Košarica
Izbornik

Četrdeset pravila ljubavi - Roman o Rumiju

Četrdeset pravila ljubavi - Roman o Rumiju

Američka domaćica, udata i majka troje djece Ella Rubinstein bliži se četrdesetoj: njen život je miran, sređen i odvija se u materijalnom blagostanju bijele židovske obitelji koja živi u provinciji, no ispod ispolirane površine zjapi teška praznina koje Ella, zapravo, nije ni svjesna. Pokuša započeti karijeru urednice u izdavaštvu i na čitanje dobiva rukopis romana nepoznatog autora A. Z. Zahara "Slatko svetogrđe" a istovremeno upoznaje modernog sufija Aziza iz Amsterdama. Počinje se s njim dopisivati te je obuzme i oduševljenje i strast zbog pronalaska osobe koja je kao njeno ogledalo.....

Turska književnica Elif Shafak je u vremenu općeg raslojavanja  i odmjeravanjima u različitim svjetovima prepoznala univerzalno i isto. Ona islamsku orijentalnu filozofiju tumači i upliće u svoj tekst prepoznajući u njoj principe primjenjive na život današnjeg čovjeka, svejedno gdje on živi i u kojem vremenu živi.

Knjiga "40 pravila ljubavi" puna je životnih mudrosti i razmišljanja. Skoro pa na svakoj strani neki je citat koji bsmoi htjeli zapisati, proučiti i zapamtiti.

Središnja tema romana je prijateljstvo, specifičan odnos dvoje ljudi koji omogućuje svakome od njih  duhovni razvoj ogledajući se u onom drugom. Taj duhovni razvoj je nekad bolan, zahtijeva grubo potiranje svoga ega, odricanje, poniznost. Takva ljubav popunjava prazninu pred kojom su nemoćni i društveni uspjeh i konzumiranje ali i posjedovanje. Roman se lako čita. Poglavlja su kratka, obično naslovljena imenom lika iz kojeg se govori.

Evo nekih meni najdražih od 40 pravila (citata ) :

1. Potragu za Istinom vodi srce a ne um. Koristite vaše srce kao vodič, a ne glavu na vašim ramenima, budite jedan od onih koji poznaju svog demona, a ne onaj koji ga ubija.

2. Najviše konflikata i napetosti nastaje zbog jezika. Ne pridajte mnogo važnosti riječima. U zemlji ljubavi nema mjesta za govor. Ljubav je nijema.

3. Mi ne možemo naći Istinu samo slušajući jeku svog vlastitog glasa. Možemo pronaći sebe jedino u nečijem ogledalu.

4. Babica zna da je rođenje bolno, beba žuri na svijet. Morate biti spremni na bol i teškoće ako želite ponovo roditi.

5. Ljubav je putovanje. Htjeli to ili ne, svi putnici se mijenjaju. Nitko se ne možekretati prema ljubavi a ostati isti.

6. Umjesto da se opirete promjenama, predajte se. Dozvolite da život bude uz vas, a ne protiv vas. Ako mislite: „Moj život će biti pun uspona i padova“, ne brinite. Kako znate da padovi nisu bolji od uspona?

7. Prava prljavština ne nalazi se izvana, već unutra, u našim srcima. Sve fleke možemo oprati vodom. Jedine koje ne možemo ukloniti su zloba i loše namjere koje prijanjaju za naše srce.

i još mnogo dobrih razmišljanja. Zato čitajte ovu knjigu!

Elif Shafak je jedna od najčitanijih turskih autorica a rođena je u Strasbourgu u Francuskoj 1971., otac je bio filozof a majka je kasnije radila kao diplomatkinja. Kada je imala godinu dana roditelji su se razveli i Elif je odrasla s majkom što joj je, kako sama kaže, omogućilo slobodu u pisanju i izražavanju jer nije odrasla u patrijarhalnoj obitelji. Shafak je majčino ime a znači Zora pa je to i Elifin književni pseudonim. Odrasla je u Madridu i Ammanu, vratila se u Tursku a kasnije je živjela u Bostonu, Michigenu, Arizoni, Istanbulu i Londonu. Kaže kako ne putuje od grada do grada ili od države do države nego - od jezika do jezika. Prodala je 750 000 primjeraka i time je postala najprodavanijom knjigom Turske.

Njene su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je trinaest knjiga od čega devet romana. Piše na turskom i na engleskom.

Elif Shafak predaje na Ýstanbul Bilgi University i Istanbul Bahcesehir University te na University of Michigen i University of Arizona. Piše za mnogobrojne dnevne novine i mjesečnike širom svijeta uključujući The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, Dutch Handelsbladt, The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i Time Magazine...

 

Pretraga