Košarica
Izbornik

Žene koje kupuju cvijeće - Vanessa Montfort – mi žene smo vrlo slične cvijeću

Žene koje kupuju cvijeće  - Vanessa Montfort – mi žene smo vrlo slične cvijeću
Prevela: Silvana Roglić

Kakva lijepa i srdačna knjiga o životu i ljubavi, usponima i padovima koji se događaju svakome od nas! Ovo je priča o pravim vrijednostima prijateljstva s porukom kako ne treba previše brzo suditi drugima ako ne znamo što se onima koje tako lako prosuđujemo dogodilo! Kroz priču sam s vremena na vrijeme prepoznala i sebe! Pogotovo kada sam i sama bila na velikoj životnoj prekretnici. Tada su mi trebale žene koje me razumiju, prijateljice koje su bile uz mene.  Sigurna sam da ćete se i vi pronaći u nekoj od pet žena koje kupuju cvijeće i međusobno se podržavaju. Ovo je svojevrsna oda životu i prijateljstvu.

Do sada nikada nisam čula za španjolsku spisateljicu Vanessu Montfort koja svoj bestseler ne samo da je uspješno prodala u Španjolskoj i Italiji već je njime "kupila" i moje srce.  Priča o pet žena  koje sve kupuju cvijeće u divnoj, romantičnoj i pomalo tajnovitoj cvjećarnici  u boemskom središtu Madrida nad čijim ulaznim vratima stoji izreka: "Nemojte prestati sanjati", tamo gdje žive Cervantes i Lope de Vega – zaista me je oduševila. Opisi i stil pisanja su čarobni. Sve vam se odjednom slaže pred očima. Svi ti prostori, ambijenti, Madrid, Španjolska. Odmah sam dobila želju tamo i otputovati. Osim toga i naslovnica je posebno privlačna. Tko su te žene koje kupuju cvijeće? 

Marina je beznadno izgubljena nakon smrti svoga muža. Predugo je njemu ostavila kormilo svog života. Njena želja o samostalnoj plovidbi morem kako bi raspršila pepeo muža uz obalu Afrike nikada joj se neće  ispuniti. U danima dubokog očaja upoznaje tajnovitu Oliviju  koja joj ponudi posao u svojoj cvjećarnici koju još nazivaju i Anđelov vrt. Nije bilo neobično što ju je nakon malog mračnog i neklimatiziranog stana toliko privukao taj magični prostor pun lampiona, kisika s ogromnom stoljetnom maslinom u sredini cvjetne oaze. Ispod masline stajao je stakleni stolić, na njemu knjiga i čaša vina. Tamo upoznaje četiri ostale  žene:  Casandru, Galu, Auroru i Victoriju. Iako su posve različite sve one imaju jednu zajedničku poveznicu – na svojevrsnoj su  prekretnici i u potrazi sa smislom života. Nije život kratak, nego se ljudi kasno sjete živjeti. Marini je preminuo voljeni muž i životni suputnik. Casandri je najvažniji njezin profesionalni uspjeh jer se drži upozorenja oca da nikada ne treba ovisiti niti o jednom muškarcu. Gala je pak opsjednuta starenjem i želi ga pod svaku cijenu izbjeći. A Aurora voli patiti naročito u ljubavi. Victoria je žena, majka, kraljica. Tu je i šesta žena, živahna Olivia, zagonetna vlasnica cvjećarne koja uvijek postavlja prava pitanja i često je svim tim ženama prava  savjetnica. Poput anđela. Olivia smatra da su žene prije svega slične cvijeću. Koja dobra usporedba. Zaista je tako.  Kroz ovu knjigu možete puno toga naučiti o ženama, o prijateljstvu, o međuljudskim odnosima, ali i o cvijeću što knjizi daje poseban šarm i posebnost. Nakon čitanja odmah imate potrebu i želju skrenuti u prvu cvjećarnicu I kupiti hrpu cvijeća. Ili, još bolje, posaditi ga. 

Bezuvjetna preporuka za čitanje!

Jednog dana probudit ćeš se i više neće biti vremena da napraviš stvari koje si oduvijek želio napraviti. Napravi  ih sada! rekao je Paulo Coelho a to je ujedno i poruka ove knjige. Za početak krenite čitati ovu knjigu.

 

Pretraga