Košarica
Izbornik

Suludo bogati Azijci - Kevin Kwan

Suludo bogati Azijci - Kevin Kwan
Suludo zabavno  idealno ljetno štivo o azijskoj Pepeljugi  Uz ovu knjigu idu mnoga čuđenja što je pomalo i razumljivo jer o tom dijelu svijeta i načinu življenja ne znamo i ne čitamo mnogo. Ne radi se tu o nekoj vrhunskoj književnosti, ali nas pisac vrtoglavo i zabavno vodi kroz lifestyle singapurske, kineske i svjetske „elite“ i njihove probleme. Tračeva, kleveti i spletki ne nedostaje. Kao čitateljica sam se dobro zabavljala, usput sam djelomice upoznala jedan globalni, novi svijet koji se malo po malo stapa s ovim našim. Stil pisanja mi se svidio. Jednostavno, razumljivo i tečno. Jedino sam se dosta borila i gnjavila sa svim tim silnim imenima. Knjiga je i podijeljena u tri znakovita poglavlja:
  1. dio - Nigdje na svijetu nećete naći ljude bogatije od Kineza
  2. dio – Nisam rekao ni pola od onoga što sam vidio jer mi nitko ne bi vjerovao (Marko Polo)
  3. dio – Pustite Kinu da spava, jer kad se probudi, uzdrmat će svijet (Napoleon Bonaparte)
Priča se vrti oko tri ultra bogate kineske obitelji tj. klanova – Young, Tsien & Shang koje pratimo kroz dvije pa i tri generacije.  Malo po malo saznajemo sve o njihovim prošlostima, kako su došli do svojih bogatstava i imetaka i kako se dalje razvijaju, gdje su se školovali i kako su se ženili i udavali. Ništa tu nije prepušteno slučaju. Pravila su strogo određena i moraju se poštivati. Zna se koji se fakulteti završavaju, u kojim se gradovima živi, gdje se putuje, gdje se kupuje i koliko se troši. Prva slučajnost se događa između Rachel i Nicholasa u New Yorku. Oko njih se i plete glavna priča. Rachel je  kineska Amerikanka koja je odrasla s majkom u Americi (zovu ih ABC djevojke) koja upoznaje naočitog i obrazovanog Nicholasa Younga na fakultetu u New Yorku,  gdje oboje rade kao profesori. Nick je za Rachel običan i skroman mladić u kojeg se spontano, ludo zaljubljuje. Rachel je moderna Pepeljuga u ovom romanu, a Nicholas je moderni princ. Nakon jedva godine dana „hodanja“, Nick poziva Rachel na vjenčanje svog najboljeg prijatelja Colina u Singapur, na tzv. vjenčanje sezone. Rachel ni ne sluti u kakve obitelji dolazi, kakve će sve ljudi i djevojke upoznati i kakvoj će detaljnoj „kontroli“ biti podvrgnuta. Umjesto u skromnoj kućici ili stanu na tom bogatom otočnom gradu-državi, Rachel bude ugošćena u najraskošnijoj palači, vozi se najotmjenijim automobilima i leti privatnim mlažnjacima. Nailazi na veliko nepovjerenje. Svi smatraju da je ona jako dobro znala u koga se zaljubljuje i da je ustvari u lovu na bogatog muža. Na taj način nepravedno postaje glavna meta napada. Oko nje se izmišljaju kojekakve priče i spletke. Osim Rachel i Nicka upoznajemo Nickovu rođakinju,  IT djevojku Astrid koju ostavlja voljeni muž jer se ne može nositi s njenim silnim bogatstvom, Eddieja, čija obitelj praktički živi na naslovnicama hongkonških časopisa o poznatima i Nickovu majku Eleanor koja zna najbolje što treba njezinom sinu. Kako će se na kraju posložiti „kineske kockice“ pročitajte sami. Na kraju knjige shvaćamo da te ljude muče slični problemi kao i sve nas, samo što su još više potencirani i svijaju se pod teretom ogromnih bogatstava. S ovom knjigom sam na neki način putovala te mi je stoga još draža. A saznala sam i neke korisne  činjenice:
  • singapurska elita se isključivo školuje na Oxfordu i Cambridgeu (UK). Stanford u Americi im nije dovoljno elitan.
  • odjeća i moda koja ne dolazi iz Pariza nije dobrodošla.
  • Hong Kong je puno liberalniji od Singapura gdje vrijede stroga pravila koja se ne smiju kršiti.
  • ako si elita iz Singapura moraš govoriti „engleski koji govori engleska kraljica“.
  • singapurska elita se deklarira kao kršćani, a ne kao taoisti.
  • svaki kontakt sa Zapadom se gleda kao negativan utjecaj. Međutim, pokušavaju svim sredstvima slijediti zapadne manire i socijalni standardi.
  • kontinentalni Kinezi ne uživaju nikakvo poštovanje. Oni su „niža vrsta“ za singapursku elitu iako su svi unatrag nekoliko generacija došli iz kontinentalne Kine.
Kevin Kwan je azijsko-američki romanopisac, rođen u Singapuru, koji je postigao golemi uspjeh svojim prvim romanom „Suludo bogati Azijci“ (2013.) nakon kojeg je uslijedila još jedna uspješnica – roman „China Rich Girlfriend“ objavljena u lipnju 2015. Izdavač: Naklada Ljevak Naočale: @Vidi by See concept   IMG_0741   IMG_0732      

Pretraga