Košarica
Izbornik

Posljednji od nas – Adelaide de Clermont Tonerre – može li osveta ostati najsigurniji oblik pravde?

Posljednji od nas – Adelaide de Clermont Tonerre – može li osveta ostati najsigurniji oblik pravde?

Kakva sjajna knjiga! Obiteljska saga koja ti oduzima dah dok je čitaš. Bilo mi je žao da je gotovo. Navukla sam se na nju i sada mi nedostaje. Istovremeno se osjećam ispunjeno jer u moj je život ušla još jedna knjiga koja je potresla moj svijet i potaknula me na razmišljanje. Tema je Drugi svjetski rat i duboko zakopane obiteljske tajne. Već svi znate da je to moja omiljena tema u knjigama. Ali, tu je riječ i o nevjerojatnoj ljubavi. Ispričana je nezaboravna ljubavna priča.

Radnja u knjizi se događa između New Yorka 1970-tih godina i Njemačke u kojoj je Drugi svjetski rat u završnoj fazi. Jedno poglavlje je posvećeno Americi, a jedno Njemačkoj. Tako dobivamo paralelno uvid u dva svijeta koja su neraskidivo vezana i koja se kad-tad moraju spojiti. Tijekom bombardiranja Dresdena, u veljači 1945.,  teško ranjena Luisa rađa sina. Ubrzo nakon toga ona umire. Njezina posljednja želja je da njen sinčić preživi, da ga se čuva na sigurnom i da mu nađu dojilju, jer osjeća da je on posljednji od njih. Njegovo ime je Werner Zilch. Je li on zaista posljednji? Posljednji što? 

Manhattan, dvadeset pet godina kasnije. Werner je mlad, ambiciozan i smrtno zaljubljen u Rebeccu, hirovitu kćer jedne  od najbogatijih njujorških obitelji.  Među njima se razvija iznimna i divlja ljubav puna strasti i naglih obrata.  Uživala sam u opisima zaljubljivanja između Rebecce i Wernera. Obožavala sam njihov odnos i njihovu ljubav. Kroz knjigu osjećaš tu njihovu kemiju i sudbonosno pripadanje jednom drugome. Nakon raskošne večere u Rebeccinom domu  ona odjednom, bez puno objašnjenja, prekida kontakt sa zaljubljenim Wernerom što njega baca u očaj. Werner jako pati, ali se mora suočiti s bolnom istinom. O kojoj se istini radi, želimo što prije saznati. 

Ovo je još jedna bolna priča o Drugom svjetskom ratu i nezamislivim zlodjelima koja su se događala pod okriljem fašizma i nacionalsocijalizma. I ova knjiga otvara pitanje kako su pametni i obrazovani ljudi tokom rata mogli zatvoriti oči i aktivno sudjelovati u jednom pravom divljaštvu koje je potpuno izmaklo kontroli.

Autorica čitatelje odlično vodi kroz dvije vremenske zone i dva kontinenta. Ovaj roman zadire u nekoliko važnih tema: ljubav, prijateljstvo, obiteljske tajne i ratni zločini. Ima li pravde nakon tolikih zlodjela? Ima li zadovoljštine za najokrutnije zločine. Njezin stil pisanja je jasan, neutralan a da pri tome ne osuđuje. Ona iznosi na vidjelo mnoge strašne stvari s kojima se i  čitatelji i protagonisti moraju moći nositi. Neki događaji se jednostavno ne mogu izbrisati. Sljedeća generacija također čini greške i dug je put do opraštanja i zaboravljanja. Uzbudljivo do zadnje stranice i stoga se pripremite  na neprospavanu noć. 

Ovo književno djelo ovjenčano je Velikom nagradom za roman francuske Akademija. Zasluženo!

[caption id="attachment_10707" align="aligncenter" width="680"] AFP PHOTO / JOEL SAGET[/caption]

Pretraga