za sebe, a kako je književnost pamćenje pojavila se tzv. holokaust književnost. Potresne, tragične priče prepune strašnih slika podsjetnik su na ta mučna vremena. Dnevnik jedne djevojčice pronašao je nakon rata njezin otac - u skrovištu u kojem su živjeli u strahu od nacista prije nego su ih pronašli i odveli u logor. Njen je dnevnik objavljen 1944., a svjetski je poznat postao nakon što je preveden na engleski 1947. kao "Dnevnik mlade djevojke". Naravno, riječ je o Dnevniku Anne Frank, te hrabre, pametne djevojčice koja je željela , kad odraste postati spisateljica. Evo još nekih sjajnih romana i svjedočanstava o vremenu kad je čovjek čovjeku bio vuk, no u kojima je bilo i nevjerojatne hrabrosti i ljubavi.  
I ne zaboravite, kako je rekla Anne: "Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svijet činiti boljim".

Pretraga