Košarica
Izbornik

Velike, lijepe, privatne biblioteke

Velike, lijepe, privatne biblioteke

Imate li već svoju biblioteku ili je tek stvarate? Jeste li oduvijek sanjali o svojoj zbirci knjiga? Volite li biti okruženi knjigama?

Svijet se dijeli na one koji vole i one koji ne vole knjige, kažu. A onda, dodat će, i na one koji maju kućnu biblioteku i na one koji je nemaju. Obiteljska biblioteka stvara se generacijama, gradske su knjižnice jasan znak obrazovanog društva, a slažemo se i s američkim filmašem Johnom Watersom koji je rekao: "Sakupljajte knjige čak i ako ih nećete odmah pročitati. Ništa nije toliko važno kao što je to nepročitana biblioteka." Jer, uvijek moramo imati nešto za čitanje, zar ne? To se pokazalo i u lockdownu – ljudi koji znaju biti sami, koji uživaju u knjigama, glazbi i koji imaju svoj mir, nisu padali u raspoloženju -  oni su čitajući mogli otputovati kamo i kad god su to htjeli. Waters koji je imao veliku osobnu biblioteku dao nam je i jedan od najboljih citata o knjigama: "Moramo knjige ponovo učiniti cool stvarima", i dodao: " Ako s nekim odete doma, a u stanu nema knjiga, ne upuštajte se (dobro, bio je puno direktniji) s njim/njom. Nemojte dozvoliti da vas "istražuje" dok oni sami nisu istražili tajni svemir knjiga." Znamo da su knjige knjigoljupcima izvor sreće, znanja, pustolovina, iskustava i emocija, no usput daju našim domovima toplinu i osobnost. Nije stvar u tome da danas možete gotovo sve pronaći u trenu na Internetu, da možete virtualno ulaziti u arhive i u neke knjižnice. Držati knjigu u ruci je prekrasno iskustvo, intiman je čin, a knjige svaki dom čine toplijim i ljepšim. Prošećimo nekima....

Izvjesni Michael Hurley sakupljao je knjige s velikim žarom i u zbirci imao 35 000 knjiga među kojima i Shakespeareov Second Folio, prvo izdanje "Život Samuela Johnsona" u dva toma, prvo izdanje Bram Stokerovog "Dracule" i jedan od samo 20 primjeraka knjige Winnie the Pooha koje su potpisali i  A. A. Milne i illustrator E. H. Shephard.... Kad je umro 1984. kolekcija je prodana na dražbi. Je li ovaj knjigoljubac iz Los Angelesa bio "hoarder"? Ne – skupljanje i kupovina knjiga ne ulaze u tu kategoriju. Spominje se i Elizabeth Johnson of Albuquerque koja ima više od 200 000 knjiga, posložene su po žanru, alfabetski po autorima i naslovima. "Ne mogu živjeti bez knjiga" rekla je.

Teksašanin Larry McMurtry na nekoliko je lokacija posložio svojih više od 300 000 knjiga. Da, knjige su strast, ljubav, potreba... Oni koji ne vole knjige i lako ih se odriču kad pospremaju uvijek ih mogu donirati umjsto da ih bacaju u smeće, ali mnogim knjigoljupcima to nikada neće biti jasno. "Ostavio sam si neke" reći će, a onda se sjetimo oštrog Summera Brennana koji je rekao "Ma kakav degenerik može željeti 30 ili manje knjiga?" Neki su rekli da vas, imate li manje od tisuću knjiga, ne mogu svrstati u hoardere, a to je malen broj svezaka ako u kućnu biblioteku ulaze one naslijeđene od djeda i bake, mame i tate, pa onda još i vaše. Ima zaista impresivnih biblioteka, a već smo pisali o onoj Marilyn Monre koja je u trenutku smrti imala u svojoj, tek kupljenoj kući, 400 knjiga. George Washington imao je 1200, a Charles Darwin 1480 knjiga, dok je Frederick Douglas imao 2000 knjiga. Tu je i Oprah sa svojih 1500 knjiga, a mnoge je iznenadila priča o knjižnici Karla Lagerfelda koji je stvorio ogromnu biblioteku. Sjajna Fran Lebowitz ima svoju biblioteku od 10 000 knjiga.

Književnik Umberto Eco imao je biblioteku s više od 30 000 knjiga, a posjetitelje je dijelio na dvije skupine – one koji su reagirali s pitanjem "a koliko ste od ovih knjiga pročitali?" i one koji su shvaćali da knjižnica nije za dizanje ega već je alat za njegova istraživanja. Eco je zaista volio knjige. Dva puta je morao seliti jer su se vlasnici stana bojali težine knjiga, a napisao je i esej "Kako opravdati osobnu biblioteku". Kao da je to potrebno, jer pitanje je trebamo li uopće ikome opravdavati svoju ljubav prema knjigama ili to da imamo svoju zbirku? Naravno da ne moramo.

Karl Lagerfeld: 300 000 knjiga

Karl Lagerfeld imao je zaista mnogo, mnogo knjiga. Jednom je prilikom izjavio: “Danas sakupljam samo knjige i nemam mjesta ni za što drugo. Dođete li u moju kuću morat ćete hodati oko knjiga jer ih sada imam 300 000. A to je dosta za jednu osobu”. U njegovoj su biblioteci bili naslovi na francuskom, engleskom i njemačkom, a kako bi napravio više mjesta slagao ih je jednu na drugu, vodoravno umjesto okomito. Njegov je "touch" bio da se na višim razinama pored knjiga hodalo po stazi koja je izgledala kao modna pista.

 George Lucas: 27 000 knjiga

George Lucas je 1978. utemeljio Lucasfilm Research Library. Prvo je skupljao knjige u svom uredu u Los Angelesu, pa ih s vremenom preselio na svoj Skywalker Ranch. Više od 27 000 knjiga i više od 17 000 filmova, te fotografiija, periodičnih izdanja, izrezaka iz novina ovdje su na sigurnom. Njegova knjižnica nije otvorena za javnost već za njegove zaposlenike i filmaše, a posjećivali su je Cecil B. DeMille, Alfred Hitchcock, Cary Grant, slavna kostimografkinja Edith Head i Charlton Heston te Clint Eastwood, Steve Martin... Istraživačka knjižnica izaziva uzdahe i zbog veličanstvene staklene kupole.

  Jay Walker: više od 30 000 knjiga

Osnivač Priceline.com-a  i pomalo renesansni lik, izumitelj Jay Walker ima cijelo jedno krilo svog doma u Ridgefieldu, Connecticut, koje obiluje knjigama. Čarobno je to mjesto koje je nazvao "Knjižnicom povijesti ljudske mašte". Na tri kata, sa staklenim mostom, plutajućim platformama, na 334 metara četvornih čuva više od 30 000 knjiga, karata, grafikona i umjetničkih djela te zaista neobičnih predmeta. Knjižnicu je izgradio 2002. i svaki je dio pomno osmišljen -  tu je smjestio sve što je skupljao 20 godina. Tu je prvi satelit na svijetu Sputnik iz 1957., ENIGMA, pa i kompletan kostur maloljetnog dinosaura star oko 45 milijuna godina. Ali, tu je i Harmonia Macrocosmica Andreausa Cellariusa, atlas iz 1660. s prvim objavljenim heliocentričnim prikazom, stranica iz originalne Gutenbergove Biblije, kopija knjige "Micrographia" Roberta Hookea iz 1666. s nekim od najranijih objavljenih prikaza kukaca, lišća i drugih objekata viđenih pod mikroskopom. Dah oduzima prva knjiga osmišljena kao umjetničko djelo sama po sebi - Goetheov Faust iz 1828. s ilustracijama Eugenea Delacroixa, tu je i prvo izdanje Encyclopćdie Britannice iz 1768., te rijetka publikacija iz 1667. "Bills of Mortality" koja je pratila brojeve i uzroke smrti u Londonu u vrijeme Velike kuge. Neobična je i prva ikad objavljena ilustracija amputacije iz njemačke knjige vojne terenske kirurgije iz 1532. koja je ručno oslikana, a na naslovnici je umrljana ljudskom krvlju. Teško je ne uskliknuti pri pogledu na knjige ukrašene dragim kamenjem, zlatom, rubinima i dijamantima legendarne knjigovežnice Sangorski & Sutcliffe, a rijedak Dickensov roman ukrašen autorovim portretom je također ovdje. Zatim je tu originalni primjerak Nürnberške kronike iz 1493. (prve ilustrirane povijesne knjige), Biblija Coverdale iz 1535. (prva potpuno prevedena na moderni engleski jezik), srednjovjekovni svezak sa zamršenim ilustracijama patuljaka... Walkera zanimaju važne knjige koje su promijenile tok misli, ne nužno prva i rijetka izdanja.

John William Garrett: 30 000 knjiga

Privatna knjižnica danas dio Evergreen Museum & Library, nekadašnjem domu veleposlanika Garretta i njegove žene Alice u Marylandu. Nije jako eksponirana što je šteta jer ima mnoga blaga: djela engleske književnosti i povijesti iz 16. i 17. stoljeća, uključujući dio zbirke Tudora i Stuarta,te mnoga djela Shakespearea, Bacona, Spensera i Miltona. Tu je i odjel prirodoslovlja među kojima je prekrasna knjiga "Ptice Amerike" Johna Jamesa Audubona te ona o četveronošcima Sjeverne Amerike, kompletan skup djela britanskog prirodoslovca Johna Goulda i "Američka ornitologija" Alexandera Wilsona. Kako su to neke od najljepših knjiga iako nisu beletristika svaki će se knjigoljubac malo zaljubiti. Mnogo je i knjiga o američkim kolonijalnim putovanjima i povijesti, zbirka povijesti arhitekture s 500njak naslova, s ranim izdanjem Vitruvija i renesansnih arhitekata, a tu je i lijepa zbirka inkunabula, velika zbirka Biblija, autogrami potpisnika Deklaracije o neovisnosti i drugih američkih rukopisa, razne karte od 16. do 20. stoljeća, dječja književnost 19. stoljeća...

Michael Jackson: 10 000 knjiga

Kralj popa obožavao je knjige. U knjižarama nedaleko svog doma koje je često posjećivao (Book Soup i Skylight) pamte kako je najviše volio poeziju, a najdraži mu je pisac bio Ralph Waldo Emerson. Na ranču Neverland njegova je knjižnica imala 10 000 knjiga koje nisu bile tek ukras – imale su bookmarke, bilješke i često je, povlačeći se od svijeta, s užitkom čitao. Bio je samouk, nije odrastao s knjigama jer je imao karijeru kao maleni dječak, ali je sve nadoknadio kad je imao svoj novac i svoj dom - Jackson je bio izuzetno načitan.

Ernest Hemingway: 9 000 knjiga

Kamo god da je išao Ernest Hemigway je vukao sa sobom knjige, neprestano  kupovao nove, oko 150 do 200 godišnje. Njegova je havanska kuća Finca Vigia imala biblioteka s 9000 knjiga koju je morao ostaviti nakon Kubanske revolucije, a neke su tamo i danas – petina ima njegove zapise na marginama, a tu je i telegram kojim ga obavještavaju da je dobitnik Nobelove nagrade.

William Randolph Hearst: 7 000 knjiga

Hearst je imao dvije biblioteke – centralnu u Casa Grande s više od 5000 naslova i radnu sobu s 3700 gdje je držao rijetke knjige, prva izdanja, te Gothic study, a kako nije više imao praznih polica, knjige je slagao gdje je stigao. Tu je na primjer prvo izdanje njegovog omiljenog pisca Charlesa Dickensa. Mnoge je knjige naslijedio od majke, no vrijedne primjerke kupovao je sam. Novinski magnat koji je Orsonu Wellsu poslužio za lik Kanea imao je ogromnu zbirku od 22 500 predmeta, a nakon njegove smrti obitelj je cijelo imanje darovala državi. U San Simeonu u dvorcu Hearst je 42 spavaće sobe, 61 kupaonica i 19 soba za druženja, a tu su i rimski bezen, kino... Iz Španjolske je kupio i dopremio preko 30 stropova, pa vrata, kamine, ciijele samostane, a jedna od dizajneroca je bila i Juliane C.Mesic. Ovo carstvo su spominjali i Dos Passos, i Steinbeck i Woodhouse – ne uvijek pozitivno i to zbog Hearstovog karaktera.

Thomas Jefferson: 6487 knjiga

"Ne mogu živjeti bez knjiga" rekao je Thomas Jefferson. Kad su Britanci spalili Kongresnu knjižnicu (Library of Congress) 1814. Jefferson je svoju osobnu knjižnicu, tada najveću u Americi, prodao Kongresu za 23 950 USDa. Danima su kutije knjiga natovarili na deset kola s njegovog posjeda Monticella, a u Washington je "konvoj" stigao mjesec dana kasnije, sredinom svibnja 1815. Pokazalo se da je bilo 220 knjiga više, ali nije tražio dodatne novce. Odmah je počeo stvarati novu, ali je zbog dugova i tu morao prodati 1829.

Privatna knjižnica Diane von Furstenberg

Modna dizajnerica Diane von Furstenberg svoj dom u Cloudwalku opisuje kao 'salon, utočište i arhiv'. Njena je kolekcija knjiga povezana s modom, a Art Deco stolice i plišani kauč pokazuju njenu teoriju da bi knjižnica 'trebala biti ispunjena laganim i udobnim namještajem'. "Imam knjige koje su mi potpisali svi, od Deepaka Chopre do Susan Isaac, sve moje dnevnike i albume – moj je cijeli život na ovim policama."

Pretraga