Košarica
Izbornik

Partnerski i obiteljski odnosi na stranicama najprodavanijih knjiga

Partnerski i obiteljski odnosi na stranicama najprodavanijih knjiga

Partnerski i obiteljski odnosi na stranicama najprodavanijih knjiga

Travanj je mjesec u kojem s toplim zrakama sunca i izlaskom u prirodu i sami postajemo otvoreniji prema drugima. Bilo da je riječ o odnosima u obitelji ili partnerom, ljubav je ta koja proljeću daje poseban šarm. I zato u suradnji s blogom Čitaj knjigu donosimo naslove u kojima se propitkuju upravo takve teme. Ne zaboravite, kao i uvijek, na sve njih ostvarujete 10 posto popusta u našoj internetskoj trgovini, kao i u našim poslovnicama diljem Hrvatske. Među odabranim naslovima nalazi se jedna svojevrsna knjiga za samopomoć, autobiografski zapis i vrlo intrigantan kriminalistički roman. U kojoj god formi želite čitati o partnerskim i obiteljskim odnosima, svatko može pronaći nešto za sebe.

Bruno Šimleša: „Istine i laži o ljubavi“

Sociolog i autor knjiga iz popularne psihologije i duhovnosti Bruno Šimleša u svojoj najnovijoj knjizi „Istine i laži o ljubavi“ nastoji razbiti predrasude o ljubavi. Ispituje prirodu muško-ženskog odnosa, osjećaja manje vrijednosti i mišljenja da ne zaslužujemo ljubav, podjele uloga u domu i kućanstvu, izražavanje muških osjećaja, utjecaja djece na brak roditelja i mnogo drugih tema. Pisano na svima razumljiv način, podalje od striktno znanstvenog stila, Šimleša svakako pruža intrigantno štivo nakon čijeg ćemo se čitanja zapitati zašto nam društvo uporno nameće zastarjele poglede na ljubavnu vezu i osloboditi se predrasuda koje smo možda i sami imali prema ovoj temi. Knjiga je nedavno prevedena i na slovenski jezik, što dokazuje da je ovakvo štivo potrebno ne samo nama nego i čitavoj regiji.

Catherine Steadman: „Nešto je u vodi“

Čini se da bi Šimlešinu knjigu trebali pročitati i junaci odličnog prvijenca Catherine Steadman „Nešto je u vodi“. Naime, mladi par Erin i Mark naizgled imaju savršen život. No tik prije željene raskošne svadbe Mark saznaje da je ostao bez posla. To ih prisiljava na skromniju svadbenu svečanost, ali od željenog medenog mjeseca ne planiraju odustati. Stigavši u luksuzan hotel na Bora Bori, odlaze na zajedničko ronjenje, a pritom nailaze na nešto što će im promijeniti život, ne nužno nabolje. Naime, u staroj olupini srušenog zrakoplova pronašli su torbu punu novca i odlučili je zadržati. Međutim, novostečeno bogatstvo drastično mijenja odnos mladih supružnika. Iako bi se već po prvim rečenicama moglo zaključiti kako knjiga završava, ljepota ovog kriminalističkog romana je u tome što je prepun neočekivanih obrata. I neće završiti onako kako većina nas misli. Njegovu privlačnost prepoznala je i Reese Witherspoon koja je već otkupila prava za ekranizaciju romana.

Maya Angelou: „Znam zašto ptica u kavezu pjeva“

Kako prekid ljubavnih odnosa može snažno utjecati i na djecu para, dobro zna američka književnica i borkinja za ljudska prava Maya Angelou. Naime, upravo je razvod njezinih roditelja preokrenuo njezin i bratov život. Kada su joj bile samo tri godine, a njezinu bratu četiri, otac i majka poslali su ih baki u Arizonu, čime za njih počinje jedno sasvim novo razdoblje u životu. Upravo je to Angelou opisala u svojoj prvog autobiografskoj prozi „Znam zašto ptica u kavezu pjeva“. Naslov, inače preuzet iz stiha pjesme afroameričkog pjesnika Paula Laurencea Dunbara, simbolizira sve ono s čime se Angelou kao Afroamerikanka morala nositi na američkom jugu i to do svoje 17. godine. Upravo se zato ovo djelo može smatrati i bildungsromanom (romanom o odrastanju), a prati brojne njezine teškoće: usamljenost zbog roditeljskog odbacivanja, rasnu segregaciju, seksualno zlostavljanje, silovanje u dobi od 8 godina, tinejdžersku trudnoću, porod, beskućništvo. Nakon tiskanja prvi put 1970. godine, knjiga je bila ovjenčana brojnima nagradama i neprestano objavljivana na desecima jezika. S vremenom je postala kultno djelo i jedan od najboljih književnih opisa života Afroamerikanac iz vizure djevojčice.

Pretraga