Košarica
Izbornik

Kradljivica knjiga (The Book Thief) - Markus Zusak

Kradljivica knjiga (The Book Thief) - Markus Zusak

U posljednje vrijeme pisci iz Australije sve su prisutniji na književnoj sceni. Svakako je jedno od iznenađenja bio Mark Zusak koji je s "Kradljivicom knjiga" (The Book Thief) objavljenom 2005. stekao svjetsku slavu i priznanje. Jedna od najboljih knjiga koju sam pročitala upravo je ta. Lik "kradljivice" podsjeća me na Malog princa. Iako je pripovjedač Smrt, ova priča nije o smrti ni o ratovima, iako je to možda prvo što ćemo pomisliti.

Djevojčica Liesel Meminger s majkom i bratom (otac je nestao u vihoru rata) putuje vlakom do obitelji koja će ih udomiti, no mali brat u vlaku umire. Na pogrebu Liesel pokupi knjigu koju je grobar zaboravio iako  ne zna čitati i sačuva je jer je podsjeća na brata. Dolazi u münchensku udomiteljsku obitelj u koju je upućena od vlasti: majka se, naime suprotstavila nacističkim vlastima. Udomitelji su jednostavni i pošteni ljudi,  Pape, Hansa Hubermana koji je uči je čitati i pralje, Mame, Rose, oštre i pomalo grube žena s, naravno, zlatnim srcem. Preokret se zapravo dogodi na jednom od spaljivanju knjiga koje su nacisti organizirali kako bi "pročistili" Reich od nemoralnih i neprimjerenih misli. Govor nacističkog oficira isprovocira Liesel, jer, nakon lomače ona nađe još jednu knjigu i ponese je kući. Vidi je i Ilsa Hermann (gradonačelnikova žena i mušterija Lieseline pomajke). Kada Liesel isporuči rublje Ilsi ova joj pokaže svoju kućnu biblioteku. Kako rat ne jenjava, kriza pogađa sve pa gradonačelnik otkaže pranje i peglanje rublja što djevojčicu prisili da "posuđuje" knjige i tako zaradi nadimak "kradljivica knjiga". Jedina knjiga koju nije ukrala je "Mein Kampf" ("Moja borba") koju je napisao Hitler što je znakovito - borbe se ne kradu, bile one naše ili tuđe – one se jednostavno vode... ma kakve bile. Kad njeni posvojitelji u podrumu sakriju Židova Maxa s kojim se Liesel sprijatelji i zajedno dijele priče, zaplet postaje mnogo kompleksniji. Poput Malog princa i lisice veza im je snažna, no rizik i stalna opasnost čini štivo napetim. Max mora bježati jer se Papa zauzme za Židova kojeg napadne nacistički oficir i time stavi cijelu obitelj u opasnost....Svi junaci u ovoj knjizi daju nam nadu u doba kada je nade bilo najmanje i u svoj tami koja ih okružuje nalaze svijetlo. To je ono čarobno i nadahnjujuće što je ovu knjigu vinulo u svijet.. "Kradljivica knjiga" počast je životima ovjekovječenima u knjigama. Možda nam Liesel i suputnica joj Smrt poručuju da ne moramo krasti živote dok smo živi nego čitajmo knjige, a u njima su stranice i stranice tuđih života.

Osobito je zanimljiva Smrt kao pripovjedač, koja je, suprotno našim očekivanjima, suosjećajna prema ljudskom rodu i ne sviđa joj se očaj i razaranje koje Rat donosi ljudima što je suprotno mišljenju kako su Smrt i Rat najbolji prijatelji. Njeni komentari i promišljanja osvježenje su u književnosti.

Upravo u kinima igra film snimljen prema romanu. Po prvi puta mi je teško reći da je knjiga bolja od filma - i film i knjiga su mi jednako dobri. Nakon gledanja filma danima nisam prestala razmišljati o njemu.
Zusak je autor pet knjiga, rođen je u Australiji od majke Njemice i oca Austrijanca koji su u Australiju emigrirali 1950-ih. "Kradljivica knjiga" koju je objavio kao 30 godišnjak prevedena je na više od 30 jezika, bila je na prvom mjestu Amazon.com-a i The New York Times bestseler liste, ali i na prvim mjestima po prodaji u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Izraelu i Južnoj Koreji. Roditelji koji su preživjeli Drugi svjetski rat pričali su mu o tom vremenu, Zusak je radio na knjizi tri godine i čak posjetio München. Oženjen je i ima dvoje djece.

Pretraga