Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi/slikovnici - Daniella Kordić

3 pitanja o novoj knjizi/slikovnici - Daniella Kordić
  1. Kako si došla na ideju za novu knjigu – slikovnicu?
Ideju za dječju knjigu dobila sam gledajući svoju osmogodišnju djevojčicu kako slobodno i bez pritiska izražava osjećaje koje s lakoćom rastvara u kreativnost. Meni, primjerice, takvo što nije bilo dopušteno za vrijeme odrastanja, budući da moja majka nikada nije poticala izražavanje istinskog u meni, naprotiv, bilo joj je važnije naučiti me kako se "uspješno" prezentirati u izvanjskom svijetu. Na taj je način moje izvorno Ja ostalo zatomljeno i zagubilo se u gomili lažnih uvjerenja. Mnoga djeca nemaju mogućnost očuvanja te moćne svjetlosne iskrice u sebi te su zbog nesređene obiteljske situacije primorana potisnuti ono najljepše što Bog im je dao. I zato su nastale moje dječje priče. Da osvijetle u djeci ono najvažnije, da ih podsjete na njihovu sjajnu iskricu i onda kada okolina ne primjećuje svjetlosne znakove njihovih dječjih svjetova.  
  1. Kako si istraživala temu?
Temu nisam posebno istraživala, jer kao i kad su posrijedi moje ostale knjige, ideja se spontano pojavila i prsti na tipkovnici krenuli su u nove pustolovine. Ovaj put, za razliku od prijašnjih uradaka, ulazim u dječji prostor. Mislim da će tri priče u knjizi pobuditi zanimanje djece predškolske i rane školske dobi jer likovi iz priča, da se tako izrazim, govore dječjim jezikom. No najvažniji je idejni aspekt djela prema kojem su djeca, u svojoj iskrenosti i bez moralne hipokrizije, etička referentna točka čovječanstva. Osim toga, u priče su utkani i odgojni elementi koji promiču vrlinu, ali ne osuđuju pogrešku, nego ukazuju na činjenicu da je svaku pogrešku u životu moguće, ali i nužno ispraviti, kako bismo živjeli u zajednici sretnih i poštovanih članova. Vjerujem da će tema ove dječje knjige biti zanimljiva i roditeljima, dakle i roditelji će, čitajući je djeci, i sami moći zaviriti u svoje unutarnje dijete i povezati se s mudrošću njegove svjetlosti.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Najzahtjevnije je bilo zadržati emocionalnu dubinu, a pri tome ostati na razini razumijevanja djeteta od 5 do 11 godina. Svakoj sam priči podarila malu heroinu koja kroz razne izazove i životne nedaće uspijeva sačuvati svoju svjetlosnu iskricu. Knjiga je, doduše još uvijek u nastanku, no vjerujem da će do kraja godine biti spremna za mališane.

Pretraga