Košarica
Izbornik

Zdravstvena revolucija – Maria Borelius – fantastična knjiga o zdravom načinu života

Zdravstvena revolucija – Maria Borelius – fantastična knjiga o zdravom načinu života

Obožavam čitati knjige o zdravom načinu života, o zdravim navikama i spoznajama vezanim za zdraviji i bolji život, a naročito ako su pisane iz vlastitog iskustva. Već godinama istražujem i sve više otkrivam kako smo isključivo mi sami odgovorni za svoje zdravlje i dobro osjećanje. Kao u svemu, tako i u području zdravlja imamo izbor. Mi biramo kako ćemo se hraniti, koliko ćemo se kretati, čime ćemo se baviti, kakvu ćemo vodu piti, kako ćemo gledati na probleme i s kojim ljudima ćemo se družiti ili provoditi vrijeme. Kad sam ugledala ovu knjigu odmah mi je bilo toplo oko srca. Naslovnica mami, a i tekst na korici knjige "Zdravstvena revolucija" me privukao. "Bolovi u leđima, umor, neraspoloženje, debljanje…" Sve je to i mene u jednom periodu života mučilo dok nisam shvatila da je sve povezano s načinom prehrane, s hranom koju unosim u sebe, s količinom i kvalitetom sna tijekom noći, kretanjem, vježbanjem i najvažnije - mislima u mojoj glavi.

Maria Borelius, Šveđanka s londonskom adresom, moja vršnjakinja me je oduševila. U 52. godini života imala je osjećaj da fizički i emocionalno propada i da je sve to neizbježna posljedica starenja. No ona to nije željela lako prihvatiti i počinje tražiti uzroke i rješenja. Pritom se susreće s fenomenom "lagano tinjajućih upala" u tijelu i koliko one mogu  utjecati na opće stanje našeg organizma. Mnogo zdravstvenih problema poput bolova u zglobovima, probavnih problema, glavobolja, vrtoglavica pa čak i depresije uzrokuje neotkrivena kronična upala u našem tijelu. To je Mariju potaknulo da krene u pomnije istraživanje te pojave. Kao novinarki koja pokriva područje znanosti, a koja je studirala biologiju, fiziku i matematiku to nije predstavljalo  prepreku. Započinje Marijino putovanje prema protuupalnom načinu života. Razgovara s mnogim nutricionistima, znanstvenicima, psiholozima i alternativcima. Provodi Ayurvedski tretman u Indiji (to je i meni neispunjeni san), pronalazi svog pretka i drevne tajne o prehrani u Etiopiji i pohađa radionicu blaženstva u Kaliforniji. Malo po malo razvija holistički program u pet koraka koji će joj u potpunosti promijeniti život – događa se prava ZDRAVSTVENA REVOLUCIJA.

  • Protuupalno putovanje nije sretna tableta, ali čovjek postaje sretniji i mentalno stabilniji.
  • Protuupalno putovanje nije neka nova dijeta, ali tjelesna težina se stabilizira, a tijelo se osjeća usmjereno i snažno.
  • Protuupalno putovanje nije recept za ljepotu, ali koža dobiva novi sjaj i snagu, s manje bora.
  • Protuupalno putovanje nije lijek za inteligenciju, ali izoštrava sposobnost razmišljanja i radnu memoriju.
Sviđa mi se što knjiga kreće s Marijinom biografijom. Upoznajemo njezin način života u mladosti, njezinu obitelj, njezino četvero djece, muža koji živi u Londonu, njezina putovanja, karijeru i političko opredjeljenje. Sve je to ključno za naredne Marijine transformacije i spoznaje. Stil pisanja je brz, zabavan ali vrlo detaljan i pun argumenata. Objedinjujući revolucionarna istraživanja širom svijeta, drevnu mudrost Ayurvede i dugi period osobnog eksperimentiranja, ova knjiga predstavlja jednostavan plan u pet koraka za postizanje  najbolje verzije sebe. Maria obećava da će čitatelji primjenjujući njezine metode izgledati mlađe i, što je još važnije, osjećati se puno bolje.
Ukratko koji su Marijini  savjeti:
  • razmislite o doručku
  • znojite se četiri puta tjedno (vježbanje itekako smanjuje upalu i ne služi samo za oblikovanje tijela)
  • u toku dana imajte nekoliko trenutaka duhovnosti i strahopoštovanja tj divljenja prema životu, prirodi i svega ono što nas okružuje – ne morate meditirati, ali možete šetati u prirodi, imati popis omiljene glazbe od koje se ježite ili se, ako ste vjernik, moliti
  • jedite protuupalno – manje porcije na tanjuru s puno povrća (po mogućnosti četiri vrste i boje)
  • najbolji ugljikohidrati su smeđa riža, kvinoja, zob i batat. Najbolji kruh je kiseli kruh ili raženi
  • smanjite unos šećera, što znači manje tjestenine i bijelog kruha jer ih tijelo brzo pretvara u glukozu
  • upotrebljavajte više bilja i začina, posebno kurkumu, ljutu papriku, korijander, kim, majčinu dušicu, đumbir i češnjak
  • jedite više dobrih masnoća poput maslinovog i kokosovog ulja, avokada i uljane repice, a povremeno i maslaca.
  • jedite omega-3 svaki dan. To uključuje masnu ribu, chia sjemenke, orašaste plodove

Knjiga vrvi dobrim receptima i svakako je preporučam imati u kućnoj biblioteci. Mariju pratim i na društvenim mrežama.  

Prevela: Suzana Sesvečan Lozina

 

Pretraga