Košarica
Izbornik

Knjižare u Zagrebu

Knjižare u Zagrebu
Pravi "knjigoljubac" ne može zamisliti život a da, s vremena na vrijeme, ne odšeta u knjižaru i ne "pogleda što ima novo". Gotovo u pravilu, rijetko će izaći bez jedne ili nekoliko novih knjiga koje je kupio.
Knjižare su za mene sveta mjesta. U njima se volim osjećati kao kod kuće. Volim ulaziti u knjižare, tumarati između polica s knjigama. Volim mirisati knjige, uzimati ih s polica i listati ih. Nazvala bih to obveznim ritualom kada god prolazim gradom. 
Kada posjećujem neki strani grad, prvo što potražim su - knjižare. Tako upoznajem grad i zemlju u koju sam došla. Knjižare za mene, osim polica i knjiga trebaju imati "ono nešto" - ugođaj, dobru rasvjetu, lijepa mjesta za opuštanje, ugodne stolice ili fotelje za malo čitanja, istaknuta mjesta s posebnim naslovima i bestselerima. Knjižara za mene, osim što je mjesto gdje mogu kupiti knjigu, treba imati mogućnost kupnje svih onih malih "predmeta koji idu uz knjigu". Ali i sve informacije o novim naslovima i dobrim knjigama moraju biti dostupne. Ljudi koji rade u knjižari trebali bi voljeti knjige i trebali bi se dobro snalaziti među njima. 
Nažalost, sve to nije slučaj u mom gradu. Uglavnom sve knjižare u Zagrebu pomalo sliče na skladišta i spremišta. 
Jedino se u Profilu u Bogovićevoj ulici imam priliku sjesti i prolistati knjigu, iako je i tamo sve dosta konfuzno i posloženo bez mnogo logike. Rasvjeta je hladna i neprivlačna. 
 
Algoritam - kultna knjižara s domaćim i stranim naslovima od otvorenja, prije nekih 20 godina, nije promijenila svoj izgled i raspored. 
Znanje (Gajeva)  - nema mnogo mjesta, knjige su nabacane i bez reda.
Ljevak - uredno ali hladno i bez atmosfere.
Superknjižara - nabacano, prenatrpano  i bez atmosfere. 
Vuković & Runjić - šarmantno, ali bez mogućnosti sjedenja i zadržavanja dulje vrijeme.
Tisak/Znanje (Trg Burze) - nabacano, prenapučeno i sliči na skladište. 
Profil (Bogovićeva) - nalazi se u odličnom prostoru, ali je rastegnuta na previše katova i nema atmosfere. 
Školska knjiga (Trg bana Jelačića) - pravo skladište bez atmosfere i šarma.
 
Ne želim da knjižare izumru jer bez njih bi život bio nezamisliv.

Pretraga