Košarica
Izbornik

Čovjek koji je tražio sreću – Laurent Gounelle i Sam svoj gazda – Kristina Ercegović

Čovjek koji je tražio sreću – Laurent Gounelle i Sam svoj gazda – Kristina Ercegović

Zapamtite,  nikada vam nijedna knjiga slučajno ne dođe na čitanje. Otprilike je isto kao što nikada, određene ljude, ne sretnete slučajno. Sve u svoje vrijeme i na vrijeme.

Prvo sam počela čitati svjetski bestseler  "Čovjek koji je tražio sreću".

Tijekom odmora na Baliju Julian (istovremeno i narator knjige) odluči posjetiti poznatog iscjelitelja Samtyanga koji mu ubrzo dijagnosticira "bolest" tj. stanje nezadovoljstva koje se zove "nisi sretan a to ne primječuješ".

Julian se zainteresira i počinje dolaziti kod Samtyanga na razgovore i preispitivanje svojih najdubljih uvjerenja. Julian spoznaje da sve što proživljavamo počiva na onome u što vjerujemo i da smo obično sami sebi najveće prepreke na putu do životne sreće.

Naravno, čitajući takve knjige u prvom planu razmišljaš o sebi, o svojoj sreći i osjećaju zadovoljstva. Potom se počinješ nalaziti u svim tim situacijama i ono što je dobro jest da se počinješ i sam preispitivati. Najgore je čvrsto se držati svojih uvjerenja jer nam ona onemogućuju izbore i diktiraju nam ponašanje. Uvjerenja određuju naše stavove.

Poruka ova knjige? Uspješan je život onaj koji vodiš u skladu sa svojim željama, kad u njemu daješ najbolje od sebe u onome što radiš i pri tome ostaješ u skladu s onim što jesi. To je onda život u kojem imamo mogućnost ići dalje od samih sebe i dati čovječanstvu doprinos, makar on bio nešto malo i skromno. Čitajući našla sam se u puno situacija i prepoznala sebe.

Laurent Gounelle, rođen 1968., studirao je sociologiju i psihologiju u Kaliforniji. Već se 15 godina bavi neuroznanostima, Šamanizmom i istočnjačkim religijama. Danas je profesor osobnog razvoja na sveučilištu u Clermont –Ferrand.

Odmah nakon čitanja ove lagane, ali ne i beznačajne "lektire" s mnogo šarma, dopala mi je u ruke knjiga Kristine Ercegović "Sam svoj gazda" koja je tematski povezana s knjigom "Čovjek koji je tražio sreću" jer Kristina, kao i Laurent, daje savjete o stvaranju i održavanju uspješnog posla a to znači i osobnog zadovoljstva i punog osjećaja  sreće. Kristinina knjiga je strukturirana kao vodič kako pokrenuti svoj posao, kako ostavariti svoj san i kako voditi svoj život u skladu sa svojim željama. U konačnici i Laurent i Kristina imaju istu motivaciju i viziju.

Kristinini savjeti su u knjizi više su nego jasni, precizni i korisni. Tko je od nas u današnje vrijeme  zadovoljan svojim poslom, zaposlenjem i položajem u društvu? Moje iskustvo ukazuje kako su rijetki ljudi oni koji  rade upravo ono što vole, što umiju i što ih pri tome i ispunjava. Na kraju i sama sam bila u toj kategoriji. Svakodnevne frustracije i nezadovoljstva na poslu nerijetko uzrokuju i fizičke bolesti.

Kristina nas, na vrlo realan i motivirajući način, uvodi u svijet poduzetništva. Hvala joj na tome. Osim toga, Kristinu sam nedavno osobno upoznala. Karizma i osjećaj zadovoljstva pršte iz nje tako da sve u knjizi napisano je i vjerodostojno.

Drugi dio njene knjige sadrži razgovore s nekim od najuspješnijih hrvatskih malih i srednjih poduzetnika. Njihove priče su inspirirajuće i pružaju odgovore na brojne nesigurnosti koje imamo pri pomisli o pokretanju vlastitog posla. Među njima su Jadranka Boban Pejić, Saša Cvetojević, Aleksandra Dojčinović, Hrvoje Prpić i mnogi drugi.

Svi njeni savjeti i preporuke, kao i njezina energija (koja se itekako osjeća u ovoj knjižici) i meni će pomoći u budućim planovima oko izgradnje mojeg projekta ČITAJ KNJIGU.

Kristina Ercegović diplomirala je marketing 1998. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli. Godine 2002. osnovala je Herakleu, prvu agenciju u Hrvatskoj specijaliziranu za mystery shopping. Tu je tvrtku nedavno prodala i sada vodi svoju novu tvrtku ZAOKRET u sklopu koje umrežava male poduzetnike kroz vođenje Business Cafea  - www.crobusinesscafe.com

Vrlo zanimljiva osoba a samim time je i ova knjiga. Ako imate ideje, želje za pokretanjem svog posla, projekta i želite biti sretni i ispunjeni svakako pročitajte ovu korisnu knjigu i zapravo vodič kroz malo poduzetntištvo. Uostalom, to je i knjiga koja se nikada do kraja ne potroši. Uvijek je dobro imati je na nekoj bliskoj polici kako bismo ponovili gradivo.

Preporuka za Kristininu knjigu od jedne čitateljice s Malog Lošinja:

Draga Kristina,

Danas sam u pošti u Malom Lošinju kupila tvoju knjigu. Pročitala sam je u dahu, sada čitam još jednom. Hvala ti, unutra piše sve ono što meni, kao poduzetnici u ovom trenutku treba. Imam osjećaj da više nisam sama i da je sve ono sto sada prolazim tako normalno i tako često kad si "sam svoj gazda". Nemam više grižnju savjesti zbog otkaza koje sam podijelila lošim djelatnicima, nisam više stroga prema seb -i i dalje se bojim ali unatoč strahu idem dalje :-)) Hvala ti, motivirala si me, podučila i inspirirala za dalje. Knjiga je blagoslov za svakog poduzetnika, nadam se da će je još puno njih pročitati. Puno pozdrava s Lošinja, Anamarija.

Ima li bolje preporuke?

Pretraga