Košarica
Izbornik

Arnold Schwarzenegger – Budi koristan: sedam alata za život

Arnold Schwarzenegger – Budi koristan: sedam alata za život

Nikada nisam bila neki veliki fan Arnolda Schwarzeneggera iako ne bi bilo fer reći da mi nije bio zanimljiv i poseban. Često bih se smijala gledajući njegove filmove, bio mi je smiješan njegov nastup, naglasak i njegova nametljivost. Nemoguće je bilo ne zamijetiti ga. Arnold je definitivno klasa za sebe, a kad je u pitanju njegova karijera uvijek je stajao čvrsto s obje noge na zemlji. Sada nam u ovoj knjizi pokazuje kako je to ostvarivao, s primjerima, pa zaista vjerujete da to može baš tako funkcionirati. Arnie se svojim lako čitljivim objašnjenjima uspijeva obratiti ciljnoj skupini od 9 do 99 godina i svatko može imati koristi od ove knjige. Čitanje, razmišljanje, onaj AHA efekt, izlazak iz zone komfora, implementacija - sve je to moguće. Jedva sam mogla odložiti knjigu Budi koristan: sedam alata za život nakon što sam okrenula prvih par stranica. Otkriva nam sedam glavnih poglavlja – sedam alata za život u kojima Arnold svoje stavove podupire obiljem životnog iskustva iz svoje tri karijere: bodybuildera, glumca i političara. Sada se tome može pridodati i karijera life coachinga, motivacijskog govornika i lidera.

Zašto mi se Arnoldova knjiga toliko svidjela? Od prve stranice, baš od prvog retka pružila mi je veliku dozu pozitivne energije. Njegova je energija naprosto razorno privlačna, kao i njegovo životno iskustvo. Daje nam životno iskustvo koje je ogromno, iznosi stavove i metode koje su mu pomogle da ostvari tri izvanredno uspješne karijere, pokazuje nam kako svoj život i svijet oko sebe možete učiniti boljim i pravednijim. Čitatelji koji su se već bavili osobnim razvojem bit će upoznati s nekim stavovima. Ima dijelova u knjizi koji su prošireni primjerima Arnoldova iskustva, tako da svatko može dobiti veliku dodanu vrijednost ove knjige.
Iako je danas pojam ostvarenja američkog sna, do njega je Arnold teško došao. Mučno odrastanje, siromaštvo i zlostavljanje kao da su u njemu učvrstili bunt i želju da uspije. Ali, teško je do toga došao.

Arnold Alois Schwarzenegger rođen je 1947. u gradiću Thalu u Austriji kao drugi sin Gustava Schwarzeneggera i njegove 15 godina mlađe žene Aurelije). Gustav je bio lokalni šef policije koji se nakon Anschlussa 1938. pridružio se Nacističkoj stranci, a od 1939. Sturmabteilungu (SA). Kao vojni policajac sudjelovao je u invaziji na Poljsku, Francusku i Sovjetski Savez, uključujući i opsadu Lenjingrada, došao do titule Hauptfeldwebela, bio je ranjen u bitci za Staljingrad. Otpušten je 1943. kad je obolio od malarije. Prema proučavatelju holokausta Michaelu Berenbaumu, Gustav Schwarzenegger služio je "u ratnim kazalištima gdje su počinjeni zločini, ali ne postoji način da se iz dokumenata sazna je li igrao neku ulogu." Gustavovo je porijeklo privuklo pozornost medija kad se Arnold kandidirao 2003. za guvernera Kalifornije. Bilo bi strašno da sin okajava grijehe svoga oca, osobito jer je njihov odnos bio težak i mučan. Gustav je nakon rata bio agresivni alkoholičar koji je tukao i ženu i sinove, a uvjeren da Arnold nije njegov biološki sin kinjio ga je dok je stariji Meinhard bio očev miljenik.
"Danas bi rekli da sam bio zlostavljano dijete. Otac mi je čupao kosu, tukao me remenom, ali tako je tada bilo svima. I mojim susjedima. Vidio sam mnogo vršnjaka koje su njihovi roditelji slomili. To je bio dio njemačko-austrijskog mentaliteta, nisu željeli stvoriti individualce, morali ste se pokoriti, ukalupiti. A ja to nisam htio. Nisam se htio prilagoditi, nisam dao da me slome. Zato sam postao buntovnik. Svaki put kad su me tukli i kad mi je netko rekao da nešto ne mogu napraviti rekao sam samom sebi "to neće trajati zauvijek. Odselit ću odavde. Želim postati bogat. Želim biti netko. Tada je u Austriji bio sasvim drugačiji svijet [...] ako smo učinili nešto loše ili nismo poslušali svoje roditelje, tukli bi nas s metalnom šipkom." Schwarzenegger je rekao kako njegov otac "nije imao strpljenja za slušanje ili razumijevanje problema". Doručak je morao 'zaraditi': "Moj otac je imao neku vrstu tretmana toplo-hladno. Kad je bio pijan, nije bio otvoren prema svojim emocijama. Bio je ljut. A kad se smirio - dva, tri dana nakon divljanja, možda se osjećao krivim, kupio bi nam sladoled i izveo nas nekuda, grlio bi nas, ljubio i sve to... Ali, morao sam napraviti dvjesto pregiba koljena svakog jutra samo da bih 'zaradio' doručak." Sjeća se velikog događaja iz djetinjstva – kad su kupili hladnjak. Nije bilo novaca…
Ljubimac Meinhard propio se poput (Arnie misli i zbog) oca i pijan poginuo u automobilskoj nesreći 1971. Ostavio je iza sebe zaručnicu i trogodišnjeg sina Patricka kojem će Arnie platiti školovanje, pomoći mu da preseli u Ameriku u kojoj je danas uspješni odvjetnik. No na pogreb brata nije došao. Gustav je umro od moždanog udara 1972. Arnie nije došao ni na taj pogreb. Iako je dao nekoliko razloga u različitim interviewima, njegova se prva djevojka Barbara Baker prisjetila kako joj je rekao da mu je umro otac, bez ikakvih emocija. O bratu nikada nije pričao.

Spas od traumatičnog djetinjstva našao je u sportu. Otac je želio da sinovi budu prvaci u curlingu, Arnold se mučio u školi (kasnije su dijagnosticirali disleksiju) ali imao je sjajan karakter, bio je veseo, pristojan i drag. Počeo je trenirati s utezima 1960., s 14 godina nogomet zamijenio s bodybuildingom: "Zapravo sam počeo trenirati s utezima s 15 godina, ali godinama sam se bavio sportom i mislio dam da bih, iako sam bio vitak, dobro razvijen, mogao početi ići u teretanu i početi s olimpijskim dizanjem. Moj je plan nastao kad sam imao 14 . Moj je otac želio da budem policajac kao i on,a mama je htjela da idem u trgovačku školu." On je imao sasvim drugu ideju.

Počeo je dizati utege, iz obavezne austrijske vojske pobjegao je na natjecanje i osvojio naslov Junior Mr. Europe, pa proveo tjedan dana u vojnom zatvoru: "Sudjelovanje u natjecanju značilo mi je toliko da nisam razmišljao o posljedicama." Prijavio se na još jedno natjecanje u bodybuildingu u Grazu i osvojio drugo mjesto. Proglašen je "najbolje građenim čovjekom Europe" što ga je proslavilo u bodybuilding krugovima:. "Titula Mr. Universe bila je moja karta za Ameriku, zemlju mogućnosti, gdje sam mogao postati zvijezda i obogatiti se." Prvi je put sjeo u avion 1966. zbog natjecanja NABBA Mr. Universe u Londonu i osvojio drugo mjesto. Ali tada se dogodilo nešto važno.
Charles "Wag" Bennett, jedan od sudaca na natjecanju bio je impresioniran mladićem i ponudio mu da ga trenira. Kako Arnie nije imao novca, Bennett ga je pozvao da živi u njegovoj pretrpanoj obiteljskoj kući iznad teretane u Londonu. Tu je trenirao, naučio bolje engleski, ali život s Bennettima ga je promijenio : "Biti s njima učinilo me sofisticiranijim. Kad si u tim nježnim godinama, uvijek tražiš odobravanje, ljubav, pažnju i vodstvo. Nisam tada toga bio svjestan, ali gledajući unatrag, vidim da je obitelj Bennett sve to ispunila, posebno moju potrebu da budem najbolji na svijetu, da me prepoznaju i da se osjećam jedinstveno i posebno. Vidjeli su da mi treba ta briga, pažnja i ljubav." Schwarzenegger je upoznao idola iz djetinjstva Rega Parka koji mu je postao prijatelj i mentor, a 1967. je prvi put osvojio titulu i postao najmlađi Mr. Universe s 20 godina. Osvojit će tu titulu još tri puta. Vratio se u München, pohađao poslovnu školu i radio u teretani, trenirao pa u Londonu 1968. osvojio svoju sljedeću titulu Mr. Universe. Često je govorio Rogeru C. Fieldu, svom engleskom treneru i prijatelju u Münchenu u to vrijeme, "Postat ću najveći glumac!" Sanjao je o Americi od svoje desete godine, a bodybuilding je vidio kao priliku. Preselio je u SAD 1968. s 21 godinom, 'nabadao' engleski a onda 1970., s 23 godine osvojio svoju prvu titulu Mr. Olympia u New Yorku. Tu će titulu osvojiti sedam puta.

Schwarzeneggera smatraju jednom od najvažnijih osoba u povijesti bodybuildinga. Od titule Junior Mr. Europe, Mr. Europenatjecao se na mnogim natjecanjima u bodybuildingu i pobijedio na većini. Pet je puta pobijedio na Mr. Universe i sedam puta bio Mr. Olympia. Taj će rekord ostati sve dok Lee Haney nije osvojio svoju osmu titulu Mr. Olympia 1991. Natjecao se na nekoliko olimpijskih natjecanja u dizanju utega i powerliftingu. Prvo profesionalno natjecanje imao je 1963., pobijedio je u dizanju utega 1964. i 1965. i dva puta u powerliftingu 1966. i 1968. Schwarzenegger je 1967. pobijedio i na natjecanju u dizanju kamena u Münchenu (podiže se kamen od 254 kg između nogu stojeći na dva oslonca za noge). Ali, njegov je cilj bio postati najveći bodybuilder na svijetu, Mr. Olympia. Prvi pokušaj bio je 1969. no izgubio je od trostrukog prvaka Sergia Olive. Arnie se vratio 1970. i pobijedio na natjecanju - postao je najmlađi Mr. Olympia u dobi od 23 godine. Taj rekord drži i dan danas.

Nije se šalio kad je rekao da želi postati glumac. Dobio je glavnu ulogu u "Herkulu" kao "Arnold Strong", no zbog naglaska su ga sinkronizirali. Za ulogu u trećem filmu "Stay Hungry" osvojio je Zlatni globus za novu zvijezdu godine, ali: "Bilo mi je jako teško u početku – agenti i ljudi koji su birali glumce rekli su mi da je moje tijelo 'previše čudno', da imam smiješan naglasak i da mi je ime je bilo predugačko. Rekli su mi da ga moram promijeniti. Uglavnom, gdje god sam se okrenuo, govorili su mi da nemam šanse." A onda je dobio ulogu barbara Konana 1982. Karijeru akcijskog junaka zacementirala mu je uloga u "Terminatoru". Snimio je niz uspješnih akcijskih filmova 1980-ih a njegove rečenice "I'll be back" i 'Hasta la vista, baby' proglašene su jednim od najpoznatijih na filmu. Snimao je i komedije, a onda zagazio u politiku: "nikada nisam mislio ući u politiku, ali oženio sam se u političku obitelj. Sjedite s njima i slušate o politici, o tome kako pomoći ljudima. Bio sam izložen ideji kao javni službenik, a Eunice i Sargent Shriver postali su moji heroji." Eunice Kennedy Shriver sestra je J. F. Kennedyja udata za Sargenta Shrivera, oni su postali Arniejevi punica i punac kad je oženio njihovu kćer Mariju.
Tko zna bi li se kandidirao za predsjednika SAD-a da je mogao, no nije rođeni građanin Sjedinjenih Država već dvojni državljanin Austrije i Sjedinjenih Država.

Postao je uspješan poslovnjak. Uz treninge se i školovao i postao milijunaš s 25 godina, mnogo prije Hollywooda. S kolegom bodybuilderom Francom Columbuom je 1968. pokrenuo zidarski posao, prodavali su opremu za bodybuilding i fitness i kazete s uputama. Dobit od posla s narudžbama i nagrade s natjecanjima u bodybuildingu uložio je u nekretnine. Sa Stalloneom, Bruceom Willisom i Demi Moore otvorio je lanac restorana "Planet Hollywood". Sve je išlo kao po loju, u braku je dobio četvero djece, a onda je došao skandal i pol. Do tada smatran jednim od čvrstih brakova, raspao se nakon 25 godina jer je Arnie šarao i dobio izvanbračnog sina. To ne skriva: "Od svih stvari žalim samo što sam povrijedio svoju obitelj i što smo se razveli."

Malo tko nije čuo za Arnolda Schwarzeneggera: kralj bodybuildinga, glumac s više od 40 snimljenih filmova koji su zaradili više od 4. 5 milijardi dolara, uspješan poslovni čovjek preživio je sve svoje Scile i hibride, zdravstvene probleme, operacije, raspad brka, osude, hvale i postao jedan od najutjecajnijih ljudi koji se danas zalaže za smanjene globalnog zatopljenja, pokrenuo je kampanju za jedenje manje mesa, njegova je prehrana uglavnom veganska zadnjih pet godina i 80 posto se sastoji od biljne hrane. Što god mislili o njemu, njegova jue predanost sportu bila nevjerojatna, snaga ogromna i posvećenost vrijedna divljenja.

Svima nam treba vizija, vrijeme za razmišljanje i sanjarenje kako bismo preuzeli odgovornost za svoje živote. To zahtijeva naporan rad i "ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje" kako bismo izgradili snažne temelje za naše živote. Produktivna bol znači rast. Moramo se prestati žaliti osim ako sami nismo spremni napraviti promjenu. Moramo se fokusirati na pozitivno, vidjeti svijet kao veliku učionicu i raditi na svojim osobnim ciljevima i vizijama. Pri tome nikako ne treba zaboraviti da nitko od nas nije "sve sam napravio" i da sve što smo postigli, postigli smo samo uz pomoć drugih ljudi. Dakle, naša je dužnost brinuti se o drugima i nešto vratiti. Zakon primanja i davanja. "Želiš li si pomoći? Pomozi drugima."

Knjigu sto posto preporučujem i često je uzimam u ruke, ponovno čitam pojedina poglavlja i upijam. Njegovo svjedočanstvo ima neku posebnu, iskrenu i vjerodostojnu energiju. Ako ne želite debelu knjigu i ako se trenutno ne osjećate dobro ili samo želite svježu motivaciju, ova knjiga je idealna za vas.

Pretraga