Košarica
Izbornik

Sedam muževa Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid – kolika je cijena slave?

Sedam muževa Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid – kolika je cijena slave?
Prevela: Selma Muftić Pustički

Još jedna fenomenalna knjiga je pročitana. I ovu sam kao i roman "Posljednja gospođa Parish" doslovno progutala. Zato hvala izdavaču Vorto Palabra na dva ovakva hita zaredom.  

Malo vam treba da kao čitatelj postanete  opsjednuti s holivudskom legendom - Evelyn Hugo koja se udavala sedam puta i koja u mirovini, u osamdesetim godinama svoga života živi u New Yorku gdje odjednom dobije želju ispričati pravu istinu o svom bogatom i intimnom i glumačkom životu. Štoviše, želi sve to pretočiti u biografiju kako bi konačno svi doznali pravu istinu o njezinom glamuroznom životu, o njenoj krivnji s kojom se nikada nije pomirila,  ali istovremeno u svijet poslati važne životne pouke. Jer, slava i mir su stvari koje ne mogu zajedno opstojati. Za taj zadatak odabire simpatičnu Monique Grant, tamnoputu (njezin pokojni otac bio je crn, a majka bijela) mladu i neiskusnu novinarku časopisa  Vivant", koja će kao „ghost writer“ dobiti ekskluzivno pravo pisanja Evelyinine životne priče. 

Iako joj je otac umro davno, dok je bila dijete, još uvijek osjeća njegovu odsutnost. Razočarana je i zbog toga što je imala "neuspjeli" brak. Ona i njezin muž već neko vrijeme žive razdvojeno, a ona nerado otpušta prošlost. Monique kao da privlači zapovjednička prisutnost Evelyn Hugo, jer je ona istovremeno nadahnuje da preuzme kontrolu nad vlastitim životom. Monique uz početničku novinarsku karijeru ne može vjerovati da joj je takva "sjekira pala u med". Doslovno je dobila jack pot jer biografija Evelyn Hugo će, kad je završi, sigurno biti veliki hit, bestseler i mogao koji bi joj donijeti  milijunsku zaradu. No, pomalo je i zbunjena jer joj nije jasno zašto je slavna  glumica odabrala baš nju da bude jedini i ekskluzivni svjedok i pisac Evelynine  intime i da baš ona prva sazna sve duboko zakopane tajne. A možda se neke od  tajni tiču i nje...  Prihvaća ponudu koja se, ruku na srce, ne odbija.Tako Monique počinje  svakodnevno dolaziti  u Evelynin stan kako bi snimala i zapisivala glumičinu životnu priču. Neće biti lako pisati o ikoni stila pedesetih, seks bombi šezesetih i sedamdesetih i dobitnici Oscara osamdesetih. Upoznajemo Evelyn Hugo. 

Knjiga je podijeljena na uvod i sedam poglavlja koja nose imena Evelyinih muževa i koja nam priča Evelyn. Polako se prisjeća svakog od njih. Saznajemo kako su se upoznali, koji su bili motivi vjenčanja, kakvi su to bili brakovi i kako su se raspadali. Ljubav nije uvijek razlog za brak. Često su to sasvim drugi motivi koji dvoje ljudi spajaju, ali i rastavljaju. Svi mi imamo jedinstvene, zanimljive i iznijansirane ljubavne živote koji se opiru jednostavnim definicijama. Postoje razni oblici velikih ljubavi, a Evelyn je probala zaista mnoge.

Između poglavlja o brakovima ubačeni su dijelovi priče iz Moniquine perspektive i kako se ona nosi s tom količinom informacija, istine i zakopanih tajni, ali i kako se njen život dalje odvija.

Sve je počelo kada je Evelyn imala tek sedamnaest godina. Pošto-poto je htjela promijeniti svoj život, maknuti se iz malog mjesta i velike neimaštine. Od malena je sanjala da će postati glumica i zvijezda. U tome joj je svakako pomogla beskrajna ljepota i savršeno tijelo. Imala je ono nešto. Izgledala je istovremeno veličanstveno i obično i svi su znali da je rođena za uspjeh. Uz to Evelyn je bila spremna učiniti  štogod je potrebno da ostvari svoje snove. U tome je i uspjela, ali pitanje je li cijena koju je za to platila bila  previsoka. Zaključite sami.

Uživala sam u ovoj dobroj priči sa složenim likovima, od prvog retka. Stil pisanja je odličan.  Iako se ne radi o trileru, ni o krimiću, ovu knjigu ne možete ispustiti iz ruke. Napetost raste a sa svakim novim brakom pa tako i poglavljem  čitatelj bude sve više uvučen u glumičin burni  ljubavni i profesionalni život  kojeg je obilježila brojka sedam.

Veselim se i ostalim naslovima ove talentirane autorice.

Pretraga