Košarica
Izbornik

5 stvari koje su me oduševile u Novom Sadu – budućem europskom gradu kulture 2021

5 stvari koje su me oduševile u Novom Sadu – budućem europskom gradu kulture 2021
Prvi puta u životu posjetila sam Novi Sad.  Bila sam sudionica međunarodne konferencije ženskog poduzetništva "Biznis na štiklama" gdje sam ispričala svoju priču o pokretanju i monetizaciji  bloga Čitaj knjigu. Potvrdila se ona da za najljepše i najčarobnije priče nikada nije kasno. Novi Sad koji vole zvati “srpskom Atenom” već je više od dva stoljeća prvenstveno grad kulture, grad muzeja, galerija, europske arhitektonske baštine, multikulturalne sinergije i manifestacija, grad čije je glazbeni festival EXIT stekao međunarodna priznanja i veliku prepoznatljivost. Danas je to i grad budućnosti koji ide ususret tome da bude Omladinska prijestolnica Europe 2018. i Europska prijestolnica kulture 2021. Novi Sad me dočekao srdačno, veselo i s nekom posebnom lakoćom življenja. Osim njegovih stoljetnih zgrada, nostalgije i šarma tu su i prekrasno osvijetljeni novosadski mostovi, bački salaši, čarde duž Dunava, pomalo mistična Petrovaradinska tvrđava, urbana gradska jezgra uz  bogatstvo gastronomije i zeleni nacionalni park Fruška Gora. I da, dočekali su me divni i topli ljudi. Gostoprimstvo kakvo se samo poželjeti može. Usput sam saznala neke prave pikanterije o Novom Sadu koje sigurno ni vi ne znate: - Novi Sad je imao prvu mušku javnu kuću - Novi Sad je posjetio jedan od najpoznatijih znanstvenika Albert Einstein jer je njegova prva žena Mileva bila Novosađanka - U centru grada postojao je stup srama - Za Novi Sad kažu da osim  što je imao prvu javnu kuću, da je Železnička ulica imala čak 76 bordela.   A sada 5 mjesta koja nikako ne smijete propustiti u Novom Sadu:
  1. Neosvojiva Petrovaradinska tvrđava koja ne stijeni iznad Dunava budno bdije nad gradom i skriva mnoge misterije
Zovu je i Gibraltar na Dunavu. Najupečatljiviji dio Petrovaradinske tvrđave je Toranj sa satom koji se nalazi na bastionu Ludvig, na kome su kazaljke postavljene neuobičajeno: mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Ovaj nesvakidašnji sat napravljen je tako da bi ljudi, a prije svih lađari, iz velike daljine mogli vidjeti koliko je sati. Danas je Tvrđava  poznato mjesto održavanja kultnog muzičkog festivala EXIT!
  1. Gradski centar  koji je pun zanimljivih lokacija,  predivnih zgrada, kafića, restorana i pubova.
Najupečatljivija je rimokatolička katedrala „Ime Marijino“ na centralnom trgu točno nasuprot Gradske kuće koja je identična kopija one koja se nalazi u Grazu. Od trga se nastavlja Zmaj Jovina ulica, glavno šetalište u centru grada, a na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice je najstarija sačuvana kuća u Novom Sadu. Sagrađena je 1720. godine, poznata je pod nazivom „Kod belog Lava“ u kojoj se danas nalazi Irish Pub.
  1. Kuća u kojoj je možda nastala teorija relativnosti  – Kisačka br. 20
Ako ste u Novom Sadu ne smijete propustiti pogledati i fotkati kuću u kojoj je zajedno sa svojom suradnicom i (prvom) ženom Milevom Marić dva puta prilikom posjete ženinoj obitelji stanovao najpoznatiji znanstvenik Albert Einstein 1905. i 1907. Tko zna, možda je upravo ovdje nastala klica teorija relativnosti. Velika zamjerka gradu je ta što je kuća zapuštena i slabo obilježena. Objasnili su mi da je to posljedica neriješenih vlasničkih odnosa. Šteta, jer kuću u Bernu u kojoj je znanstveni par također živio, godišnje posjećuje i više od 50 000 turista.
  1. Bulevar books cafe – moderna i jedinstvena knjižara cafe s pogledom na Bulevar Mihajla Pupina
Ovo mjesto se ne propušta. Moderni ambijent u samom centru grada, knjižara, biblioteka i cafe u isto vrijeme. Mnogo je više od prodajnog mjesta. Totalna antistres terapija. Ne znam je li ljepše sjediti vani ili unutra. Kava je fantastična, a izbor knjiga je fenomenalan. Tu se redovito održavaju književne večeri, večeri poezije, svirke i čitanja za djecu. „Bulevar knjižara se pojavila kao novi koncept, na tragu neke nove knjižarske estetike i prepoznata je kao ono što je potrebno“ kažu vlasnici.
  1. Fruška gora  koju još zovu “usamljena planina Panonske nizine” poznata je po velikom broju ljekovitih biljaka.
Nacionalni je park i pod zaštitom države. Pašnjaci, voćnjaci, vinogradi i šume krase njene padine. Puna je pravoslavnih manastira (točnije njih 16) koje ovaj puta nisam imala vremena posjetiti. To ostavljam za sljedeći put. I za sam kraj! Svaki grad možete upoznati na razne načine - vodiči, internet, knjige, može vas voziti sveznajući taksist, možete u grupno razgledavanje i, da ne nabrajam. Ali grad ćete najbolje upoznati kroz njegove ljude. Ovo što su meni ovih par dana priuštile Novosađanke ne mogu opisati. Ta gostoljubivost, otvorenost, ljubav i predanost je neopisiva. Zato osjećam neizmjernu zahvalnost. Bogatija sam za nemjerljive "milijune". Hvala vam drage Marija Radojčić, Maja Ognjena, Indira Popadić, Sofija Janković Bajić i Vanja Todorović. Sve ste TOP! Photo naslovnice: Marko Grk  

Pretraga