Košarica
Izbornik

Agatha Christie – dama koja je nestala

Agatha Christie – dama koja je nestala

Povodom izlaska bestselera New York Timesa - Afera Christie - Nina de Gramont 

Najveća potraga za nestalom osobom u britanskoj povijesti 1928. ni do danas nema objašnjenja. Osoba jest pronađena, ali što se zaista dogodilo obavijeno je misterijom. Zapravo je nevjerojatno da je glavna junakinja te zagonetke prva dama i kraljica krimića – Agatha Christie. Što se zapravo dogodilo? Ne znamo, no krenimo od početka.

Agatha Mary Clarissa Miller rođena je 15. rujna 1890. u Torquayu, Devon, kao najmlađa od troje djece Clare i Fredericka Millera. Danas je Agatha najpoznatija po 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih priča koje je napisala, no treba reći da je i bila uspješna dramaturginja "odgovorna" za najdugovječniju predstavu u povijesti kazališta – sjajnu "Mišolovku. Kad je 22-godišnja Agatha došla na lokalni bal 1912. upoznala je i zaljubila se u Archibalda 'Archieja' Christieja. Bio je zgodan, kvalificirani pilot koji je prvo bio upućen u Exeter, pa poslan u Francusku kad je 1914. godine izbio Prvi svjetski rat. Mladi se par vjenčao tog ratnog Badnjaka kada je Archie došao na dopust. Rat je i dalje trajao pa se  Archie nastavio boriti diljem Europe, a Agatha je radila  kao medicinska sestra Odreda dobrovoljne pomoći u bolnici Crvenog križa u Torquayu. Brojne belgijske izbjeglice nastanile su se u Torquayu i "agatolozi" misle da su bile inspiracija za najpoznatijeg belgijskog detektiva Herculea Poirota. Na nagovor svoje starije sestre Margaret – koja je često objavljivala u Vanity Fairu – Agatha je napisala prvi detektivski roman, "Tajanstvena afera u Stylesu". Otkrila je da ima dara za pisanje, i gotovo odmah odabrala svoj žanr. Kad je rat završio, par seli u London jer je Archie dobio posao u Ministarstvu zrakoplovstva. Agatha je 1919. odlučila da je pravi trenutak da objavi svoj prvi roman i sklopila je ugovor s izdavačkom tvrtkom Bodley Head. No tek kad je 1926. prešla u izdavačku kuću Collins za impresivan predujam od 200 GBP počela je vidjeti plodove rada. Mladi par i njihova  kćerkica Rosalind preselili su u lijepi novi dom "Styles" u Berkshireu nazvan po Agathinom prvom romanu.

Agatha je postala uspješna, no i dalje je čvrsto držala uzde financija inzistirajući da žive skromno. Misli se da je to zbog njezinog iskustva kad je njen otac, imućni američki biznismen nakon nekoliko srčanih udara umro u studenom 1901. kad je Agatha imala 11 godina. Obitelj je nakon njegove smrti  naime pala u siromaštvo. Neki tvrde i da je Agathina želja da zadrži strogu kontrolu nad vlastitim financijama dovela do napetosti u njezinom braku i da je on, nezadovoljan ženinim stavom, započeo aferu sa svojom 25-godišnjom tajnicom Nancy Neale. I sada kreće stvarni krimić.

Nakon što je Archie objavio svoj plan da provede vikend s prijateljima bez pratnje svoje žene, ali u pratnji svoje tajnice, 3. prosinca 1926., par se posvađao. Kasno te večeri Agatha se spakirala  i nestala iz njihove kuće u Sunningdaleu u južnoj Engleskoj. Panika je zavladala kad je policija sljedećeg jutra pronašla Agathin napušteni automobil nekoliko milja dalje, djelomično  u grmlju u Newlands Corneru u Guildfordu, Surrey. Mislili su, očito je auto bio u prometnoj nesreći, ali nije bilo ni najmanjeg traga vozačice. Farovi su bila upaljeni, a na stražnjem sjedalu bio je njen kofer i kaput. Vijest o spisateljici u usponu osvanula je na naslovnicama, a ponuđena je i nagrada za svaki novi dokaz ili viđenje. Jedanaest dana trajala je luđačka potraga... Prvi je osumnjičenik bio, jasno nevjerni muž Archie Christie, kao i njegova ljubavnica Nancy Neale. Tisuće policajaca i volontera krenulo je potjeru. Lokalno jezero poznato kao Tihi bazen isušeno je, poznate su osobe toga doba pritiskale tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Williama Joynsona-Hicksoma koji je pak stiskao policiju da pronađe Agathu. Kolega pisac Sir Arthur Conan Doyle, "otac" Sherlocka Homesa, tražio je pomoć vidovnjaka koristeći jednu od njezinih rukavica kao trag. Uzalud. Agathi nije bilo ni traga.

A onda je, deset dana kasnije, glavni konobar u hotelu Hydropathic u Harrogateu, Yorkshire, (danas hotel Old Swan) nazvao policiju: živahna i vrlo brbljava južnoafrička gošća Theresa Neale, uvjeren je, žena je koju traži cijela Engleska. Archie je otputovao s policijom u Yorkshire i sjeo u kut hotelske blagovaonice odakle je promatrao svoju ženu kako ulazi, sjeda za stol i počinje čitati novine koje su na naslovnici imale vijesti o njenom nestanku. Kada joj je prišao svjedoci su primijetili njenu opću zbunjenost i neprepoznavanje čovjeka s kojim je bila u braku gotovo 12 godina. Archie Christie je novinarima izjavio da njegova žena pati od amnezije i mogućeg potresa mozga, što su kasnije potvrdila i dva liječnika. Tako je za svijet priča završila. Ali tu nije bio kraj. Brak se raspao, a Archie je oženio Nancy Neale. Agatha se udala za arheologa Sir Maxa Mallowana i nitko od aktera više nikada nije ni riječ rekao o nestanku. Agatha taj događaj ne spominje u svojoj autobiografiji koja je objavljena posthumno u studenom 1977. Razlog Agathina nestanka bio je žestoko osporavan tijekom godina. Što se dogodilo – ne zna se. Neki tvrde da je imala živčani slom – upravo je pokopala majku Claire koja je umrla od bronhitisa (penicilin još nije izmišljen), a strah od skandala sazna li se da je njezin muž vara bio bi strašna sramota. Zato je, misle neki, dobila slom. Neki pak tvrde da je to bio samo reklamni trik kako bi se relativno nepoznata autorica proslavila, no kako je živjela u doba kad je čast i dobro ime bilo važnije od petominutne slave mnogi tvrde da je u najmanju ruku blesavo gledati na ovaj slučaj iz današnje perspektive ljudi željnih slave pa makar i na pet minuta ili - u ovom slučaju - 11 dana. Je li doista Agatha ostavila svoju kćer sa sluškinjom i otišla iz kuće kasnije te iste večeri? Ili se dogodilo nešto drugo i – što? Nakon svih romana i priča u kojima je teško odgonetnuti tko je krivac, nakon svih godina u kojima njezini zapleti izazivaju uzdahe iznenađenja, u kojima producenti nalaze inspiraciju za još jednu ekranizaciju.... najintrigantnija od svih misterija Agathe Christie i dalje je tajna. Taj događaj inspirirao je mnoge pisce da napišu knjigu. Evo, sada je tu najnovija Nine de Gramont - "Afera Christie", a zanimljivo je i to da se je ono što se događa u knjizi i filmu "Nestala" (Gone Girl), Agathi Christie dogodilo  u stvarnom životu. Je li upravo epizoda iz njezina života bila inspiracija za književnu senzaciju? Knjiga po kojoj je film rađen među najprodavanijima je gotovo od izlaska 2012. godine. Čitatelje je, čini se, privukla priča o braku koji se raspada i nesretnoj ženi koja misteriozno nestaje. Autorica knjige, Gillian Flynn veliki je fan Agathe Christie. Ali Christie je bila prva" nestala djevojka".

Pretraga