Košarica
Izbornik

U potrazi za Gobi – Dion Leonard – nevjerojatna i istinita priča koja će vam rastopiti srce

U potrazi za Gobi – Dion Leonard – nevjerojatna i istinita priča koja će vam rastopiti srce

Koja divna i topla ljudska priča o ljubavi, povjerenju, izgradnji vjere u sebe, mogućnosti promjene, a da istovremeno u čitateljima budi tračak nade u bolji svijet. Gobi je mala kujica lutalica iz pustinje Gobi koja je na ultramaratonu usred pustinje izabrala Diona Leonarda istrčavši s njim 130 kilometara i odabrala upravo njega kako bi mu promijenila život nabolje. Ona se borila za njega, a on se nakon završetka utrke borio za nju! Dirljivo je opisan njihov prvi susret. 

Jednoga jutra na startnoj liniji nove dionice u bespućima pustinje, na više od 40 stupnjeva C,  Dionu je prišla mala kujica s velikim toplim smeđim okicama, zagledala se duboko u njegove oči, polizala mu tenisice i odlučila biti do kraja uz njega. To mu je nenadano prijateljstvo dalo dodatnu snagu i odlučnost da ustraje do kraja. Dion Leonard je ultra-maratonac koji živi za najteže utrke na svijetu. Kao i na prethodnim utrkama on i na  utrci  kroz pustinju Gobi želi pobijediti. Ima laganu prtljagu i najpotrebniju hranu. Uvjeti su teški i opasni po život. Ono što nije očekivao je da će mu kujica-lutalica prenijeti hrabrost u trenucima kad je razmišljao o odustajanju i na taj način od njega napraviti bolju osobu s velikim srcem.  

Zanimljivo je da za Diona Leonarda  trčanje nikada nije bila neka vrsta oslobođenja kako bismo mogli na prvu pomisliti. On zapravo ne voli taj sport, i to otvoreno priznaje u svojoj knjizi:

"Ne volim trčati, zapravo mi se čak i ne sviđa, a ono što volim je  natjecanje." Uz faktor natjecanja i pobjede Dion primjećuje da mu trčanje maratona daje osjećaj zajedništva koji mu pomaže da pomogne suputniku i spasi tuđe živote. Lijep i plemenit razlog. No Dion nije imao lako djetinjstvo. Majka ga je zanemarivala, oca nije poznavao do svoje dvadesete godine, a očuh je umro kad je imao 9 godina. Svi su mu govorili da će biti ništarija i nitko i ništa. Samopouzdanje mu je bilo na rezervi. Zato je i počeo trčati maratone i s njima i na njima je dobio novi pogled na smisao života, a sebi uspio dokazati da može održati obećanja i ostvariti zacrtane ciljeve. Dion je ubrzo shvatio da je isključivo on odgovoran za svoj život i izbore koje može donijeti. Trčanje je bio jedan od načina da dokaže sebi i drugima da može ostvariti ciljeve koje si je zacrtao. I upravo za vrijeme jedne takve utrke "pojavila" se Gobi koja je njegovom životu dala pravi smisao. 

Nakon što je utrka završila Dion je odlučio povesti Gobi sa sobom kući, u Edinburgh gdje živi sa suprugom Lucjom. I ona trči maratone. No, ta se odluka pokazala nimalo lakom. Bilo je potrebno  obaviti nevjerojatno puno papirologije i veterinarskih procedura da bi Gobi doselila u Škotsku. No, za Gobi Dionu ništa nije bilo teško. Preko društvenih mreža on i njegova žena oformili su crowdfunding akciju za sakupljanje novca s kojim bi Gobi mogli dovesti u Europu. Ta je akcija neočekivano "eksplodirala" i Gobi je osvojila mnoga srca diljem svijeta. Dok je Dion pripremao sve što je bilo potrebno, Gobi je u Kini čuvala jedna poznanica s utrke. No stvari su se zakomplicirale kad je Dion saznao da je Gobi nestala u velikom kineskom gradu. Kao da je u zemlju propala! Sada je on taj koji mora pronaći Gobi, baš kako je ona njega pronašla u ključnom trenutku utrke. 

Baš me dirnula ova priča. Na trenutke kao da sam i ja trčala pustinjom, a kasnije kao da sam tražila Gobi po ulicama kineskog grada. Kroz knjigu upoznajemo i Kinu i njenu humanu stranu iako se to na prvu ne čini tako. Ova priča je svakako vrijedna čitanja i dijeljenja.

Pretraga