Košarica
Izbornik

Za doručkom – Defne Suman – svaka obitelj ima svoje tajne

Za doručkom – Defne Suman – svaka obitelj ima svoje tajne

Nevjerojatno dobro ispričana saga jedne turske obitelji iz četiri različite perspektive. Blistav roman pun boja, mirisa, magije i hrane, ali emocionalno vrlo zahtjevan. Za stolom, za doručkom Nur, Selin, Burak i Sadik otkrivaju priče o obiteljskim tajnama, tragedijama i događajima kroz flashbackove i tokove svijesti. Nerijetko upravo djeca moraju rješavati probleme zaostale iz bratskih i sestrinskih odnosa svojih roditelja i baka i djedova. Između roditelja i djece većinu vremena postoje određeni afiniteti. Roditelji ne vole svoju djecu podjednako i na isti način. Ovdje se pred nama otvara jedan roman koji pun složenosti, epske i tragične dimenzije koju teško možemo zamisliti. Iza svih tih događaja, uspomena, fotografija i priča kriju se muškarci i žene koji su živjeli, voljeli, dobivali i gubili. Bića koja su sebi postavljala važna pitanja, borila se, prošla kroz strašne izazove, i - ubijala se…

Sve se događa na Prinčevskom otoku Büyükada ("Veliki otok") nedaleko Istanbula, 2017. gdje se, u sjaju kasnog ljetnog jutra, obitelj okupila na 100. rođendan slavne i legendarne umjetnice Sirin Saka. To bi trebalo biti vrijeme dragih uspomena, osvrta na njenu dugu i plodnu umjetničku karijeru, na sjećanja duga gotovo jedno stoljeće, ali i na doba kada su se imperijalne sile borile za Širinu domovinu. Ali duboka prošlost je upravo "to nešto" što je Širin cijeli život pokušavala sakriti. Počinju se rušiti zidovi među generacijama. Širini unuci Nur i FIkret, te praunuka Selin ne znaju što Širin skriva iako su intimno svjesni psiholoških posljedica te tajne. Brat i sestra pozivaju obiteljskog prijatelja i istraživačkog novinara Buraka da za svoju kolumnu naravi interview sa 100-godišnjom Širin i zapravo se nadaju da će on pomoći razotkriti obiteljske tajne i nagovoriti navodnu bivšu ljubavnicu francuskog filozofa i pisca Jean-Paula Sartrea na razgovor i otkrivanje mnogih zanimljivih priča i tajni. Širin doživotni sluga Sadik je, s druge strane, odlučan učiniti sve što može kako bi zaštitio umjetnicu i svoju gospodaricu. Na kraju Širin počinje izražavati svoju bol na jedini način koji ona zna: oslikava priču na zidu svoje blagovaonice, otkriva povijest izbrisanu iz javne svijesti i uzrok tjeskobe njezine obitelji koja je godinama "čučala" skrivena, uništavajući ih u njihovoj podsvijesti generacijama. Istovremeno se i Fikret i Nur (Širini unuci) bore - žele se pomiriti s majčinim alkoholizmom koji ju je prerano odveo u grob, rasturivši njihovu ionako disfunkcionalnu obitelj prije dva desetljeća. Njihov neprerađeni gubitak čini ih podložnima nezdravim životnim izborima, posebno Nur. Dok Fikret očajnički traži istinu o svom misterioznom pradjedu, Nur odabire nestalnost i emocionalnu nedostupnost. Skretala je od jednog ljubavnika do drugog, a Burak je konstanta koju ne može pustiti, no odbija mu se prepustiti, dok on nezdravo žudi za njom više od dva desetljeća. Dok Burak žudi za Nur, Nur se bori kako bi uspjela spasiti i svoj brak s Ufukom, i svoju spisateljsku karijeru koja je zapela u kolotečini i kroz njezine zbunjujuće emocije vezane uz majčinstvo. U međuvremenu, i sluga Sadik i praunuka Selin , poput Buraka, žude za ljudima koji im nisu emocionalno dostupni.
Obitelj je poput kalupa u kojem se oblikuju njezini članovi, ali kojeg u jednom trenutku trebaju razbiti, napustiti. Pri tome nema potrebe za nijekanjem podrijetla i prošlosti. Istina se, jednom kad se natukne, često nemilosrdno oslobađa iz svog kaveza. Kroz ovu knjigu, Defne Suman nam pokazuje da je otpuštanje jedan od najvećih činova nesebične ljubavi - i prema sebi, i prema onima koje volimo.

Spisateljica Defne Suman rođena je u Istanbulu i odrasla na Büyükadi. Magistrirala je sociologiju na Sveučilištu Bosphorus, pa je radila kao učiteljica u Tajlandu i Laosu gdje je proučavala dalekoistočnu filozofiju i mistične discipline. Kasnije je nastavila studij u Oregonu, SAD, a sada živi u Ateni s mužem.

Pretraga