Košarica
Izbornik

Pet "Feel Good" knjiga zbog kojih ćete se osjećati – dobro

Pet "Feel Good" knjiga zbog kojih ćete se osjećati – dobro
Američki klasik - Male žene, Lousie May Alcott
Knjige koja su nježne, tople, koja pričaju o obitelji i snazi ljubavi nikada vas neće razočarati. "Male žene" je takav roman, uz to je uvijek na popisu najboljih i najdražesnijih, a pred nama je izdanje u kojem su prve dvije od četiri knjige, "Male žene" (1868) i "Dobre žene" (1869), a koje se od prvog izdanja uvijek objavljuju kao jedan roman. Slijede "Mali muškarci" (Little Men: Life at Plumfield with Jo's Boys, 1871.), te "Joeini dječaci" ili "Dječaci gospođe Jo" (Jo's Boys and How They Turned Out: A Sequel to Little Men, 1886). Ova obitelj- u romanu March, a zapravo Alcott ima i najbolju majku u književnosti, živopisne likove sestara od kojih će vam jedna sigurno biti najdraža, jedna vam ići na živce, a jedna će vam slomiti srce…
Švicarski klasik - Heidi, Johanna Spyri
Priča koja će zagrijati vaše srce i nakon koje ćete s osjećati dobro je i "Heidi". Slavni roman švicarske književnice Johanne Spyri nije samo klasik, knjiga mnogih djetinjstava, već i topla priča o djevojčici čija ljupkost i nevinost te zlatno srce unosi ljubav i na najnemogućijim mjestima. Napisan je oko 1871., a petogodišnje siroče koje umjesto u Frankfurt odlazi djedu na planinu natjerat će vas da poželite posjetiti švicarske Alpe. Originalno je objavljena u dva djela – "Heidi: njezine godine lutanja i učenja" (Heidis Lehr- und Wanderjahre), i "Heidi: kako je iskoristila sve što je naučila" (Heidi kann brauchen, was es gelernt hat). Ovo je "roman za djecu i za one koji vole djecu", kako se reklamirao, i kako je Johanna uvijek naglašavala, a jedan je od najprodavanijih romana i najpoznatije djelo švicarske književnosti. Postoji u Švicarskoj i Heidiland.
Urnebesno i danas - Tri muškarca u čamcu (a o psu i da ne govorimo),  Jerome K. Jerome
Ovaj hit iz daleke 1889. svojevremeno je izašao u slavnoj HIT biblioteci i bez problema stekao nove obožavatelje. Cijelo jedno poglavlje je potrebno da se tri muškarca ukrcaju na čamac kojim kane ploviti po rijeci Thames, Temzi dva tjedna od mjesta Kingston upon Thames do Oxforda i natrag do Kingstona. Spremaju hranu; od konzervi mesa do jagoda i maslaca, pokoja pita je tu, naravno, jer ipak su to Englezi, a da ne spominjemo papirnati kišobran i tavu koja je umotana u smeđi papir. Oni se spremaju kao da će preploviti Atlantik. Zamišljen kao putopis na kraju je ovo postao jedan od najzabavnijih romana, a osim pripovjedača J.-a, (zapravo samog autora Jeromea) tu su i dva njegova prijatelja, u stvarnosti George Wingrave koji će poslije postati uglednim bankarom, i Carl Hentschel koji je osnovao tiskarki biznis u Londonu. Pas je izmišljen, no Montmorencyja ili neku sličnu njušku zna svatko jer je pravi engleski pas… Ovo je duhovita knjiga čiji humor nije zastario već je i dalje svjež, a lekciju koju možemo ponijeti sa sobom kad idemo u trgovine u potrazi za konzerviranom hranom i toaletnim papirom. 
Prekrasno - Galeb Jonathan Livingston, Richard Bach
Kratak, ali moćan roman o galebu za sve je one, kažu, koji su spremni da im se probudi kreativnost, želja za letenjem... ali za svakoga od nas tu je neka druga lekcija. I sasvim neprimjetno, dok okrećemo stranicu za stranicom, mi ćemo pronaći i poletjeti kroz vlastite strasti i staze. Pisac Bach i fotografije Russella Munsona osvojili su 1970. svijet pričom koja je prodana u milijunima primjeraka, a na listi New York Timesa držala je prvo mjesto punih 37 tjedana. Verzija iz 2014. ima dodatnih 17 stranica. 
Ljubavni zapleti - Uvjeravanje, Jane Austen
Možda nije toliko razvikan kao "Ponos i predrasude" ili "Razum i osjećaji", no "Uvjeravanje" ima sve što nam treba. Junakinju Anne Elliot koju svi smatraju prestarom za udaju, koja balansira između osjećaja dužnosti prema (površnoj) sestri i (taštom) ocu i želje da obnovi staru ljubav koju je na uvjeravanje drugih - odbila.
Roman je izašao 1817. šest mjeseci nakon što je Jane umrla u 41. godini života. Istu sudbinu dobio je i roman "Northanger Abbey", a za života objavila je danas slavne romane "Razum i osjećaji" (Sense and Sensibility,1811), "Ponos i predrasude" (Pride and Prejudice,1813), "Mansfield Park" (1814) i "Emma" (1815). Nakon smrti njezina je obitelj objavila i 1871. roman "Lady Susan", a nedovršeni su ostali, pa time postali podložni dopisivanju krajeva i romani "The Watsons" i "Sandition". Tko je koga i što uvjeravao i zašto je mnogima Anne Elliot najdraža junakinja nakon Lizzie i sestara Dashwood, otkrijte sami. 
Naša preporuka - bonus - Sjena vjetra, La Sombra del Viento, Carlos Ruiz Zafón
Fenomen ovog romana, a potom i nastavaka lako je objasniti: pravi, punokrvni i lijepo napisan roman, s radnjom koja pokriva sve: tajne, ljubav, strah, tragedije, smijeh, odlične junake i antijunake, revoluciju, teror, diktaturu… Uz to glavni junaci žive u knjižari. Sve se to događa u Barceloni, nakon građanskog rata, između 1945. i 1956. s dva poglavlja koja su izuzeta iz pravila: jedno koje opisuje godine između 1933. i 1955., i ono koje opisuje 1966. Srećom Carlos Ruiz Zafon napisao je i nastavak "Anđelova igra", pa "Zatočenik neba" te "Labirint duhova" pa njegova čarolija traje i traje… Objavljen 2001. ovaj je roman Zafona katapultirao na vrh najprodavanijih autora. S potpunim pravom.
Sandra Veić Sukreški

Pretraga