Košarica
Izbornik

BOKMÄSSAN - Göteborški sajam knjiga, najveći kulturni događaj u Skandinaviji -

BOKMÄSSAN - Göteborški sajam knjiga, najveći kulturni događaj u Skandinaviji -

BOKMÄSSAN - Göteborški sajam knjiga je najveći kulturni događaj u Skandinaviji, a Göteborg je prvi UNESCOV grad književnosti u Švedskoj.
Jeste li znali da je švedska fikcija među najprevođenijima u svijetu?

Kao što sam “luda za knjigama” i opsjednuta knjigama, knjižarama, knjižnicama i svemu što ima veze s knjigama, tako sam i veliki fan knjiških sajmova koji se održavaju u svijetu. Pratim ih na društvenim mrežama, maštam kako ću ih sve jednog dana posjetiti, obići i doživjeti. Nakon Frankfurta, Londona, Beograda, Zagreba došao je red i na Göteborški sajam knjiga. To je najveći kulturni događaj nordijskih zemalja.
Svaki sajam knjiga čini svijet boljim mjestom jer promiče i obrazovanje i čitanje i podsjeća na važnu ulogu književnosti u društvu. Pa tako i ovaj Göteborški na kojem se svake godine krajem rujna od 1985. godine na četiri dana okupi i do 90.000 ljubitelja knjiga kako bi upoznali omiljene autore, sudjelovali u scenskim programima, potpisivanju knjiga, upoznali užurbanu poetry slam scenu, festival poezije, razgovorima na štandovima i predavanjima. Ovdje se iznose najaktualnija društvena pitanja, trendovi, buduća istraživanja i kulturni planovi. I time je Göteborški sajam knjiga jedan je od najvećih sajmova knjiga u Europi, a održava se u izložbenom i kongresnom centru Gothia Tower – najboljoj mogućoj gradskoj lokaciji. Nijedan drugi sajam knjiga u svijetu ne nudi tko sveobuhvatnu ponudu.

Pisci, znanstvenici, političari i mislioci iz cijelog svijeta pojavljuju se u čitanjima, razgovorima i raspravama visokog profila. Tako da je sigurno najbolji odgovor na pitanje o budućnosti knjige nakon posjete ovom sajmu onaj koji je dala sama Astrid Lindgren na otvaranju sajma još davne 1991. godine: “Ima li kruh budućnosti?”
Podsjetimo se švedska spisateljica Astrid Lindgren je svojim pričama i knjigama ostavila traga u brojnim djetinjstvima pa i biografijama širom svijeta. Do kraja svog života je napisala više od 70 knjiga za djecu, scenarija i kazališnih komada koji su prevedeni na 68 jezika i prodani u preko 120 milijuna primjeraka. Gotovo posve je oslijepila i prestala je pisati 10 godina prije svoje smrti, 1992. godine. Nakon njene smrti 2002. Švedska je vlada osnovala književnu nagradu njoj u sjećanje, koja nosi njeno ime. Iznosom od 5 mil. švedskih kruna to je najveća nagrada za književnost za djecu. Na sajmu u čast Astrid Lindgren postoji zaseban štand na kojem se mogu kupiti njezine knjige, slikovnice, torbe i gadgeti vezani za njezine omiljene knjiške likove.

Počasni gost sajma je ove godine bila zemlja Izrael s predstavljanjem židovske kulture u Švedskoj predstavljajući mnogobrojne međunarodne goste. Göteborški sajam knjiga imao je i novu temu pod nazivom Audio, okupljajući autore audioknjiga, podcastere i pripovjedače.
Od svog početka Göteborški sajam knjiga težio je stvoriti okruženje u kojem se autori mogu susresti sa svojim čitateljima. A to je bila i glavna svrha ovogodišnje audio teme, jer upravo audio format nudi nešto novo, zabavno, izazovno i trebamo prigrliti to narativno bogatstvo i znanje.
Ono što me je oduševilo je i to da se na Göteborškom sajmu mogu kupovati knjige i to po vrlo povoljnim cijenama. Cijene knjiga su u Švedskoj jednake cijenama knjiga u Hrvatskoj, ali s time da su njihova primanja i do deset puta veća od hrvatskih. Na sajmovima u Frankfurtu ili Londonu naime, ne možete kupovati knjige.

Bila sam fascinirana koliko posjetitelja ima Göteborški sajam. Redovi su stajali ispred glavnog ulaza, kao i redovi za potpise autora i sudionike seminara. Utješno je to da su unatoč problematičnom svijetu čitatelji ponovno otkrili Sajam knjiga i čitanje kao svoje utočište.
Morate znati da je Göteborg proglašen UNESCO-vim gradom književnosti u 2021. godini i to ga je učinilo prvim gradom književnosti u Švedskoj. Kao takav, ima četverogodišnji akcijski plan za promicanje književnosti i čitanja, povećanje sudjelovanja u kulturnom životu, zaštitu slobode izražavanja, povećanje medijske i informacijske pismenosti te stvaranje inicijativa za jačanje kreativnih industrija i izvoza književnosti.
Zanimljivi su još neki brojčani podaci.

Ovaj sajam je najvažnije tržište nordijske književnosti i predstavlja izvrsnu priliku za poslovanje i umrežavanje. Međunarodni centar za prava okuplja mnoštvo agenata i ovdje izdavači iz cijelog svijeta kupuju i prodaju prava. U Švedskoj je prevedena gotovo svaka peta objavljena knjiga s drugog jezika. Strani autori čine 58 posto prodaje beletristike. Ove je godine na sajmu sudjelovalo oko 700 izlagača na 11 000 metara četvornih, iz 40 zemalja, bilo je 4000 događanja, 325 seminara, uz više od stotinu internacionalnih sudionika i 82 000 posjetitelja od kojih 40 posto službenih i 60 posto"običnih" posjetitelja. Bilo je tisuću akreditiranih novinara, a prosječno vrijeme provedeno na sajmu je bilo oko osam sati. Zaista impresivne brojke.

A sada malo i o gradu u kojem sam se našla po prvi puta. Göteborg je drugi po veličini najveći grad u Švedskoj. To je grad radničke klase i lučki grad. Ovdje se miješaju naporan rad, međunarodna trgovina i kultura. Göteborg je užurban grad u kojem nema prevelikih prometnih gužvi, odlično je povezan tramvajskim i bus linijama. Ima i vrlo bogatu gastro scenu, vrvi fenomenalnim hotelima.

Veliki švedski sajmovi, veliki kongresi, veliki sportski događaji i veliki koncerti često se održavaju upravo u ovom gradu umjesto u Stockholmu. Nastupi Brucea Springsteena u Göteborgu su, primjerice, legendarni. Do ovog se grada lako stiže avionom ili trajektom iz Njemačke - ja sam za oko dva sata direktno iz Zagreba Ryan Airom sletjela u zračnu luku Landvetter iz koje sam pak za pola sata bila na Centrall Station u centru grada. Oduševilo me što je središte grada udaljeno samo nekoliko “koraka” od fascinantnog južnog arhipelaga do kojeg se bez automobile može stići za samo sat vremena - tramvajem, pa brodom. Na malim otocima možete pronaći mala šarmantna sela uz more, fantastične mogućnosti za hodanje, biciklizam, skrovite plaže i tradicionalne restorane. Nekoliko sjevernih otoka povezano je mostovima.

Najviše me je oduševio Botanički vrt – jedan od najvećih u Europi s više od 12 000 biljnih vrsta koje se prostiru na oko 500 hektara. Sadrži i egzotični japanski vrt, kao i mnoštvo personaliziranih prostora u kojima možete sjesti i opustiti se i, naravno, čitati knjigu.

Isto tako me se dojmila Gradska knjižnica u koju je ulaz besplatan. Najvažnija je kulturna institucija u gradu, prostire se na nekoliko katova i u njoj možete satima sjediti, čitati novine, časopise iz cijelog svijeta, čitati knjige, ručati ili ispijati finu kavicu (FIKA) u njihovom ugodnom cafeeu. To mnogi Šveđani čine.

Göteborg vrvi brojnim knjižarama, a najveća je Akademie Bokhandeln. Najoriginalnija je Science Fiction Bokhandeln – utočište za ljubitelje znanstvene fantastike jer je u potpunosti posvećena žanrovima znanstvene fantastike, horora i fantazije. Nalazi se u samom srcu grad. Shopping ulici Kungsgatan i često se smatra ultimativnim središtem bibliofila. U sklopu knjižare je originalan Sirius café u kojem se igraju društvene igre.
Najšarmantnija je English Bookshop u kojoj možete kupovati engleske naslove. U njoj se održavaju večeri poezije ili večeri klasika.

Pretraga