Košarica
Izbornik

New York, New York - savršeno mjesto za radnje romana

New York, New York - savršeno mjesto za radnje romana

Grad koji nikad ne spava nije samo urbana cjelina već cijeli jedan svemir, gotovo živo biće. New York je uvijek savršeno mjesto za radnje romana, savršena sporedna uloga svakog filma i prava metropolska čahura iz koje izlaze djetinjstva, životi, ljubavi, mržnje, kriminal, biografije i milijuni života koji su završili na stranicama. Ne čudi da Velika Jabuka ima zanimljive književne šetnje – kuća u Bronxu u kojoj je živio Edgar Allan Poe i gdje je i danas njegov pisaći stol. Postoji naravno i ruta kojom se posjećuju kuće, uključujući i tavernu "White Horse" u kojoj se do smrti opio Dylan Thomas. U hotelu Chelsea odsjedali su i živjeli Mark Twain, Jack Kerouac, Simone de Beauvoir, Dylan Thomas između ostalih, a knjižnica Morgan ima originalne rukopise i rijetke knjige – Gutenbergovu Bibliju, rukopis "Božićne priče" Charlesa Dickensa na primjer. Evo nekih knjiga koje za zajednički nazivnik imaju - New York. I to je tek dio s velikog popisa u kojem je uvijek i ovaj grad protagonist.

Doba nevinosti, The Age of Innocence/ Kuća veselja/The House of Mirth, Edith Wharton

Ona je poznavala pravila visokog društva jer je pripadala tom sloju, a opisala ih je kao nitko prije, a ni poslije nje. U romanu "Doba nevinosti" koji će vam sasvim sigurno slomiti srce Newland Archer je ispravan čovjek 19. stoljeća – mlad, perspektivan, zgodan, iz dobre obitelji, s primjerenom zaručnicom i zacrtanim putem. A onda se u grad vraća Ellen, razvedena od poljskog grofa zlostavljača. A ona je oštroumnija, duhovitija i živahnija od njegova blazirane i priglupe zaručnice koja ima samo jedan zadatak – dobro se udati. U "Kući veselja" upoznat ćemo Lily Bart koja je pripadala visokom društvu New Yorka, no novac nestao. Lily je ljepotice koja je odgojena i obrazovana da se dobro uda, a sada, s 29 godina njezina se mladenačka ljepota bliži kraju, pa bračni izgledi postaju sve ograničeniji.

Lijepi i prokleti, The Beautiful and Damned (1922) & Veliki Gatsby, The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald (1925)

Tehnički gledano "Veliki Gatsby" je roman s Long Islanda; ali je New York kriv za jedan događaj koji  će kontrolirati sudbinu Jaya Gatsbyja. "Lijepi i prokleti" su možda manje poznato djelo, ali jednako zamamno. Anthony i Gloria žive lijep život kao novopečeni bračni par na Manhattanu, ručaju u skupim restoranima, odlaze na privatne zabave i izbjegavaju apsolutno svaku odgovornost. Na njihovu nesreću, Anthonyjev bogati ujak čije on bogatstvo treba naslijediti nikako da umre. Novca je sve manje i njihov raskošan način života polako nestaje, a pukotine u njihovoj vezi i njima samima počinju se otkrivati.

Manhattan Transfer, John Dos Passos (1925)

Fokusiran na razvoj urbanog života u New Yorku od pozlaćenog do jazz doba, a ispričan kroz niz preklapajućih pojedinačnih priča ovo je jedno od najvažnijih djela Dosa Passosa. Roman o jednom gradu napada konzumerizam i socijalnu ravnodušnost nemilosrdnog Manhattana koji vrvi energijom i nemirom. Stvoren je eksperimentalnom tehnikom pisanja i pripovijedanja pa ga je zato Sinclair Lewis opisao ga roman od velike važnosti, a D. H. Lawrence "najboljom modernom knjigom o New Yorku" koju je ikad pročitao. Hemingway, inače Dos Passosov prijatelj do Španjolskog građanskog rata napisao je da je od svih američkih književnika samo Dos Passos "mogao Europljanima pokazati Ameriku koju zaista pronađu kad dođu ovamo".  

Idi, reci to na planini, Go Tell It On The Mountain, James Baldwin (1953) Prvi veći roman Jamesa Baldwina bilježi jedan dan u razmišljanju četrnaestogodišnjeg Johna Grimesa koji živi u Harlemu. Posinak crkvenoga ministra pentekostalca s pola uha sluša poočimovu propovijed i razmišlja o licemjerima u njihovom životu, iskušenjima s kojima su se suočili i što to znači za njegov identitet.

Lovac u žitu, The Catcher in the Rye, J. D. Salinger

Holden je izbačen iz škole jer je imao dobre ocijene samo iz jednog predmeta, engleskog i prije nego roditelji dobiju obavijest da im je sin izbačen iz škole, odluči provesti nekoliko dana u New Yorku… Oko milijun primjeraka se prodaje svake godine, a do sada je prodano više od 65 milijuna ovog kultnog romana o 16godišnjaku. I ostali romani poput "Franny i Zooey" i "Visoko podignite krovnu gredu, tesari" događaju se u New Yorku.

Doručak kod Tiffanyja, Breakfast at Tiffany's, Truman Capote (1958)

Jedan od najpoznatijih romana o New Yorku, dijelom zahvaljujući portretu Holly Golightly u liku Audrey Hepburn svakako je ovo ljubavno pismo gradu Trumana Capotea. Nakon čitanja ćete poželjeti hodati Petom avenijom i skočite do Tiffanyja, gdje se ništa loše ne može dogoditi. Glamurozno, hirovito, a opet promišljeno i dirljivo. Iako je tih 1940-ih Holly zapravo prostitutka s Upper East Sidea, Capote je savršeno prenio duh grada u koji je bio zaljubljen.

Here Is New York, E. B. White Dok šeta po Manhattanu E. B. White ispisuje ljubavna pisma New Yorku

Stakleno zvono, The Bell Jar, Sylvia Plath (1963)

Prvo je roman objavila kao Victoria Lucas i čekala kritike sa strepnjom. Bila je priznata pjesnikinja, čudo od djeteta koje je kao stipendistica stigla u Englesku i fatalno se zaljubila u Teda Hughesa. Dobre kritike nije dočekala jer ju je progutala jedna od najgorih engleskih zima… Kad je napokon roman objavljen 1971. (Sylvia se ubila 1963.) roman je dobio dobre kritike, a većina se fokusirala na autobiografske elemente tada već pokojne pjesnikinje. Priča je to o Esther Greenwood, djevojke iz predgrađa Bostona koja 1953. dolazi na ljetnu praksu u ugledni magazin, u New York. Za razliku od kolegica njoj ovaj život nije ni uzbudljiv ni glamurozan -  veliki je grad plaši. Nakon jednog strašnog događaja vraća se kući, zbog nesanice završi kod psihijatra. A to je tek početak strašne borbe s depresijom. Plathova je zaista dobila praksu u magazinu Mademoiselle, imala je svog terapeuta, neki likovi se podudaraju sa stvarnim ljudima pa je trebalo je proći vremena da jedna od djevojaka, sada odrasla žena, kaže kako stažistice nakon knjige nisu mogle pogledati jedna druga u oči – toliko je vjerno Sylvia prenijela njihove dane u Velikoj jabuci. Danas se ovaj roman uredno nalazi na popisu stotinu najinspirativnijih romana.

Kum, The Godfather, Mario Puzo (1969)

Možda ste vidjeli briljantnu ekranizaciju Francisa Forda Coppole, ali jeste li pročitali knjigu s kojom je sve počelo? Niste li, ljeto je idealno za čitanje ove sage o mafijašima, imigrantima koji pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem. Klasična priča Maria Puza o New Yorku je uzbudljiva, krvava i potresna. Pročitajte o moćnoj obitelji Corleone koja se suprotstavljaju svojim neprijateljima u ime časti, osvete i obitelji.

Newyorška trilogija, The New York Trilogy - Paul Auster (1985-86)

Auster je jedan od najvećih američkih pisaca današnjice, a "Njujorška trilogija" je njegovo najpoznatije djelo. Spoj je ranije objavljenih knjiga: "Grad od stakla" priča je o piscu detektivskih priča koji nakon čudnog telefonskog poziva bude upleten u još čudniji slučaj; "Duhovi" nam predstavljaju čovjeka koji je unajmljen da prati čovjeka koji samo gleda kroz svoj prozor, a u "Zaključanoj sobi" pročitat ćemo što se dogodilo s muškarcem koji je nestao i iza sebe ostavio obitelj. Ali i još nešto…

Billy Bathgate , E. L. Doctorow (1990)

Edgar Lawrence Doctorow je dobio ime po Edgaru Allenu Poeu, omiljenom piscu svoga oca, a prvi je roman "Dobro došli u teška vremena" napisao 1960. kad mu je dojadio posao, čitanje filmskih scenarija za Columbia Pictures i to uglavnom westerna. Njegov je "Ragtime" jedan od najznačajnijih romana pa svakako čitajte niste li do sada, a "Billy Bathgate" je priča iz svijeta mafije. Doctorow je dobro je poznavao svoje sunarodnjake, a miješao je povijest i fikciju kao nitko do tada, jer "povijest je sadašnjost i zato je svaki naraštaj ispočetka ispisuje", kako je rekao.

Seks i grad, Sex and the City - Candace Bushnell (1997)

Kad je 1996. izašla zbirka novinskih kolumna Candace Bushnell odmah je postala hit. Candaceine su kolumne prenijele duh New Yorka s kraja 20. stoljeća, a u suvremenu književnost došao nam je lik single djevojke. Preko noći je Carrie Bradshaw postala referenca, a njezine tri prijateljice daju nam kroniku društva (i mode), odnosa i veza. Sve četiri su dobrostojeće, zgodne i zapravo traže – ljubav. Carrie je novinarka koju osvoji Faca, Charlotte želi brak i djecu, Miranda je pravnica kojoj je karijera bitna sve dok je ne osvoji jedan konobar i šanker, a Samantha – ah, Samantha... Candace Bushnell u New York je stigla s 18 godina, a zabavno čitanje garantiraju i njezine knjige "Četiri plavuše" i "Prva plavuša" te "Džungla u gradu".

Sati, The Hours - Michael Cunningham (1998)

Jedan dan u životu tri različite žene u tri različita vremenska perioda, to je ukratko roman "Sati". Ali nije to sve. Lauru Brown živi u Los Angelesu 1949., Clarissa u današnjem New Yorku, a Virginiju Woolf pratimo jednog jesenjeg dana 1923.Virginia ponovo pada u depresiju dok piše svoje slavno djelo "Gospođa Dalloway". Clarissa priprema zabavu povodom pjesničke nagrade koju je dobio njezin bivši ljubavnik Richard koji boluje od AIDS-a, a ponovo trudna Laura sprema rođendansko slavlje svom mužu. Laura se bori s mišlju da ostavi muža… No iako je fokus na tri žene, ima dosta New Yorka pa je zato uvijek ovaj roman na popisu knjiga koje volite li ovaj grad, morate pročitati.

Stuart Mali, Stuart Little, E. B. White

Ova omiljena dječja knjiga, pretvorena u film, realistična je maštarija koja bilježi pustolovine Stuarta Littlea. On je posvojeni sin obitelji Little – ima mamu i tatu i brata. Hm, jesmo li rekli da su oni ljudi? A da je Stuart mišić? No – kako ga opisuje White on je rođen ljudskim roditeljima, ali je slučajno izgledao "jako poput miša u svakom pogledu." Iako je Stuart dobar i miran sin, sramežljiv i nesklon avanturama, gradskih pustolovina ima na pretek, na primjer Stuartovo sudjelovanja u utrci jedrilica u Central Parku.

Eloise, Kay Thompson i Hilary Knight

Tko nije želio biti Eloise? Ludorije pametne šestogodišnjakinje željne pustolovina,a koja živi u hotelu Plaza, na papir je stavila pjevačica noćnog kluba Kay Thompson koja je živjela u Plazi, i ilustratorica Hilary Knight u nizu knjiga koje su izlazile od 1955. Ne morate biti dijete da biste se guštali u Eloiseinim pustolovinama kroz srce Manhattana.

Nevidljivi čovjek, Ralph Ellison

Nakon protjerivanja s koledža 1930-ih, bezimeni pripovjedač "Nevidljivog čovjeka" dolazi u Harlem s nadom da će ga tamo prihvatiti. Ali pronašao je samo drugačiju verziju predrasuda i bijesa koje je toliko želio ostaviti iza sebe. Njegova potraga za identitetom i prihvaćanjem izrečena u duhovitoj, strastvenoj i ponekad potresnoj prozi, ostat će s vama dugo nakon što zatvorite knjigu. Trg Washington,  Washington Square, Henry James Catherine Sloper prilično je prosječna. Blagog, običnog lica, bez velike inteligencije o kojoj bismo mogli puno pričati, a jedina stvar po kojoj odskače je ogromno bogatstvo njezine obitelji koje će ona naslijediti. Kad dobije ponudu za brak njezin je otac uvjeren da muškarac želi samo kćerin novac i ništa ga neće spriječiti da prekine zaruke. Catherineina teta pak želi iskoristiti zaruke zbog vlastite sebične potrebe za dramom. Catherine se mora pažljivo kretati svojim svijetom, jer njujorška društvena okovi mogu biti i obaveza i uteg.

Great Jones Street, Don DeLillo Jedan od DeLillovih manje poznatih romana dočarava New York malo drugačije. Idol i rock zvijezde Bucky naglo napušta svoj bend na turneji. Iako pokušava pobjeći iz društva koje je njegova glazba pomogla stvoriti, i neprestano se suprotstavlja paradoksima i licemjerjima života u sustavu.

Nevjerojatne pustolovine Kavaliera i Claya, Michael Chabon (2000.) Židovski New York 1930-ih i 1940-ih kad dva židovska dječaka izmišljaju super heroja. Jedan je izbjeglica iz okupiranog Praga, a drugi je iz  Brooklyna. U romanu vidimo čarolija Art decoa i užurbanog grada kroz prijateljstvo dva dječaka dok su na vrhu Empire State Buildinga privezani cepelini "ukrašeni" svastikom.

Dečki i lutke i druge priče, Guys and Dolls and Other Stories, Damon Runyon (2005.) Kod nas je poznatiji po filmu, no priče s Broadwaya i nisu roman, jer ga Runyon, koji je umro 1946. nije ni napisao. Priče su skupljene u zbirku i pred nama je prekrasna paleta mladih ljudi New Yorka. "Ako budem imao sve suze koje su zaljubljeni mladići prolili na Broadwayu, imat ću dovoljno slane vode da stvorim veći novi ocean od Atlantika i Tihog oceana, a ostat će mi dovoljno da i Veliko slano jezero ostane bez posla." Pa kako ne čitati?

Napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga