Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Vlatku Planinu

3 pitanja o novoj knjizi za Vlatku Planinu
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu Okno?
Ideja za Okno došla mi je dok sam završavala prethodni roman, Wend. No ne postoji nikakvo uzročno-posljedično objašnjenje za nju, kao ni za ideje za ostale romane; priče mi dolaze tako reći niotkud, ili u svakom slučaju iz meni nekih neznanih sfera. No ima u tome i nešto osobađajuće: ako mi se ikada dogodi kreativna suša, mogu krivicu prebaciti na jogunaste muze.  
  1. Kako ste istraživali temu?
Tematika u Oknu je fantastična, tako da za nju nisam morala previše istraživati, jer zapravo nisam niti imala što. No bilo mi je iznimno važno da sve ima svoju logiku te da nema nedosljednosti i da se poštuju zakonitosti priče. Jedino istraživanje odnosilo se na koncept paralelnih svjetova ili, točnije, svijeta u svijetu, i tu su mi mnogo pomogli prijatelji matematičko-tehničkih struka, kao i vlastito znanje o kvantnoj fizici koja mi je, uz pisanje, druga strast. A dakako, tu je i nezaobilazan Google.  
  1. Koji su dijelovi bili najzahtjevniji za pisanje?
Najzahtjevniji dijelovi bili su mi oni u kojima sam pisala o jedanaestogodišnjoj djevojčici Izabeli i njezinom dogovorenom braku. Tematika seksualnosti između odrasla čovjeka i djevojčice sama je po sebi izrazito osjetljiva i teška, a kamoli još kada se obrađuje u knjizi okarakteriziranoj kao štivo za mlade (iako moje knjige zapravo mnogo više čitaju odrasli). S druge strane, nisam željela upasti u klišejiziranje, prilagođavanje ili moraliziranje već sam se trudila, unatoč tematici, napisati priču onako kako mi se odvijala u glavi, a da sve skupa ipak bude prikladno i za nešto mlađe čitateljstvo. A jesam li u tome uspjela, odlučit će čitatelji.   Okno je roman o dječaku Oriju koji istražuje tajnu zloglasnog elitnog internata u kojem se prije mnogo stoljeća desila nezapamćena tragedija. Ori u internatu pronalazi četiri stoljeća star dnevnik jedanaestogodišnje Izabele koji mu pojašnjava detalje tragedije, no i otkriva nešto mnogo mračnije. Istražujući kakvu tajnu skriva internat, Ori mora preispitati ne samo vlastite moralne vrijednosti već i svoju spoznaju svijeta. I u svom petom romanu mlada i vrlo produktivna književnica Vlatka Planina (rođena 1984. godine) bavi se tajnama i svjetovima s one strane stvarnosti, kojima je vrlo brzo stekla velik krug čitatelja. Svoj prvi roman Jegulja objavila je 2016. godine, a za njim su slijedila još dva nastavka trilogije – Kralj i bajka i Povratak vještice – te fantastični romani Wend i Okno. Osim romana objavila je četiri zbirke poezije na hrvatskom i na engleskom jeziku. Objavljivana je u književnim časopisima Kritična masa, Svijet kulture, Književnost uživo i drugima, te u časopisu Kvaka za koji piše i književnu kolumnu. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Romane Vlatke Planine objavljuje Naklada Bošković.

Pretraga