Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Marinu Vujčić

3 pitanja o novoj knjizi za Marinu Vujčić
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu 'Pitanje anatomije'?
Ova me tema probudila iz sna. Doslovno. Sanjala sam nešto – nešto iz vlastite davne prošlosti, previše intimno da bih javno govorila o tome – i onako usred noći probuđena i bunovna, znala sam da se radi o zametku priče za budući roman. Kako se ujutro rijetko sjećam što sam sanjala, ustala sam da zapišem tu jednu riječ od koje je sve počelo: leđa. Kad sam je ujutro našla zapisanu na svom radnom stolu, shvatila sam da nije sve samo san. Odnosno, bio je san, ali bilo je jasno da neće na tome i ostati.
  1. Kako ste istraživali temu?
Istraživanje za ovaj roman nije bilo zahtjevno jer sam veći dio stvari koje nisam znala mogla pronaći na internetu. Tamo sam potražila informacije o anatomiji leđa i o leđnim mišićima, kao i o procesu prijave izuma i patenata – jer je moj junak Florijan Bauer morao patentirati jedan svoj izum. O slikarskim tehnikama i „ponašanju“ određenih vrsta boja raspitivala sam se kod ljudi koji se u to razumiju.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Meni je fabula uvijek najzahtjevniji „posao“. Mogu bez zastoja ispisati stranice i stranice o psihološkom stanju svojih junaka, ali njima se u romanu nešto mora i događati. Kako nacrt za priču nikad nemam unaprijed, znam zapeti u razvoju fabule – ali ti su zastoji u pisanju ovog romana bili vrlo kratkotrajni i benigni. Kao i obično, pustila sam svoje junake da me vode i da ispričaju svoje priče, čak i kad mi se činilo da su malo skrenuli s uma. S vremenom sam naučila vjerovati svojim junacima i puštati ih da me iznenađuju – i u tome otkrila jednu od najvećih radosti pisanja.   "Pitanje anatomije" šesti je roman Marine Vujčić, koja je naslovima "A onda je Božo krenuo ispočetka", "Mogla sam to biti ja" i "Tuđi život" okupila brojnu publiku koja cijeni književno bavljenje emocijama i odnosima. Zaplet počinje oglasom za milovanje leđa, koji daje usamljeni gospodin, jer vlastita leđa svatko može počešati, ali milovati ne može. Odnose i dijaloge koji se razvijaju iz takve ishodišne točke Marina Vujčić opisuje detaljno i duhovito. Marina Vujčić urednica je u nakladničkoj kući Hena.com u kojoj vodi biblioteku Verbarij posvećenu domaćim romanopiscima među kojima su Ante Tomić, Tena Štivičić, Ivica Ivanišević te odnedavno Suzana Matić s naslovom "Ne naginji se unutra" i Irena Matijašević i njezin roman "Kao kiša".    

Pretraga