Košarica
Izbornik

Tri najbolja izdavača u 2018. godini

Tri najbolja izdavača u 2018. godini
Ove godine pročitala sam oko 60 knjiga. Prosjek je kao i svake godine do sada pet knjiga mjesečno! Zadovoljna sam s obzirom na količinu posla koji imam. Voljela bih da mogu čitati više, ali to je trenutno nemoguće. Aktivnosti, nastupi, promocije, prezentacije, pripreme, putovanja, sastanci, kućni poslovi i obitelj uzimaju svoje vrijeme. Sretna sam da sam pročitala toliko fantastičnih knjiga od kojih su me neke baš onako pošteno prodrmale. Tri žene i dva muškarca promijenili su moj pogled na svijet. Zahvaljujući njima putovala sam po Južnoj Koreji, bila u Parizu, hodala, smrzavala se i spašavala život u Sibiru, uživala u Moskvi, na glavnom trgu, u hotelu Metropol. A s Frederikom Beigbederom razmišljala sam o prolaznosti i kratkoći naših života i u potrazi za otkrivanjem tajne vječnog života s njim sam putovala do Izraela, Austrije i Amerike. Zanimljivo je i da se je  u ovoj godini među prvih pet naslova stranih autora našlo tri francuska autora – Delphine de Vigan – čitateljsko otkriće godine za mene, Frederic Beigbeder, šarmantni i sarkastični Francuz čijem je spisateljskom stilu i dobro odabranim temama teško odoljeti i Leila Slimani važnom i  neizostavnom  novom glasu francuske i svjetske knjiženosti. Tko su dakle izdavačke kuće koje su ove godine izdale najviše naslova kojih se našlo među mojih TOP 5 u 2018? Jer to su ujedno i moji top izdavači. Ovim putem želim da ih upoznate:
  1. Naklada Ocean more
Nakladnik koji je u Hrvatsku doveo moje omiljene autore poput Karla Ovea Knausgaarda, Frederica Beigbedera, Roberta Seethalera i od, za mene nedavno pravo otkriće, Delphine de Vigan. Osim toga preuzeo je izdavanje knjiga najboljeg hrvatskog pisca Kristijana Novaka. Vlasnica i urednica Gordana Farkaš Sfeci objašnjava da je naziv njene nakladničke kuće proizašao iz zamisli da beskrajno prostranstvo koje daje književnost podsjeća na nešto „više od oceana“ i tako se rodio naziv OceanMore. Divno, zar ne?
  1. Fraktura
Nakladnička kuća koju je osnovao bračni par Serdarević, davne 2002. godine. Od samog početka objavljuju kvalitetnu beletristiku i publicistiku hrvatskih i svjetskih, prije svega europskih autora. Ove godine su me oduševili prijevodom i dovođenjem Leile Slimani u hrvatske knjižare. Jedva čekam njene druge naslove. Obećali su da rade na tome. S Frakturom sam davne 2007. godine putovala u Stockholm, nakon što sam u nagradnoj igri pod njihovom palicom osvojila prvu nagradu za najbolju kratku recenziju meni  najboljeg trilera ikad  - Muškarci koji mrze žene. Prijevodi i naslovnice su im na zavidnoj razini.
  1. Hena.com
Izdavačka kuća koju je također osnovao jedan simpatični bračni par koji već više od 20 godina voli izdavati književne naslove istaknutih i nagrađivanih domaćih i svjetskih autora, publicistička djela i vrijedne koprodukcije. U ovoj godini su se čak tri njihova naslova našla među TOP 5 knjiga koje sam pročitala u ovoj godini. Drago mi je da su upravo oni u Hrvatsku doveli  “Vegetarijanku” koja je suvereno zasjela na prvo mjesto mojih najboljih knjiga pročitanih u 2018. Osim “Vegetarijanke” – te apatične i pomalo autistične žene, u Hrvatsku su nam doveli i Zulejhu, ženu iznimne snage koja nas uči i motivira, jer koliko god da je život okrutan, nemilosrdan i težak, vrijedi ga živjeti šireći ljubav i dobrotu. Ove godine su me razveselili s još par vrlo upečatljivih naslova na temu snažnih žena – “Tri Evine kćeri” Elif Safak i “Sve ovo pripada meni”, priča o hrabrim mongolskim ženama. Hena.com je izdavač poznat po tome  što iznimno učestalo objavljuje domaće autore i to one najtraženije i najpopularnije poput Tomića, Ivaniševića, Marine Vujčić, Zorana Žmirića i mnoge druge. Meni se je ove godine posebno pod kožu uvukla autobiografska zbirka priča Rajka Grlića. Ta knjiga mi je dodatno neizmjerno obogatila čitalačku 2018. godinu. Hvala svim hrvatskim izdavačima na trudu i radu da nam na naše police dovedu najbolje knjige, najbolje autore, najbolje prijevode i to beskrajno prostranstvo u koje nas uvlači književnost. Hvala im što me opskrbljuju knjigama. Na kraju svi ovaj posao radimo iz strasti i ljubavi. Drugačije ne bi išlo.   „Od svih neživih stvari, od sveg ljudskog stvaranja, knjige su nam najsličnije, jer one sadržavaju naše misli, ambicije, nezadovoljstva, iluzije, našu vjernost istini i naše trajno nagnuće prema pogreškama. No više od svega, nalikuju nam u svom nepouzdanom shvaćanju života.“ Joseph Conrad

Pretraga