Košarica
Izbornik

Camino mog života – Nives Duras – sa svakim korakom raste krasna mudrost

Camino mog života – Nives Duras – sa svakim korakom raste krasna mudrost

Ovo je prekrasna knjižica, i sadržajem i izgledom, koja se čita u dahu i u kojoj će se mnogi pronaći. Reći ćete možda "ah, još jedna knjiga o Caminu" i u pravu ste, ali ne postoje dvije iste knjige jer ih ne pišu dva ista čovjeka. Svaka takva knjiga je nova priča i introspekcija osobe koja je piše, a koja je to iskustvo proživjela. Tako je i Nives Duras došla na svojevrsno raskrižje života i odlučila se za promjenu, za zaokret u kojem će dobiti priliku shvatiti svrhu svog života i nagraditi sebe ispunjenjem davne želje da krene na hodočašće Putem Svetog Jakova (Camino de Santiago), provede te dane u hodanju prirodom, upoznavanju novih predjela, običaja, ljudi, a ponajviše same sebe. Osjetila je da joj je potreban duhovni razvoj te je krenula slijediti svoje srce. Prije hodočašća sudjelovala je u sedmodnevnom seminaru Marka Maoduša "Kad slijedimo svoje srce, živimo Raj na zemlji" i upravo je taj seminar presudio da nakon Camina napiše ovu knjigu. 

Nives nije imala lagano djetinjstvo. Majka je nju i dvije sestre ostavila kad su bile male zbog nesretnog braka prepuno svađa. Otac je bio građevinski radnik kojeg nikada nije bilo doma, a majka je bila domaćica. Nakon rastave djevojčice su pripale tati. Na kraju su se šira obitelj – strina i tete, brinule o djevojčicama. Dakle, trauma u Nivesinom djetinjstvu nije nedostajalo. Nedostatak ljubavi i glad za bliskošću i nježnosti pratile su je cijeli život. To se  manifestiralo kasnije kroz sve  njene partnerske odnose. I razvod je ostavio traga. Nives je žudila osloboditi se svih svojih strahova, osvojiti toliko potrebno samopouzdanje i preporoditi vlastito unutarnje dijete. To je jedino moguće kroz proces opraštanja koji je je nužan kako bismo mogli otpustiti povredu. Jedino nas opraštanje može osloboditi. Može nam pomoći da otpustimo nakupljenu gorčinu i emocionalnu prtljagu koju nosimo sa sobom kamo god idemo. Život je prekratak da bismo gubili vrijeme na mržnju.  Zvuči poznato, zar ne?

Knjiga osim introspekcijom same autorice koja je rođena u istarskom selu Hrboki i koja je po zanimanju primalja (završila je studij za sestrinstvo pri Medicinskom fakultetu u Rijeci) vrvi dobrim i praktičnim savjetima o 800 km dugom pješačkom putu. Nakon čitanja ćete sigurno dobiti želju učiniti isto što i Nives. Krenuti u avanturu u kojoj se možete  uzdati isključivo u sebe same. Osim uputama gdje prenoćiti, gdje jesti, koliko trošiti i kako se snalaziti Nivesina knjiga života vrvi odličnim životnim porukama. Evo nekih. 

"Ono od čega bježimo obično trči za nama dok to ne prihvatimo i zavolimo."

"Zaključila sam da su djeca često pametnija od mene i to saznanje me oduševilo. Odlučih od sada više slušati djecu."

"Zaključile smo da se Bog jako dobro brine za nas jer smo imale rješenje prije problema." 

I naravno tu je ona slavna rečenica da "Kad nešto zaista želiš, cijeli se svemir uroti da to i dobiješ" sjajno sjela. 

Zaista kad si zahvalan ,dobiješ još razloga za zahvalnost. Zato čitajte priču ove hrabre žene.

Pretraga