Košarica
Izbornik

Deset ogromnih knjiga po stranicama koje bi trebalo pročitati

Deset ogromnih knjiga po stranicama koje bi trebalo pročitati

Da li volite debele knjige s više stotina stranica ( i više od tisuću) ili vas ta debljina odmah nekako odbija i plaši? Na svom blogu May Huang popisala je deset ogromnih knjiga, po stranicama, koje bi trebalo pročitati:

1. Češljugar, The Goldfinch, Donna Tartt
Dobitnica Pulitzera za 2014. Knjiga o krađi jedne male slike i što sve iz nje izađe i s kakvim posljedicama. Nestrpljivo očekujem prijevod na hrvatski.
2. Gospodar prstenova, Lord of the Ring, trilogija, J. R. R Tolkien
Sve znate. Zgodno je što je jednom The Sunday Times napisao kako se englesko govorno područje dijeli na one koji su pročitali LOTR i Hobita i na one koji - će ih tek pročitati. Dogodi se da film(ovi) potakne(u) posezanje za knjigom pa je tako i u ovom slučaju iako moramo naglasiti kako je LOTR klasik i prije filma, i poslije filma...
3. U potrazi za izgubljenim vremenom, À la recherche du temps perdu , Marcel Proust
(cijeli ciklus)
Čak u sedam tomova, objavljenih od 1913. do 1927. godine, roman je poznat je kao jedno od najdužih djela u književnosti, ali i po tome što je koristio kao motiv i tehniku tzv. nevoljkog sjećanja, ono koje potiskujemo, ali se pojavi, ispliva. Naravno, kod Prousta sjećanja potaknu kolačići.
4. Middlemarch, George Eliot
Neki ga smatraju najvećim engleskim romanom ikad. Studija provincijalnog života pa time i provincijalaca - možda više u duši neg li su određeni mjestom, zavrzlame van grada postigla je nevjerojatan uspjeh, i do danas je nenadmašan komad i pol književnosti iz pera nenadmašne književnice.
5. Ana Karenjina, Lev N. Tolstoj, stranica & Rat i mir
Dobro, ta knjiga stvarno plane.. ne brojimo stranice, samo gutamo. Anna je žena o kojoj je napisano studija i studija, a niste li do sada čitali ovo remek-djelo, vrijeme je da to popravite.
S "Ratom i mitom" morate imati vremena i mira - velika, kolosalna i kompleksna knjiga!
6. Moja borba, My Struggle, Karl Ove Knausgaard
Norvežanin koji je ljetos pomeo knjižare ovom knjigom. Prva tri izdanja su rasprodana, a riječ je o autobiografiji u šest knjiga. Šest!
7. Infinite Jest, David Foster Wallace
Futuristički roman koji istražuje sreću i zabavu. Roman kultnog statusa pisca koji je otišao prerano.
8. 1Q84, いちきゅうはちよんIchi-Kyū-Hachi-Yon, , Haruki Murakami
Otkako je napisan na japanskom, preveden je na više od 40 jezika. Ako podsjeća naslovom na Orwellovu 1984. nije slučajno.
9. The Recognitions, William Gaddis 
Prvi roman pisca ispočetka je zanemaren od kritičara. Kad je s drugim osvojio National Book Award, počelo se čitati i prvi roman koji je, na kraju, proglašen jednim od najboljih na engleskom jeziku od 1923. do 2005. Wyatt Gwyon, sin je kalvinističkog svećenika u ruralnoj Novoj Engleskoj i planira pratiti očev put. Ali, nadahnut je i plan se mijenja - želi biti slikar. Djelo koje ga je na to navelo su "Sedam smrtnih grijeha" Hieronymousa Boscha, što i ne čudi. Pomalo faustovska priiča i - sjajna!
10. Atlas Shrugged, Atlas je slegnuo ramenima, Ayn Rand
Jedna je od najkontroverznijih knjiga u modernoj književnosti jer se na nju gleda kao na strastvenu obrana uvjerenja autorice da je svijetu najbolje kad pojedinci djeluju u potpunosti u vlastitom racionalnom interesu. Dakle, sebično. No to što su roman - bestseller koji je prodan u više od sedam milijuna primejraka -  doživljavali kao odu sebičnosti beskrajno je razočaralo Randovu. Distopijski je to roman- SAD je socijalna država u kojoj se svi kreativci i veliki umovi moraju maksimalno žrtvovati za zajednicu. John Galt, radnik u tvornici i inovator, odluči pokrenuti "tihi štrajk mozgova" i ljudi koji nose društvo na svojim leđima - inovatori, poduzetnici, najbolji radnici, umjetnici ... počinju nestajati. U početku nitko o tom fenomenu ne govori mnogo, no država se počne urušavati jer nema "pokretača". 

Pretraga