Košarica
Izbornik

Preporuka za duge ljetne dane: Arn Magnusson - junak u kojeg ćete se zaljubiti

Preporuka za duge ljetne dane: Arn Magnusson - junak u kojeg ćete se zaljubiti

Neka vas ne prestraši vrijeme zbivanja ove trilogije, ni što se priča sastoji od tri knjige jer ova trilogija ima u receptu za bestseler svaki sastojak: obiteljske zavrzlame, ljubavnu priču, ratove, povijest, mnogo nepoznatih događaja, ali i neke o kojima smo učili ili čitali. Pisan tečno, brzo i napeto daje nam uvid u jedno doba ali najviše, u jedan dio Europe koji nam je nepoznat. Kažemo li da ne silazi s ljestvica top knjiga, bit će vam jasnije. Arn je svjedok, ali i katalizator mnogih svjetski važnih događaja u Švedskoj i na Srednjem istoku pa ćete naučiti mnogo o običajima plemića i puka, slobodnih i robova, o tri velike loze, gradnji, hrani. Ako vas prestraši riječ trilogija, uzmite prvu knjigu i sigurni smo da ćete potražiti i drugu i treću. Arn Magnusson lik je kojeg ćete zavoljeti a možda se i malo zaljubiti u njega a - iako izmišljen - stavljen je u točan povijesni kontekst i susreće povijesne ličnosti.
Arn Magnusson, dakle Arn sin Magnusa, rođen je 1150. u Arnäsu u Švedskoj koja je tada zabit svijeta. Kao petogodišnjak, penjući se padne sa skele i majka koja se usrdno moli svetom Bernardu iz Clairvauxa i dade zavjet. Uvjerena da je, zahvaljujući svecu i molitvama, te zavjetu kojeg je u očaju dala, mali ipak preživio: daruje zemlju svećeničkom redu i na njoj osnuju cistercitski samostan što naljuti švedsku kraljicu pa red izbjegne u Dansku gdje čekaju da se situacija smiri. Dječak živi u samostanu i uči klasične predmete toga doba, ali ga podučava i zagonetni svećenik Gilbert koji ima veliku tajnu. S povratkom samostana i reda u Švedsku Arn je odlučan zarediti se, ali ga mudri prior Henri savjetuje neka vidi svijeta prije nego se zavjetuje na siromaštvo, poslušnost i čistoću. Tako i napravi. Primjeni znanje na unaprjeđenje obiteljskog posjeda, ali i počini, za tadašnje pojmove, užasan "zločin" - zaljubi se i vodi ljubav s prekrasnom plemkinjom Cecilijom, koja je pri časnim sestrama. Život im se potpuno okrene... A kako, pročitajte sami.
U drugoj knjizi slijedi se sudbina Arna u Svetoj zemlji i Cecilijina u samostanu u koji su je zatvorili, a treća prati povratak Arna u Švedsku, razvoj znanosti, ekonomije, privrede i osnivanje onog što je danas moderna Švedska.

Posljednjih je godina skandinavska književnost postigla bum u svijetu a nakon čitanja Guilloua bit će vam jasno da to nije slučajno. Skandinavci su naprosto sjajni pisci i pripovjedači. Recimo i da se u najvećoj filmskoj produkciji na sjeveru Europe snimljena prva i druga knjiga u koprodukciji Švedske, Norveške, Finske, Danske i Njemačke. Glume mladi Joakim Nätterqvist i Sofia Helin, ali i Stellan Skarsgård, Simon Callow, Vincent Perez, legendarna Bibi Andersson, Michael Nyqvist (švedski Mikael Blomqvist), ali pročitajte knjige pa tek potom uspoređujte s filmovima.

Jan Guillou ili Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou poznat je švedski novinar ali se probio na vrhove književnih ljestvica sa serijama knjiga. Pažljiviji gledatelji History channela možda su pogledali dokumentarni film o progonu vještica u Švedskoj temeljen na knjizi koju je napisao a da nisu znali da je ovaj odličan pripovjedač autor knjiga... Šveđani ga znaju po seriji špijunskih romana u kojima je glavni junak Carl Hamilton, ali nama je privukao pažnju zbog, i u nas prevedene trilogije o vitezu templaru Arnu Magnussonu koju vam preporučujemo.
Guillou je postao slavan kao novinar investigacijskog novinarstva, osobito kada je 1973. s kolegom Peterom Brattom razotkrio tajnu špijunsku organizaciju u Švedskoj, IB, Informationsbyrän. U listopadu 2009 tabloid Expressen optužio je Guilloua da je bio aktivan KGB-ov sovjetski špijun između 1967. i 1972. a on je potvrdio kako je imao niz kontakata s predstavnicima KGB-a, da je primio i neke uplate ali samo radi dobivanja informacija za svoj novinarski rad. Kasnije je Expressen opovrgnuo optužbe te sve prepisao krivom interpretacijom naslova i reportaže. Podsjeća na Sve predsjednikove ljude i Larssonovu trilogiju, zar ne? Radio je kao novinar i urednik i osnivao razne novine, magazine, napravio niz dokumentaraca a i danas je kolumnist. Podržava Palestince, socijalist je iako je u mlađim danima bio komunist i maoist, raskrinkao je tajne švedskog društva ali i zaboravljenu povijest. Guillou je rođen u Švedskoj, otac mu je bio Bretonac a majka norveškog podrijetla pa ima francusko i švedsko državljanstvo. Živio je, nakon rastave roditelja, s majkom. S fakulteta je izbačen zbog lošeg ponašanja i nije samo fraza: ucjenjivao je, krao i psihički maltretirao kolege. Završio je u internatu i završio školovanje da bi kasnije priznao kako je njegovo burno i nesretno djetinjstvo bilo isprepleteno  s neprestanim psihičkim zlostavljanjem od očuha, strogom režimu škole Solbacka što je i opisao u poluautobiografskom romanu Ondskan - "Zlo".
Po knjizi je snimljen film koji je 2003. bio nominiran za Oscara, no na svečanosti nije mogao biti jer je na američkom popisu kao nekadašnji ljevičar i dalje bio - terorist. Majka, sestra i profesori digli su se na noge i nazvali knjigu progonom. Iz prvog braka ima dvoje djece, a sada je u drugom braku s izdavačicom s kojom u suvlasništvu imaju jednu od vlasnika najveće izdavačke kuće u Švedskoj, Piratförlaget ili Pirat izdavaštvo. Trilogija "Veliko stoljeće" čija je prva knjiga "Graditelji mostova" nedavno izašla i kod nas, opisuje kolonijalizam u Africi, zajednice umjetnika i svjetske ratove. Tri dječaka iz siromašnog sela u Norveškoj junaci su kroz čije se živote provlači 20. stoljeće. Dobitnik je niza najvećih švedskih nagrada. S glavnim likom Hamiltonom napisao je 13 Coq Rouge romana po kojima su snimljene televizijske adaptacije. Nakon špijunske serije napisao je trilogiju o Arnu Magnussonu, izmišljenom Šveđaninu iz Srednjeg vijeka koji je prisilno postao vitez templar...


Prva knjiga je "Put u Jeruzalem", druga "Vitez templar" a treća "Kraljevstvo na kraju puta". Kao svojevrsni nastavak "Arnovo nasljeđe", četvrta knjiga priča je o Birgeru Jarlu, Arnovom unuku.

Pretraga