Košarica
Izbornik

Priča bez kraja - novo izdanje klasika kojeg vole djeca, mladi i - veliki!

Priča bez kraja - novo izdanje klasika kojeg vole djeca, mladi i - veliki!

Priča bez kraja, Die unendliche Geschichte, Michael Ende

Klasično djelo njemačke fantastike, svjetski bestseler, preveden na više od 40 jezika i prodan u više od 35 milijuna primjeraka - sada ga ponovo, nakon više od 20 godina, mogu upoznati i naša djeca, mladi i roditelji.

Bastian Balthazar Bux "preteško" je i čudno dijete koje je otac zanemario nakon smrti Bastianove majke. Kad bježi od nasilnika, Bastian upada u antikvarijat Carla Conrada Coreandera i neobično ga privuče knjiga zanimljivog naslova – "Priča bez kraja". Knjigu ukrade knjigu i skriva se na školskom tavanu i počinje čitati...
Početak je ovo priče, beskrajno popularne priče, koju je napisao i svijetu darovao 1979. Michael Ende, poznati njemački pisac fantastičnih knjiga za mlade. Napisao je i popularne knjige "Momo" i "Jim Gumb i strojovođa Lukas", ali "Priča bez kraja" ga je vinula na vrhove ljestvica najprodavanijih i najčitanijih knjiga i pisaca, adaptirana je kao film, kazališne predstave i opere - Ende je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih njemačkih i europskih autora 20. stoljeća.

No o kakvoj je to knjizi riječ? Priča koju Bastian čita smještena je u čarobnu zemlju Fantazija, mjesto čuda kojim vlada dobronamjerna i tajanstvena Dječja carica. Veliko izaslanstvo došlo je kod nje tražiti pomoć protiv bezobličnog entiteta zvanog "Ništavilo". Delegati su šokirani kada ih Caričin liječnik, kentaur Cairon, obavijesti da je Carica bolesna i da je izabrala dječaka-ratnika Atreyu da pronađe lijek. Cairon dječaku daje Auryn, moćni medaljon koji će ga štititi od svih zala. Po savjetu divovske kornjače Morle Starice, Atreyu kreće u potragu za nevidljivim proročištem Uyulala, koje bi moglo imati lijek, a na putu mu pomaže zmaj Falkor...
Na ovom svijetu Bastian uranja u priču i sve ga više uznemiruje osjećaj da su likovi svjesni da on čita njihove avanture, da ga mogu čuti ili čak vidjeti na mjestima... Može li Fantaziju spasiti ljudsko dijete koje će doći iz stvarnog svijeta. Hoće li to biti Bastian, povučen, uplašen, samozatajan i maštovit dječak?

Roman je prvi objavio (tada) zapadnonjemački izdavač Thienemann Verlag pod naslovom Die unendliche Geschichte 1979. i odmah je roman postao prvi na visoko cijenjenoj listi bestselera "Der Spiegela" i tu se zadržao 113 tjedana - ostao je na listi 332 tjedna! Prvo je izdanje tiskano crvenim i zelenim tekstom: crvenim su predstavljene priče koje se odvijaju u ljudskom svijetu, a zelenim u Fantastici. Ilustracije Roswithe Quadflieg koje započinju svako poglavlje nacrtane su u obje boje kako bi ilustrirali kako se dva svijeta isprepliću. Prvo je roman bio tiskan samo kao tvrdi uvez, jer je Ende želio da knjiga što je više moguće sliči knjizi koju Bastian krade od g. Coreandera. Zgodni su to detalji o piscu koji je mislio na sve kako bi svoju izmaštanu priču učinio još posebnijom.

Prošlo je mnogo godima, pa kako "Priča bez kraja" stoji danas? Odliično! Anketa koju je provela njemačka režiserka Ulli Pfau pokazala je da se roman posebno sviđa čitateljima od 18 do 35 godina. I dalje je najuspješniji u Njemačkoj i Japanu, a film iz 1984. učinio je knjigu poznatom među publikom engleskog govornog područja. A sada, kad je roman ponovo objavljen na hrvatskom (reizdanje prijevoda Zlatka Crnkovića iz 1995.), vrijeme je da i mi - koji još nismo - zaronimo u pustolovine u oba svijeta koji se pretaču i miješaju... 

Kirkus Reviews je knjigu opisao ovako: "Privlačna, delikatno oblikovana, zanosna avantura za djecu svih uzrasta" no pojavile su se razne kritike, i sjajne i manje sjajne, kako to već biva što nije smetalo nijednom čitatelju da s oduševljenjem čita i ponovo čita ovu priču koja nema - kraja.

Pretraga