Košarica
Izbornik

3 pitanja o knjizi Ribari za Chigozieja Obiomu - koji nam stiže na 6. Festival svjetske književnosti u Zagrebu

3 pitanja o knjizi Ribari za Chigozieja Obiomu - koji nam stiže na 6. Festival svjetske  književnosti u Zagrebu
Chigozie Obioma stiže na 6. Festival svjetske književnosti u Zagrebu. Postavili smo mu tri pitanja...
  1. Kako ste došli na ideju za svoju knjigu Ribari?
Živio sam u turskom dijelu Cipra 2009. kad me je nazvao otac iz Nigerije. Tada sam u Cipru bio već dvije godine i postajao jako nostalgičan. Tijekom poziva, otac je pričao o moja dva starija brata koji se kao mladići nisu slagali, no u odrasloj dobi postali bliski. Počeo sam razmišljati o bratstvu i obitelji te što zapravo znači voljeti brata ili sestru. Zamišljao sam četvero braće i sve što bi moglo stati na put tako snažnoj vezi. Tako sam došao do lika luđaka proroka.  
  1. Kako ste istraživali temu?
Nisam baš istraživao. Dobio sam ideju za knjigu i počeo raditi na njoj. Jedino što bih mogao nazvati educiranjem na temu bio je posjet Nigeriji 2010. godine, godinu dana nakon što sam počeo pisati knjigu, kada je moj mlađi brat bio Benovih godina. Nešto je usporedio sa životinjom i shvatio sam – djeca razumiju i objašnjavaju svijet na način koji im je blizak i poznat. Nakon toga se struktura romana sama posložila.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Naravno, bilo je teško pisati o smrti dvojice braće, Ikkene i Boje. No, ipak sam uživao u procesu. Ribari je roman s kojim nigerijski autor Chigozie Obioma iz Nebraske u SAD-u stiže na Festival svjetske književnosti u Zagreb. Obioma je zahvaljujući romanu Ribari postao najmlađi finalist za nagradu Man Booker, a osvojio je nagradu Oppenheimer te  prvu nagradu Edinburškog festivala. Roman je smješten u rodno mjesto autora, u kojem sredinom devedesetih četvorica braće odrastaju u obitelji s majkom, dok otac radi. Dječaci odlaze pecati na mjesto koje se u selu smatra ukletim i susreću čudaka koji jednome od njih govori strašno proročanstvo – da će ga ubiti jedan od braće ribara. Roman je alegorija o vjeri i praznovjerju, o otporu vrijednostima zapadnog svijeta i utjecaju stranaca, o bratskoj ljubavi koja se pretvara u mržnju. Obioma interpretira biblijski motiv bratoubojstva i proročanstva koje se ostvaruje zbog nezrelosti i nedostatka oslonca u stvarnom svijetu. Chigozie Obioma (1986., Akure, Nigerija) živio je na Cipru i u Turskoj, a danas živi u Americi, gdje radi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu u Nebraski. Dobitnik je nagrade Hopwood za prozu i poeziju, a njegova su djela objavljivana u Virginia Quarterly Reviewu i Transitionu. New York Times Sunday Book Review uvrstio je roman Ribari u urednikov izbor, American Library Association proglasio ga je jednim od pet najboljih romana proljeća 2015. , Publishers Weekly knjigom tjedna, a Kirkus Review's uvrstio ga je na listu "10 Novels to Lose Yourself In". Na mreži Čitaj knjigu Obioma je 2016. proglašen afričkim Hosseinijem.  

Pretraga